Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fra barndommen på slægtsgården til livet som selvstændig i Juelsminde: Velkendt forretningsmand har skrevet sine erindringer

Viggo og Ilse Frandsen foran Strandvejen 31, hvor de åbnede forretning i 1974. Historien foldes ud i erindringerne. På fotoet ses de, da ejendommen blev ombygget i 2020 med henblik på udlejning som fitness- og fysioterapicenter. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Med børnebørnene i tankerne og gamle billeder som inspiration har Viggo Frandsen skrevet en bog om sit liv, der bl.a. har budt på 30 år som selvstændig i Juelsminde og en opvækst på landet.

Juelsminde: Den pensionerede ejendomsmægler og forretningsindehaver Viggo Frandsen fra Juelsminde er aktuel med sine erindringer, der har fået titlen ”Men himlen var ikke altid blå”.

Heri tager han læseren med på en rejse gennem sit liv frem til i dag, hvor han bor på Bjørnsknude med hustruen Ilse og kan reflektere over de snart 80 år, der er gået.

Et spørgsmål om livets største lærdomme har han tygget på, og en ting er han sikker på, skriver han.

Annonce

"Det bedste, man kan gøre for sine børn, er at opdrage dem til at blive selvstændigt tænkende mennesker, der selv tager ansvar og får lært at bestille noget”, lyder uddraget.

- Den lærdom kommer helt sikkert hjemmefra. Det var sådan, vi blev opdraget, forklarer Viggo Frandsen, da avisen spørger til ophavet.

Voksede op i en anden tid

Viggo Frandsen voksede op i 1940'erne på en gård i Brund på 24 tønder land med sin far, der var landmand, og to ældre brødre.

Moderen døde af tuberkulose, da Viggo Frandsen var tre. Et par år senere blev den ankomne husbestyrerinde farens nye kone, og tre søskende kom til.

Det var en anden tid dengang. En trækasse i en udhuslænge fungerede som lokum, og det ugentlige bad foregik i et zinkkar med opvarmet vand, som var lunkent og måske lidt plumret, hvis man kom i som den sidste. Der var faste gøremål i hverdagen.

- Vi blev sat i arbejde, når vi kom hjem fra skole, for det var simpelthen nødvendigt på sådan en lille gård. Derfor blev det en helt naturlig ting for os. Vi kunne stritte imod, som børn kan i dag, men der var ingen vej udenom. Vi skulle, og jeg kan konkludere, at det tog vi ikke nogen skade af. Tværtimod, siger Viggo Frandsen.

Uddrag

"Men himlen var ikke altid blå" er 199 sider lang og tager læseren med gennem hele Viggo Frandsens liv.

Her et uddrag om begyndelsen på livet som selvstændig med hustruen Ilse.

"Inderst var jeg klar over, at jeg ikke skulle udleve resten af mit arbejdsliv i Hosby Huse. Men det var ikke nogen nem beslutning, for jeg havde jo et fantastisk spændende og ansvarsfuldt job. Og indkomsten var der bestemt heller ikke noget i vejen med. Skulle vi sige farvel til det og gå ud på selvstændigt eventyr? Og hvad skulle vi tage fat på? Vi havde begge to erfaringer inden for handel, så det måtte jo blive noget i den retning. Årene i Hosby Huse havde givet mig et stort kendskab til husmarkedet, byggeri og udstykninger, grunde osv. Så det lå lige til højrebenet, at jeg startede op som ejendomsmægler”.

Han er glad for sin barndom og tænker ikke, at han var ringere stillet end mange andre, selvom smalhals var et ord, der blev brugt derhjemme.

Oplevelsen af, at der skulle spares, motiverede dog Viggo Frandsen til at skabe sig det, han forstod ved en bedre tilværelse.

Annonce

Tid til at se tilbage

Erindringsbogen har han haft i tankerne, siden han i 2006 trak sig tilbage som ejendomsmægler efter 30 år som selvstændig.

- Det har helt sikkert været et godt liv, selvom himlen ikke altid var blå, skriver Viggo Frandsen i prologen til sine erindringer. Han er 79 år og glæder sig over at have tid til at kunne følge sine børns og børnebørns liv. Tiden er også gået med refleksioner og erindringer, der nu kan læses af andre. Pressefoto

- Jeg tror, det er sådan noget, der kommer lidt med alderen, og det er nok også fordi, der er tid til at tænke over livet. Når man er i et hæsblæsende arbejdsliv eller på anden måde har travlt, så har man ikke tiden. Men når man stopper, så melder tankerne sig. Det gjorde de i hvert fald hos mig, siger Viggo Frandsen.

Annonce

Kan lære af fortiden

Det er vigtigt for ham at overlevere sin historie og sine erfaringer til de næste led i familien og ikke mindst at give dem indsigt i tidligere tider. Det har været drivkraften bag skriveriet.

Man har altid sagt, at det er godt at kende til tingene bagud for i højere grad at forstå den generation, der lå før ens egen.

Viggo Frandsen

- Der er så stor forskel på den tid, jeg var barn, og så frem til den dagligdag, mine børnebørn oplever nu. Man kan altid snakke om forskellene fra generation til generation, men det bliver mere sammenhængende og dybt og lettere at forstå, hvis det bliver skrevet ned i en familie, siger Viggo Frandsen.

Han har fundet god inspiration i gamle fotografier, der var gemt væk og glemt. Nogle af dem blev taget med det kamera, han fik, da han blev konfirmeret.

- Man får et billede i hånden, og så dukker der pludselig ting op. Når man skriver, så dukker flere ting op. Det har været den måde, jeg har oplevet det på, siger Viggo Frandsen.

Annonce

Mere end en slægtsbog

Selvom han har skrevet bogen til sin familie, så har han også fået trykt eksemplarer til boghandlen i Juelsminde, hvor den kommer til salg.

Sådan ser bogen ud. Viggo Frandsen har selv ført pennen og selv fået den udgivet. Foto: Emil Fibiger

- Bogen danner en del Juelsmindehistorier, fordi jeg og min familie har været her siden 1964. De mennesker, som kender noget til den tid, og kender noget til mig og min familie kan måske synes, den er sjov. Men det kan jeg kunne gætte om. Det må tiden vise, siger Viggo Frandsen, der håber, at bogen kan inspirere andre til at skrive deres erindringer.

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Lokale arrangerer fakkeltog til støtte for Sognegården onsdag aften: Vil ikke finde sig i unges hærværk og trusler

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens politirapport uge 42: Oliespild skabte uheld og butiksdetektiv afslørede tyve

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Hedensted/Juelsminde Avis

Kom til vildtspil i Byens hus

Hedensted/Juelsminde Avis

Jagtforening inviterer til vildt- og sponsorspil

Hedensted/Juelsminde Avis

Masser af gys og gru i Hedensted

Hedensted/Juelsminde Avis

Sammen om det gode ældreliv i kommune og region

Hedensted/Juelsminde Avis

Op mod 1000 mennesker ville se på nye huse i Remmerslund Skovby: Kun fire ledige grunde tilbage i udstykningen

Hedensted/Juelsminde Avis

Frisør i Juelsminde flytter rundt om hjørnet: Overtager salon med bedre beliggenhed

Hedensted/Juelsminde Avis

Venstres formand besøger Juelsminde: Det skal handle om højvandssikring

Hedensted/Juelsminde Avis

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Hedensted/Juelsminde Avis

Nu skal kuglerne til et nyt unge-univers i Hedensted støbes

Hedensted/Juelsminde Avis

Vi skal væk fra sognerådspolitikken og fokusere på helheden

Hedensted/Juelsminde Avis

Fjernvarmen vokser med potentielt 463 husstande - og et gigantisk logistikcenter

Hedensted/Juelsminde Avis

Ole Hansen fra Daugård nomineret til pris

Hedensted/Juelsminde Avis

Utraditionelt vælgermøde på Hedensted Stadion sætter spot på Hedensted og Løsning

Hedensted/Juelsminde Avis

Løsning og Korning sogne uddeler også julehjælp i år

Hedensted/Juelsminde Avis

Aftenåbent på Glud Museum

Hedensted/Juelsminde Avis

Koncert i Hedensted Kirke

Hedensted/Juelsminde Avis

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Hedensted/Juelsminde Avis

Det skal være muligt at opnå permanent opholdstilladelse tidligere end nu

Hedensted/Juelsminde Avis

Galleri Torup Kunst i Hedensted mangler en kunstner: - Det vil være i Hannes ånd, at det bliver drevet videre

Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted falder fra tinderne i ny idrætsundersøgelse:  Vilkårene for foreningslivet er forværret

Annonce