Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Frisk luft og mindre radon

Rikke Plougmann Hansen og Rakel på syv måneder konstaterer, at styringen er sat på 19 grader. Det er passende både dag og nat lige nu. Foto: Lars Juul
Med radon over grænseværdien og et tungt indeklima var løsningen et ventilationsanlæg for familien Plougmann fra Hedensted.
Annonce

Hedensted: Radon siver fra undergrunden op i Rikke og Kasper Plougmann Hansens hjem på Årupvænget i Hedensted. Det ved de, for da en nabo havde målt for højt radonindhold i sit hus, lånte Rikke og Kasper måleren.

- Gennemsnitligt 120 bequerel pr. kubikmeter og 200, når det var værst - det dobbelte af, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Med det lille barn i huset er det ikke noget, vi har lyst til at være udsat for de næste mange år, siger ægteparret, der flyttede ind for et års tid siden.

Huset på 214 kvm er bygget i 1996, to år før det blev et lovkrav at sikre nybyggeri mod indtrængende radon fra undergrunden. I dag kan man få installeret et radonsug til at fjerne den giftige gasart. Men radon var ikke det eneste indeklimaproblem i huset på Årupvænget.

- I stuen har vi meget store vinduespartier. Dejligt, men der kan blive meget varmt. Det kan der også i soveværelset om natten, synes jeg, men når jeg lukker vinduet på klem, kommer Kasper let til at fryse. Det problem kan et radonsug jo ikke løse, smiler Rikke Plougmann Hansen, og Rakel på syv måneder ser ud til at give sin mor helt ret. Men hvad så?

Radon, CO2 og luftfugtighed

  • Radon er en radioaktiv gas, som findes i jorden. Kan ikke lugtes, ses, føles eller smages, men kan sive op i boligen og er farlig for helbredet, fordi gassen nedbrydes til andre radioaktive stoffer, som kan ende i lungerne og afgive farlig stråling. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at radon-niveauet i boligen ikke overstiger 100 becqerel (bq) pr. kubikmeter (Becquerel er den anvendte måleenhed for radon).
  • At for meget CO2 er et problem for verdensklimaet, har vi hørt meget om. Men også i vore boliger kan koncentrationen af CO2 blive for høj. CO2 kan hverken lugtes, ses, føles eller smages, men er en del af den luft, vi ånder ud, efter at vi har optaget ilt til brug for vores krop. Ved høje koncentrationer kan CO2 give hovedpine, manglende koncentration mv. CO2 i atmosfærisk luft er 350-450 ppm (parts per million). Indendørs opererer Arbejdstilsynet med en grænseværdi på 1000 ppm, men ved 800 ppm vil en del mennesker få gener og føle ubehag.
  • For høj luftfugtighed i dit hjem kan medføre hovedpine, allergi, føre til skimmelsvamp og dyre fugtskader. Luftfugtighed måles i %RH – relativ luftfugtighed i procent. I sommerhalvåret må den ikke være højere end ca. 60% RH, om vinteren 40-45% RH. Udluftning og ventilation fjerner de fleste fugtproblemer.
Annonce

Våd luft ud - frisk luft ind

Den løsning, ægteparret har valgt, er et ventilationsanlæg. Det suger fugtig luft ud af de våde rum og blæser frisk luft ind i stuer og værelser. Sørger for, at al luften skiftes mere end to gange i timen. Nedsætter både radon-indholdet og CO2-indholdet i luften væsentligt. Med styringen kan temperaturen holdes konstant, dog ikke lavere, end temperaturen er udenfor.

- Vi må gå ud og finde skygge, når det engang imellem bliver alt for varmt, for der er ikke indbygget køleanlæg, bemærker Kasper Plougmann Hansen, der håber at have fået en ekstragevinst med ventilationsanlægget.

- Når pollensæsonen går i gang, føler jeg ubehag. Ikke nok til, at jeg har en diagnose som allergiker, men jeg kan tydeligt mærke det. Vi har fået monteret et pollenfilter på ventilationsanlægget, og det skulle betyde, at jeg herhjemme kan undgå pollen. Det glæder jeg mig til, siger Kasper Plougmann Hansen, der føler sig sikker på, at han og Rikke har valgt den helt rigtige løsning for dem. Alligevel sidder en lille skepsis tilbage:

- Der findes ingen undersøgelser af, hvor godt et ventilationsanlæg er til at sænke radon-niveauet til under grænseværdien. Nu må man så stole dels på de fortællinger, der er, dels på dem, der sælger og installerer anlæggene. Det vælger jeg bestemt også at gøre, meeen…

Annonce

Personlig test

Per Christensen, energiansvarlig hos IC Electric i Hedensted, har leveret anlægget, og han kan sådan set godt forstå Kasper Plougmann Hansens ønske om bedre undersøgelser.

- Men jeg er nu ikke i tvivl om virkningen og har personligt testet systemet. Hjemme hos os fik vi nemlig konstateret et radon-niveau på over 450 becquerel. Så fik jeg installeret et effektivt ventilationsanlæg, og hver eneste gang, jeg har målt siden da, har niveauet været under 100 – senest på 77 becquerel pr. kubikmeter, siger Per Christensen, der bor i Løsning og gerne tilføjer en ekstra fordel ved ventilation:

- Med en driftsudgift på 50 kr. om måneden til strøm kan man spare ca. 10 pct. på varmeregningen, blandt andet fordi man ikke skal have vinduerne åbne en eller flere gange om dagen for at lufte ud.

- Ja, og så regner vi da med, at hele huset har langt bedre af et sundt indeklima og derfor også holder noget længere, bemærker Kasper Plougmann Hansen, der kunne mærke, at luften i huset blev friskere og mindre tung, så snart anlægget var taget i brug.

Per Christensen er gået på loftet for at tjekke, at anlægget virker. Det gør det. Foto: Lars Juul
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce