Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Grænsehandlen rykkede til midtbyen: SuperBrugsen rundede sin højeste omsætning nogensinde

Som brugsformand i Hedensted har Morten Øllegaard Jensen ikke mange grunde til at hænge med mulen. Særligt ikke når blikket falder ned over butikkens regnskab for 2020. Foto: Michael Svenningsen
Med solgte varer for ca. 145 mio. kr. og et stort millionoverskud er SuperBrugsen i Hedensted nået op på et nyt niveau. Formand Morten Øllegaard Jensen ser ingen grund til, at der skulle være tale om en enlig coronasvale.

Hedensted: Aldrig tidligere har SuperBrugsen i Hedensted bippet så mange varer ind på et år, som det var tilfældet i 2020.

Det ligger fast, efter brugsforeningen netop har aflagt sit regnskab.

Heri fremgår det, at omsætningen endte på knap 145 mio. kr. - et stort spring op i forhold til den tidligere rekord i 2015 på godt 134 mio. kr.

Annonce

Heraf endte de 5,6 som overskud.

- Vi har virkelig været udfordret af coronaen, men egentlig er der ikke sket vanvittig meget i 2020, hvor vi primært har haft fokus på drift af butikken. Men vi kan ikke skjule, at der er tale om et kanon regnskab, hvor vi særligt på omsætningen af øl, vand og vin har kunnet mærke, at grænsen har været lukket, siger formand Morten Øllegaard Jensen.

Han frygter ikke, at grænsehandlen i stor stil vender tilbage, når først verden er på den anden side af pandemien.

Kunderne har fundet ud af, at der alligevel ikke er den store forskel på priserne, hvis man medtager alle udgifterne til blandt andet kørsel, lyder vurderingen. I hvert fald ikke nok til at opveje den ekstra tid, turen tager.

- På den måde støtter man også i højere grad det lokale handelsliv, som glædeligvis ligger rigtig mange på sinde for tiden, siger Morten Øllegaard Jensen.

Mere udvikling - mindre målestok

2020 var det første hele år, efter SuperBrugsen havde ombygget sin bagerafdeling til blandt andet at indeholde eget bageri.

Det har vist sig at være den rigtige beslutning, idet omsætningen derfra stiger måned for måned.


Vi har været meget omhyggelige med forholdsregler mod coronaen, da det ville være katastrofalt med smitte blandt kunder eller ansatte. Mest af alt i forhold til trygheden, men også de økonomiske konsekvenser ved en periode med lukket butik.

Morten Øllegaard Jensen, formand, SuperBrugsen


Således ligger det også i kortene, at den i forvejen velvoksne slagter- og delikatesseafdeling også står foran en overhaling - omend i mindre målestok.

- Og så er der også noget med indgangspartierne, vi kunne finde på at kigge lidt på. Men det bliver primært almindelig vedligehold og opgraderinger af butikken, som ikke falder ind under kategorien "vilde tiltag", siger Morten Øllegaard, som dermed også afslører, at ej heller 2021 bliver året, hvor drømmen om et stort parkeringshus kommer et skridt nærmere realisering.

Der er ellers for nylig sikret ekstra kvadratmeter til at finde den nødvendige plads. En tilstødende villa på Tonys Allé er blevet købt, men hvordan, det skal udnyttes, ligger fortsat i det uvisse.

Gennem en årrække har Søren Bach som uddeler været butikkens ansigt udadtil. Ofte har han også fået den lokale butik med i pilotprojekter fra Coop såsom Bip og Betal, der siden er udviklet til en fast løsning i Coops butikker. Arkivfoto Michael Svenningsen

Indtil da bor den tidligere ejer fortsat på matriklen som et lejemål.

- Når den nærmeste nabo selv byder sig til, er det om at gribe chancen, så vi har muligheden for at udvide på sigt. Det er immervæk nemmere, når man ikke skal ud og flytte folk, der helst ville blive, siger Morten Øllegaard Jensen.

Annonce

Behov for færre ansatte

År for år er medarbejderstaben i SuperBrugsen blev mindre, men 2020 blev undtagelsen. Omregnet til fuldtidsstillinger kom der to nye ansigter til, hvilket dog fortsat er på et lavere niveau end de forgangne år.

Udviklingen skyldes både, at arbejdsgangene bliver stadigt mere effektive, mens diverse kasseløse alternativer ligeledes vinder frem. Slutteligt bugner kurvene også generelt en anelse mere end tidligere.

- At vi kunne øge omsætningen med færre medarbejdere fortæller historien om, at der bliver solgt mere pr. kunde. Det er jo begrænset, hvor meget yderligere det belaster, om man har to eller tre flasker vin med, siger Morten Øllegaard Jensen.

Nøgletal 2020

Omsætning: 144,9 millioner kr. (130,4 millioner kr.)

Overskud: 5,6 millioner kr. (3,3 millioner kr.)

Egenkapital: 59,7 millioner kr. (55,3 millioner kr.)

Antal ansatte: 50 (48)

(Tal for 2019 i parentes)

Hvad, der er sparet på lønninger, er til gengæld brugt på it-fronten, hvor udgifterne alene sidste år steg med næsten to mio. kr. - uden udsigt til at dale igen lige med det første.

Annonce

Parkering er altafgørende

En endnu større ubekendt er planerne om en ny bymidte i Hedensted. Gennem de seneste mange år har der været flere løse tanker end endegyldige streger på en tegning, og sådan ligger landet også fortsat.

Udviklingen er SuperBrugsen qua sin rolle i lokalsamfundet fortsat villig til at gå forrest i, men at særligt én ting står øverst på ønskelisten, bliver der formentlig aldrig rokket ved.

- Vi er byens største butik, og det forpligter. Men uanset hvad, skal vi værne om den værdi, der ligger i, at kunderne kan parkere gratis lige ved døren. Vi har en konkurrencefordel, der får folk til byen fra Horsens og Vejle, fordi de på én parkering kan handle i Brugsen, Matas, boghandlen og tøjbutikken - og så ser de gennem fingre med, at det måske koster en femmer eller tier mere, siger Morten Øllegaard Jensen.

Løbende bliver der behov for færre ansatte i butikken, men kassedamer som Joan Hartvig, som har mere end 25 års anciennitet i butikken, vil der aldtid være brug for. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

70-årige Inger har klædt de kendte og rige på i flere årtier: Folk kører gerne langt for designerens råd

Annonce