Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Gratis cykler til 10-årige gymnastikdrenge blev startskuddet: Nu giver Mathias liv til hundredevis af skrotcykler

Cykler, der egentlig var smidt ud som simpelt metalskrot, bliver genoplivet af Mathias Aastrup Eriksen i firmaet Ree-Cycle. Foto: Mads Dalegaard
Den ene mands metalskrot er for 21-årige Mathias Aastrup Eriksen blevet til firmaet Ree-Cycle. Nu håber han på at mangedoble sit koncept med udvidelse til Aarhus.

Daugård: Som gymnastiktræner for et hold unge drenge hos Daugård IF undrede Mathias Aastrup Eriksen sig hver uge over, at særligt et brødrepar omkring 10 års alderen altid kom for sent til træningen.

Om de var særligt svære at få ud af døren, om de bevidst forsøgte at undgå opvarmningen, eller noget helt tredje lå bag, vidste han ikke.

Egentlig kunne han også være ligeglad, men af hensyn til de to, hev han en dag alligevel den ældste til side for at høre nærmere.

Og svaret han fik i et pludselig klemt øjeblik på halgulvet i Daugård blev midt i sabbatåret startskuddet til et firma, som har lige så stor fokus på at hjælpe folk som at skabe en velvoksen bundlinje.

- Jeg kunne straks se, at det ikke var behageligt for ham, men storebroren sagde, at forældrene ikke havde råd til en cykel, så de var nødt til at gå. Selvom de boede i Hedensted - flere kilometer væk. Tanken om to små drenge gå kolde og svedige tilbage efter hver træning, kunne jeg ikke have, siger Mathias Aastrup Eriksen.

Annonce

Chokerende syn

I første omgang blev løsningen, at han på genbrugsstationen fandt frem til nogle gamle børnecykler ved metalskrot, han hurtigt satte i stand og forærede drengene.

Glæden han oplevede ved afleveringen, fik ham til at gentage manøvren for andre i økonomisk bekneb, inden det hurtigt greb om sig.

- Det var vildt dejligt at opleve, at man kunne gøre en forskel. Der viste sig at være vildt mange familier, der havde brug for en cykel - mange flere, end jeg egentlig har det rart med at vide, siger Mathias Aastrup Eriksen.


Det skal ikke være en pengefabrik. Lige nu vil jeg bare gerne hjælpe, hvor jeg kan, og så tjene nok til at dække udgifterne og udvide.

Mathias Aastrup Eriksen


Som en følge lavede han en fast aftale med genbrugsstationen i Vejle om, at de skulle stille alle cykler til side, og så skulle han nok håndtere dem derfra.

I runde tal svarer det til, at han under firmanavnet Ree-Cycle modtager 50 cykler hver uge i hver deres ende af livscyklussen. Der er oldtidsfund, som ikke har mange tråd tilbage i sig, men i lige så høj grad står der dyre mountainbikes med nypris på et femcifret beløb, som kun har få år bag sig.

Synet af, hvad folk smider ud, er kommet bag på ham. Særligt fordi størstedelen blot står med småskader, han som autodidakt nemt kan fixe.

- Skal jeg være helt ærlig, er det noget svineri. Mange har bare simple problemer, der ville koste et par hundrede kroner ved en cykelmekaniker, og nogle gange skal kæden bare lige strammes. Heldigvis får de nyt liv i et nyt hjem - men det er skræmmende at opleve, siger Mathias Aastrup Eriksen.

Cyklerne bliver efterfølgende solgt mestendels via Facebook til en bevidst lav pris, så de fleste har mulighed for at være med. Derudover bliver hver femte cykel fortsat doneret gratis til en trængt familie.

Annonce

Tæt på seksdobling

Selvom Mathias Aastrup Eriksen har over hundrede cykler stående på flere forskellige matrikler i Daugård-området - rigeligt til at holde ham beskæftiget - ligger en heftig udvidelse lige rundt om hjørnet.

Inden længe forventer han at få en aftale på plads med Aarhus Kommune om at overtage hele den cykelglade studiebys skrotcykler.

Mathias Aastrup Eriksen

21 år.

Født i Holland af danske forældre og flyttede tilbage til Daugård som helt lille.

Gik på Daugård Skole, indtil han i udskolingen skiftede til den kristne friskole Lukas Skolen.

Færdiggjorde herefter en handelsuddannelse hos Campus Vejle, inden han påbegyndte et sabbatår.

Har etableret firmaet Ree-Cycle, som henter cykler fra genbrugsstationer og sætter dem i stand.

I så fald modtager han omtrent 300 cykler hver uge, og udover at det kræver ansatte for at kunne følge med, skaber det også muligheden for at åbne en mindre forretning i postnummer 8000.

- Det bliver et kæmpe skridt, som giver mulighed for at hjælpe alle de studerende, som typisk ikke har mange penge til rådighed. Samtidig kan jeg bruge det som reference til at finde ud af, om det er noget, jeg kan leve af. I mellemtiden er det bare fedt, at jeg kan bruge mit sabbatår på noget, der er sjovt, og som gør en lille forskel for andre, siger Mathias Aastrup Eriksen.

Mathias Astrup Eriksen kører selv ud og henter cyklerne og sætter dem i stand, inden de bliver enten solgt videre eller doneret væk. Foto: Mads Dalegaard
Den unge firmaejer har ikke særlige forudsætninger for at fixe cyklerne, ud over at hænderne er rigtig skruet på, og han er vokset op med, at man selv går til hånde. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Petanqueklub frustreret efter gentagne tilfælde af hærværk: Det er os selv, der skal bruge flere tusinde kroner

Annonce