Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Guldstykker er årets næstbedste fund - udstilles i Vejle før København

Hjarnø-skattens detaljerigdom er ud over det sædvanlige. Nogle af delene viser et mønster, som arkæologerne ikke er stødt på tidligere. Pressefoto

De 26 guldstykker er højt placeret på listen over årets danefæ. I februar udstilles guldet i Vejle.

Annonce

Hjarnø: Igen i år er genstande fundet i lokal muld i top 10 over årets danefæ. I 2017 optrådte to bronzeringe fundet på en mark ved Skjold på årslisten, som DK4 og værten Franz Howtiz udarbejder i samarbejde med Nationalmuseet.

I år er guldet fra Hjarnø udvalgt.

Fundet er placeret som nummer to kun overgået af den såkaldte Damhus-skat bestående af 254 sølvmønter.

- Det er første gang, vi er så højt på listen, siger forskningschef på VejleMuseerne Mads Ravn.

Han har ikke svært ved at sætte ord på, hvad der gør fundet til det næstmest spektakulære i år.

- For det første er guldet i sig selv fascinerende. For det andet snor der sig nogle dyr i stil med slanger rundt på de møntlignende genstande. Guldsmeden bag dem må have været nærsynet, for detaljerne kan man næsten kun lave med mikroskop. Det er meget avanceret og fint håndværk fra en unik periode, siger forskningschefen.

Fund som dette ryger normalt per automatik til Nationalmuseet, men vi har fået forhandlet os frem til, at vi udstiller det her først.

Mads Ravn, forskningsleder, VejleMuseerne

Guldet på Hjarnø


  • Allerede i 2016 fandt amatørarkæologen Terese Refsgaard fra Aarhus guldstykker i markjord på Hjarnø. Amatørarkæologen Brian Kristensen fandt uafhængigt af hende nogle flere genstande.
  • Siden blev jorden undersøgt nærmere, og i oktober i år var VejleMuseerne parat til at offentliggøre fundet af i alt 26 guldstykker og fem sølv og bronzestykker.
  • Der er tale om guldperler, hængesmykker, en guldnål og små guldklip. Størstedelen stammer fra 500-tallet.
  • Der er endnu ikke sat pris på guldet i form af danefægodtgørelse.
En dygtig gludsmed har arbejdet med smykket, som vurderes til at være fra 500-tallet. Pressefoto
Annonce

Hovedrollen i udstilling

Perioden menes at være den Yngre Germanske Jernalder omkring år 500.

Guldet er formentligt kommet til Danmark som et betalingsmiddel og siden bearbejdet til smykker, som blev gravet ned i jorden på Hjarnø som offergave i en tid med gentagne fejlslåede høster på grund af en stor, vulkansk askesky. Den bredte sig over Europa efter et stort vulkanudbrud i Llopango i El Salvador.

Guldet er omdrejningspunktet i en kommende udstilling på Kulturmuseet i Spinderihallerne.

- Fund som dette ryger normalt per automatik til Nationalmuseet, men vi har fået forhandlet os frem til, at vi udstiller det her først, siger Mads Ravn.

Annonce

Har lånt guldhornene

Til udstillingen har museet også lånt Moesgård Museums rekonstruktion af guldhornene samt guld fra Bornholm. Begge dele er fra samme periode som Hjarnø-skatten.

- Udstillingen deler vi op i lys og mørke. Mørket er katastrofen og askeskyen - det, vi sanser. Mens det lyse rum handler meget om det videnskabelige, om arkæologernes arbejde, og hvad man tror om fundene. Udstillingen spiller på skellet mellem mytologi og science, siger Mads Ravn.

Udstillingen åbner 2. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce