Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hanne sagde sin lederstilling op for at blive medhjælpende hustru: Nu behøver Jesper ikke længere bruge aftenerne på kontoret

Hanne styrer kontoret og sørger bl.a. for at betale løn til de asfaltarbejdere, som Jesper Johnssen hyrer ind, når han udfører opgaver for Peab Asdalt. Foto: Morten Pape
Enmandsvirksomheden Johnsen Entreprise i Ølholm, har siden efteråret været et tomands-foretagende. Da sagde Hanne Johnsen nemlig sit job som butiksleder i Kolding op for at hjælpe sin mand Jesper Johnsen med hans asfalt- og altmuligvirksomhed.

Ølholm: Man skulle tro stillingsbetegnelsen medhjælpende hustru var på vej ud af det danske sprog. Ikke desto mindre er det, hvad 50-årige Hanne Johnsen netop er blevet.

Hun skiftede i efteråret sit arbejde som butikschef i en stor tøjforretning i Kolding ud med at hjælpe sin mand Jesper Johnsen i hans virksomhed Johnsen Entreprise i Ølholm.

Så i stedet for at sælge tøj og være leder for over 20 ansatte, som hun har været de seneste 19 år, styrer hun nu regnskaber og hjælper f.eks. Jesper Johnsen med at flytte maskiner og køre biler på værksted.

Annonce

Et valg, der har givet hele familien meget mere ro og overskud i hverdagen.

- Inden Hanne kom med i virksomheden, brugte jeg rigtig mange aftener på kontoret. Og det kunne godt give dårlig samvittighed, når vores datter for tredje gang en aften kom ind og spurgte, om vi skulle lave noget sammen, og svaret hver gang var, lige om lidt, jeg skal lige lave det her færdigt. Nu er der mere overskud, når jeg kommer hjem, fortæller Jesper Johnsen, der sammen med sin hustru har en hjemmeboende datter på 10 år.

Begyndte for tre år siden

Jesper Johnsen er oprindeligt uddannet knallertmekaniker og har i 16 år arbejdet som formand for asfaltfabrikken i Dortheasminde, Peab Asfalt.

I 2019 valgte han at blive selvstændig altmuligmand, hvor han f.eks. udfører belægningsopgaver for private, algebehandling og fliserens. Samtidig driver ægteparret solcentre i Tørring og Brædstrup. Derudover bliver Jesper Johnsen i dag også hyret ind til at udføre opgaver for Peab Asfalt.

Håndværkerbilen er Jesper Johnsens domæne, men det er Hanne, der sørger for at bestille de skruer og andet værktøj hjem, som han mangler. Foto: Morten Pape

- Det var egentlig ikke meningen, jeg skulle arbejde for asfaltfabrikken, men de havde brug for hjælp, og i dag bruger jeg 70-80 pct. af min tid der.

- Min beslutning om at blive selvstændig bundede nok i et ønske om selv at kunne bestemme noget mere over mit arbejdsliv. Vi havde cvr-nummer i forvejen pga. solcentrene, så på den måde var det nemt. På den anden side havde jeg selvfølgelig også bekymringerne om, om det nu gik at sige farvel til den faste indkomst, fortæller Jesper Johnsen.

Bekymringer, der naturligt kom igen, da også Hanne Johnsen 1. august 2021 sagde farvel til sin faste indkomst til fordel for det friere, men også mere usikre liv som selvstændig.

Annonce

Fik for travlt

Hanne Johnsen har dog på ingen måde fortrudt valget.

- Jeg kunne jo godt se, at Jesper fik for travlt. Han nåede lige at spise aftensmaden og så var det ind på kontoret. Og mit arbejdsliv var på mange måder også hektisk med ansvar for mange ansatte, med skæve arbejdstider og i et stresset miljø, fortæller Hanne Johnsen, der for første gang nogensinde i sit voksenliv nu har prøvet at holde fri mellem jul og nytår, hvor der ellers normalvis har været travlt med udsalg og gavebytteri.

I en ny serie i Tørring Folkeblad og Hedensted Avis fortæller lokale familier om, hvad de gør for at slippe ud af hamsterhjulet og skabe mere balance i deres arbejds- og familieliv. Tegning: Julius

Fri os fra Hamsterhjulet

Familietid, kærestetid, børnetid, karrieretid, migtid. Henten og bringen, fritidsinteresser, motion, madlavning, tøjvask og rengøring.

Mon ikke de fleste kan blive enige om, at der som udgangspunkt er for få timer i døgnet.

I en ny serie i din ugeavis interviewer vi en række lokale familier, der har truffet et valg om at bryde ud af hamsterhjulet og skabe bedre balance i arbejds- og familielivet.

Det kan være alt fra alenemoderen, der har fået sig en au pair, til familien, der har valgt at downsize, hjemmepasse sine børn eller som "bare" har slået Aula-notifikationerne fra og får leveret måltidskasser til fem ud af syv dage.

Dette er tredje artikel i serien. Første artikel i serien blev bragt i uge 14 (6. april) og anden artikel i uge 16 (20. april).

Har du lyst til at dele dit "hamsterhjuls-trick" med os, så kontakt journalist Ingrid Trier på itc@hsfo.dk

Hanne Johnsen havde flere overvejelser, inden hun tog springet til at blive medhjælpende hustru.

- Jeg havde da en del overvejelser om, jeg kunne sidde stille på kontoret, og samtidig kræver det også, at man mere kan rive sig selv i nakken og få noget arbejde fra hånden, når man bare er sig selv.

- Men jeg tror ikke, jeg har kedet mig endnu en eneste dag, fortæller Hanne Johnsen og tilføjer, at det har været enormt spændende for hende at lære en masse nyt og på den måde sådan lige vende livet på hovedet.

Hvad er en medarbejdende ægtefælle?

Medarbejdende ægtefælle (tidligere medhjælpende hustru) er en skatteteknisk betegnelse for en ægtefælle som deltager i den anden ægtefælles virksomhed.

Som selvstændig kan man også vælge at ansætte sin ægtefælle som helt almindelig lønmodtager, med de forpligtigelser, det indebærer.

Antallet af personer, der er medarbejdende ægtefælle i deres mands eller hustrus virksomhed er støt faldende. I 2008 var 6695 personer i landet medarbejdende ægtefæller, mens tallet var faldet til 3867 i 2020.

I 2020 havde 2,1 procent af landets 184.000 selvstændige deres ægtefælle som medarbejder.

I Hedensted Kommune var 48 personer i 2020 medarbejdende ægtefæller - heraf var de tre i øvrigt mænd.

I det nye arbejdsfællesskab har Hanne bl.a. ansvar for regnskaber, hus og have og at have tingene klar til, når Jesper skal bruge det. Det er også hende, der f.eks. kører en bil på værksted og løser andre småopgaver, der ellers førhen kunne tage meget tid for Jesper Johnsen.

På den måde går parret ikke op og ned af hinanden hele dagen, men de deles og samarbejder om opgaverne både i privatlivet og i virksomheden.

Det er dog heller ikke sådan, at Hanne Johnsen, der har to ældre børn, der begge er i 20'erne, fortryder, at hun ikke er fulgt med over i sin mands virksomhed noget før.

- Nej, jeg tror ikke jeg var klar til det for fem eller 10 år siden. Jeg har altid haft fuld fart på, men tror også, jeg med alderen har fået et mere roligt sind. Der er ikke så meget behov for karriere, og jeg er nok klar til at slappe lidt mere af nu.

- Det har også betydet meget, at jeg mistede min far sidste år. Så gik det lige pludselig op for en, at man ikke er her evigt, og det gør det også nemmere at finde tid i hverdagen til at besøge min mor, funderer Hanne Johnsen.

Alge- og fliserens er den seneste tilføjelse til opgaverne i Johnsen Entreprise, der bl.a. også tæller belægnings- og malerarbejde, små entreprenøropgaver og asfaltarbejde. Som Jesper Johnsen udtrykker det, er han ikke så vanskelig med, hvad han laver. Foto: Morten Pape

Også parrets datter har bemærket forældrenes nye arbejdsliv.

- Hun har i hvert fald givet udtryk for, at hun synes, det er dejligt, der er nogen hjemme, når hun kommer hjem fra skole, og at Jesper har fri om aftenen. Hun har fået os begge to noget mere på den her måde, lyder det fra Hanne Johnsen.

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kræftens Bekæmpelse tager på gåtur i Klejsgård

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Brand i etageejendom: Alle beboerne blev evakueret

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fest, musik og røget fisk på røgepladsen i Juelsminde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Modebutik i Hedensted er Gazelle for fjerde år i streg

Hedensted/Juelsminde Avis

Danfoss-formand åbner Ferguson Dage: Traktormuseum fejrer 20 års fødselsdag med to dages larm

Hedensted/Juelsminde Avis

Tyveri af kabler fra byggeplads

Hedensted/Juelsminde Avis

Åbnede butik seks dage før første corona-nedlukning: Diana fik en hård start som butiksindehaver, men så fyldte hun sin Yaris med sko og kørte rundt på plejehjemmene

Hedensted/Juelsminde Avis

Projekt Kysthistorier inviterer på vandretur ved Borre

Hedensted/Juelsminde Avis

Skovtur i Staksrode Skov

Hedensted/Juelsminde Avis

Partier krydser klinger om forsvarsforbehold

Hedensted/Juelsminde Avis

Ester Brohus og Knud Møller spiller koncert

Hedensted/Juelsminde Avis

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted Centret melder alt udsolgt til walkaton

Hedensted/Juelsminde Avis

Sportskendisser indviede padelbaner i landsby: - Det har stor betydning for sporten, at de mindre byer er med

Annonce