Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted får sin egen rom - bliver produceret i Kragelund

Polskfødte Radoslaw Nowacki er rom-producent i Kragelund med firmaet Mezclado - Dansk Rom Blanderi. I slutningen af maj lancerer han en særlig Hedensted Rom til ære for Hedensted Kommune, hvor firmaet er placeret. Foto: Mads Dalegaard
Processen er i fuld gang, og om tre måneder kommer 380 flasker Hedensted Rom på gaden. Bag står polskfødte Radoslaw Nowacki fra Middelfart, der har eget firma i Kragelund under navnet Mezclado - Dansk Rom Blanderi.

Kragelund: Romblandingen er sat over og hældt på fad. Om tre måneder er den færdiglagret, og trods samfundets corona-situation kommer der en helt ny rom på gaden til september.

Der bliver tale om 380 nummererede flasker og et først til mølle-princip, hvis man ønsker at erhverve sig den nye rom, der får navnet Hedensted Rom.

- Alt var planlagt, inden corona blev hverdag. Jeg havde sendt borgmesteren en invitation til en smagsprøve, og i den anledning skulle han have den første flaske, fortæller polskfødte Radoslaw Nowacki, der er bosat i Middelfart. I 2018 fandt han de helt rette lokaler i Kragelund til sit firma, der hedder Mezclado - Dansk Rom Blanderi.

Om reception og borgmesterbesøg bliver til noget, må tiden vise. Indtil videre har coronakrisen først og fremmest forårsaget en uventet ferie for Radoslaw Nowacki, der dog langt fra klager over den konsekvens.

- Jeg skal nok klare det her økonomisk set, og derfor tager jeg også situationen stille og roligt og har tænkt det som en tidlig sommerferie. Jeg har ikke holdt fri i tre år nu og trængte i den grad til en pause. Nu begynder de specialforretninger, jeg leverer til, at røre på sig igen, og mine romblandinger er på fade og lagrer, så alt forløber efter planen, siger han.

Nu begynder de specialforretninger, jeg leverer til, at røre på sig igen, og mine romblandinger er på fade og lagrer, så alt forløber efter planen.

Radoslaw Nowacki

Annonce

Trainee i eget firma

Radoslaw Nowacki kom til Danmark med sin familie i 1996 og blev uddannet handelsøkonom i 2018 efter tre år med både firmaopstart og studie. Han lagde sin traineeperiode i eget firma for at kunne komme hurtigere i gang med det, han betragter som sin store hobby.

- Det var da lidt hårdt, for der var ret meget læsestof og opgaveskrivning. Og ved siden af det skulle jeg jo sørge for at bestille rom hjem, blande, tappe og så videre. Og så var der jo også hele markedsføringsdelen, fortæller han.

Fortjenesten var dengang minimal, og det kunne kun lige løbe rundt.

I dag er det en forretningsdrøm og en passion, der fyldes på flaske, forklarer indehaveren. Og de senere år er der tilmed kommet mere afsæt i tingene med leverancer til 80 specialbutikker i landet og et ønske om indenfor nogle år også at bevæge salget ud over landegrænsen.

Annonce

Whiskyfade

I det i alt 200 kvadratmeter store firma i Kragelund er der skabt plads til hele rom-processen. Her udfører Radoslaw Nowacki blandinger og efterlagring af færdigproduceret rom for at ramme en god smag med den rette balance. Stedet er godkendt af Skat som et toldfrit lager. Fødevarestyrelsen var været forbi og godkendt, og det samme gør sig gældende i forhold til miljø- og ikke mindst brandtilsynet, forklarer Radoslaw Nowacki.

Han blander rom fra syv forskellige og nøje udvalgte producenter fra blandt andet den Dominikanske Republik, Spanien og Panama, som den kommende Hedensted Rom netop består af.

Fadene, rommen hældes på, er whiskyfade. Radoslaw Nowacki har fundet ud af, at man derved får gode smagsnuancer. I det hele taget er indehaveren dedikeret til smage.

- Jeg er god til at huske smagsnuancer. Jeg kan holde styr på indtryk. Smager jeg en ny rom, kan jeg huske de andre, jeg har smagt for år tilbage og kan derudfra vurdere, hvad der går godt sammen, forklarer han afslappet og med et tilfreds smil.

Radoslaw Nowackis rom-passion blev vakt i forbindelse med en ansættelse i en vinhandel i Middelfart for en række år siden. Her fik han lov til at eksperimentere med at blande rom i forretningens baglokaler.

Senere leverede han en Middelfart Rom til byen, inden han satsede fuldt ud og blev selvstændig med import, blanding og salg af egen rom, Mezclado (spansk og betyder blanding, red) - der nu findes i to varianter under mærket "Mez 1" og "Mez 2".

- Planen er oven på coronaen at komme helt op i kadence igen, og så vil næste skridt være at ansætte en medarbejder på deltid til produktionen.

- Det er efterhånden svært at nå omkring som ene mand, jeg har meget at se til, og det skal man jo ikke klage over, særligt ikke i de her tider, hvor det oprigtigt gør mig ondt at høre om alle de brancher, der lider under den her corona-krise, siger Radoslaw Nowacki.

Den kommende Hedensted Rom forventes at blive sat til salg med en særlig designet etikette. Rommen kan forudbestilles lokalt via Dragsholm Vine i Nørrebrogade.

Radoslaw Nowacki er polskfødt og bosat i Middelfart med sit eget firma, Mezclado - Dansk Rom Blanderi, placeret i Kragelund, hvor indehavere udfører blandinger og efterlagring af færdigproduceret rom for at ramme en god smag med den rette balance. Foto: Mads Dalegaard
Den kommende Hedensted Rom er hældt på whiskyfade - det er den type fade, indehaveren ynder at bruge, da de giver de bedste smagsnuancer, forklarer han. Foto: Mads Dalegaard
Mezclado betyder blanding, og indtil videre er firmaet Mezclado - Dansk Rom Blanderi et enkeltmandsforetagende, og alt arbejde fra start til slutproduktion står indehaveren derfor selvsagt for. Foto: Mads Dalegaard
Fadene er placeret i de 200 kvadratmeter store lokaler i Kragelund, der har myndighedernes godkendelse til at fungere som lager og produktion. Foto: Mads Dalegaard
Netop tappet rom klar til salg hos de i alt 80 danske specialbutikker, som firmaet i dag afsætter til. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce