Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted-gut i spil til ledigt Formel 1-sæde i 2021

18-årige Christian Lundgaard fra Hedensted er blandt kandidaterne til et ledigt Formel 1-sæde hos Renault i 2021. Foto: Lundgaard Racing
18-årige Christian Lundgaard fra Hedensted går målrettet efter et sæde i motorsportens kongeklasse Formel 1. Han er akademikører for talentfabrikken Renault Sport Academy og kører Formel 2 for teamet ART Grand Prix, og chefen for Renaults Formel 1-team, Cyril Abiteboul, har nævnt ham som en mulig kandidat til et ledigt sæde hos Renault i 2021.
Annonce

Hedensted: Man siger, at æblet ikke falder langt fra stammen, og det gælder ikke mindst hos familien Lundgaard, hvor mor Lotte har kørt motocross i mange år og far Henrik Lundgaard er tidligere europamester og dansk mester i rally, mens begge sønner, Daniel og Christian, også udviser store evner udi det at køre rigtig stærkt. Daniel har således vundet DM i gokart og er blevet nr. fem ved VM. Desuden har han et DM i Formel 4 på cv'et. I 2018 fulgtes de ad til Danish Motorsports Awards, hvor Daniel vandt én pris, mens Christian vandt fire. Blandt andet den prestigefyldte Årets Bilsportskører.

Og det er da også lillebror Christian, der indtil videre er nået længst af de to. Der er tale om en meget stejl udviklingskurve, siden han vandt EM i gokart tilbage i 2015. Hvert af de efterfølgende år er han gået en klasse op, hvorfor han som professionel racerkører endnu ikke har prøvet ikke at være rookie (debutant - red.). Og det er gået så relativt godt for ham, at han fra flere sider vurderes til at være i spil til det ledige sæde hos Renaults Formel 1-team i 2021, hvor den nuværende kører, australieren Daniel Ricciardo, skifter til McLaren.

Annonce

Karriere sat på stand by

Her under coronakrisen har Christians motorsportskarriere dog været sat på stand by i et halvt års tid, eftersom al motorsport har været lagt ned over hele kloden i forbindelse med den verdensomspændende coronapandemi, men håbet er naturligvis, at han får tilstrækkeligt med løb i Formel 2 i år til at kunne vise, at han er værd at satse på for Renault - om ikke i 2021, så i 2022. Ventetiden er fortrinsvis blevet brugt i Hedensted, hvor han har boet hos sin far på Krondyrvej, der ligger klos op af byens golfbane.

- Det var egentlig på tale, at jeg skulle flytte til England inden sæsonstarten, fordi løbsprogrammet var så tætpakket, at det ikke gav mening at ligge og flyve frem og tilbage mellem Danmark og løbsdestinationerne, men det fik coronaen jo desværre forpurret, så derfor har jeg opholdt mig her i Danmark, og jeg har faktisk ikke kørt racerløb siden starten af december sidste år, hvor jeg fik lov til at køre sæsonens sidste Formel 2-løb i Abu Dhabi, fortæller Christian.

Annonce

Kørte gokart som seks-årig

Men hvordan kan man andet end få benzin i blodet, når man som helt lille bliver slæbt rundt til racerbaner i både ind- og udland, og adskillige gange er blevet lullet i søvn i barnevognen til lyden af brummende motorer og maskiner i farmand Henrik Lundgaards værksted.

- Jeg var vist ikke mere end seks år, første gang jeg prøvede at køre gokart. Der fangede jeg ikke helt, hvad det gik ud på. Det var først, da jeg begyndte at køre løb som otte-årig. Det var jo et familieprojekt, som vi hyggede os med alle fire. Man kan sige, at det bare var en hobby som blev mere og mere seriøs i takt med, at jeg vandt flere og flere pokaler og titler. Det kulminerede med EM-sejren i 2015. Det var ligesom dér, jeg fik følelsen af, at det her godt kunne gå hen og blive rigtig godt, hvis jeg gik all in, og det har jeg så gjort, siger Christian Lundgaard.

Annonce

En sæson med modgang

Siden EM-sejren er han som allerede nævnt rykket en klasse op hvert år. Han debuterede således som Formel 3-kører for ART Grand Prix i 2019. Forventningerne var store. Ikke mindst fordi teamet havde vundet mesterskabet fire år i streg. Men det blev en sæson med masser af modgang for både teamet som helhed og Christian Lundgaard, der måtte tage til takke med en samlet sjette plads. To podieplaceringer blev det dog til - blandt andet en sejr i sæsonens femte afdeling på Hungaroring i Ungarn.

- Det var en hård sæson, hvor vi specielt havde problemer med bilerne fra Prema Racing. Vi var ellers hurtige i testene, og det så også rigtig fint ud til de første løb, men vi kunne af forskellige årsager ikke rigtig byde dem op til dans, selv om jeg trøster mig med, at jeg trods alt var den bedste kører i teamet, siger Christian, der ikke mistede selvtilliden af den grund.


Har du ikke bilen til at vinde, så handler det om at få det bedste ud af et løb ud fra de forudsætninger, du nu engang har. Det er vigtigt, at du tænker positivt, og ser muligheder i stedet for begrænsninger. Christian Lundgaard


- En af mine helt store styrker er nok, at jeg ikke går og ruger ret længe over et nederlag. Så arbejder jeg bare endnu hårdere og målrettet sammen med teamet på at gøre det bedre til det næste løb. Du lærer også meget mere af modgang end af medgang, siger Christian Lundgaard, og han fortsætter:

- Har du ikke bilen til at vinde, så handler det om at få det bedste ud af et løb ud fra de forudsætninger, du nu engang har. Det er vigtigt, at du tænker positivt, og ser muligheder i stedet for begrænsninger. Og selv om sidste sæson var svær, så har jeg da fortsat indtryk af, at Renault tror på mig, og det er da også de meldinger, jeg får både fra akademiet og F1-teamet. Jeg er da også med omkring det at få udviklet den bedst mulige 2021-bil for Renault, siger Christian Lundgaard.

Annonce

Forfremmet til Formel 2

Og selv om forventningerne til 2019-sæsonen i Formel 3 ikke helt blev indfriet, så er han ikke desto mindre blevet forfremmet til Formel 2 her i 2020.

- Jeg pressede selv på for at blive rykket en klasse op. Det gjorde jeg, fordi niveauet i Formel 2 er højere, og at jeg dermed lærer det mere end jeg ellers ville have gjort. Altså hvis vi lige ser bort fra, at jeg ikke har fået lov til at køre løb endnu i år, siger han.

Det er dog en sandhed med modifikationer, for Christian har faktisk deltaget i forårets Formula 1 Virtual Grand Prix Series, som foregik online via computer. Her sad Christian i Hedensted og kørte mod 20 andre kørere. Blandt andre seks nuværende Formel 1-kørere og den tidligere F1-verdensmester Jenson Button. En million TV-seere sad og så Christian blive nummer to i anden afdeling af serien - kun overgået af Ferrari's stjernefrø, monegaskeren Charles Leclerc.

Annonce

To Formel 1-tests

Ikke at det på ret mange parametre kan sammenlignes med det at køre i en rigtig racerbil. Og her kommer vi da også til et af hans karrieremæssige højdepunkter: To Formel 1-tests for Renault i 2019.

- Tænk på hvor få, der overhovedet får den mulighed. Det var godt nok også en vild oplevelse. Jeg tror, min tophastighed var 324 km/t, så det gik pænt stærkt. Den accelererer og bremser, så det føles som om ens hoved er ved at ryge af. Det er virkelig fysisk krævende at køre i en Formel 1-bil. De to tests var virkelig en kæmpe oplevelse, og jeg ville elske at få lov til at køre løb i sådan en bil, siger den håbefulde unge racerkører fra Hedensted.

Indtil videre må han dog nøjes med Formel 2, og det ser ud til en snarlig genopstart af sæsonen, idet den østrigske regering har godkendt, at der må køres Formel 1-2- og 3-løb uden tilskuere på Red Bull Ring-banen i Spielberg 3.-5. juli og 10.-12. juli.

Benzin i blodet

Under overskriften "Benzin i blodet" vil man her i avisen fra tid til anden støde på artikler, der handler om borgere fra Hedensted Kommune, der har benzin i blodet. Altså lokale borgere, der på forskellig vis er bidt af motorsport eller lignende motoriserede aktiviteter - hvad enten det er på to eller fire hjul.

Tips om lokale borgere, der kunne passe ind i denne artikelserie, modtages meget gerne på enten hendo@jfmedier.dk eller tlf. 76 27 20 03.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce