Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Jagten på Fregatten Jyllands anker fortsætter: Denne gang med katamaran som søgefartøj

Katamaranen på billedet ventes at sejle fra Læsø til Juelsminde i løbet af indeværende måned. Forudsætningen er godt vejr, der gør søgning af 12 til 14 timers varighed per døgn muligt. Privatfoto: Undervandsgruppen
Juelsminde Havnemuseum genoptager søgningen efter det gamle krigsskibs andet hovedanker.

Juelsminde: Snart sætter frivillige fra Juelsminde Havnemuseum igen ud på vandet ud for Juelsmindehalvøen for at søge efter Fregatten Jyllands andet hovedanker.

Sidste års to ekspeditioner gav ikke bid, men drømmen om at gøre det store fund lever stadig, forsikrer Tage Rasmussen, bestyrelsesmedlem, Juelsminde Havnemuseum.

Han fortæller, at museet har indgået en ny aftale med den specialiserede marinevirksomhed JD Contractor om to dages søgning med mulighed for forlængelse med yderligere en dag.

Annonce

Hvornår sejler I ud?

- Når vejret er til det. Vi har snakket om første halvdel af maj, men det er JD Contractor, der bestemmer. Det skal helst ikke blæse så meget, siger Tage Rasmussen.

Dybtgående udstyr

Båden, der blev brugt i august sidste år, er skiftet ud med en katamaran, der med sine to pontoner ligger roligere på vandet.

- Den her er tolv meter lang og seks meter bred. Det er noget helt andet, siger Tage Rasmussen.

Der er opjusteret sammenlignet med søgningen i august 2020. Båden, man brugte dengang og ser på fotoet, kalder Tage Rasmussen et yoghurtbæger, der ikke var til at sejle med, når vinden rørte på sig. Arkivfoto: Ole Pedersen

Ombord på katamaranen vil der blive benyttet udstyr, som viser, om havbunden gemmer på jern. Det vil kunne spores helt ned på ti meter under havbunden.

Annonce

Følger flere ruter

Der vil blandt andet blive søgt langs Bugten og kyststrækningen ud til As Hoved.


Hvis vi kommer i nærheden af det anker, så skal vi nok finde det.

Tage Rasmussen, Juelsminde Havnemuseum


Besætningen finkæmmer simpelthen den sandsynlige rute såvel som den mindre sandsynlige rute, Fregatten Jylland tog i vinteren 1922, da den under sit ophold i Juelsminde-bugten drev med isen ud af Sandbjerg Vig og mistede sine to store ankre. Det ene blev fundet det følgende forår og ses i dag på Stormolen i Juelsminde.

Hvor stor er chancen for at finde ankeret?

- Hvis vi kommer i nærheden af det anker, så skal vi nok finde det, for det udstyr, vi bruger, slår ti meter ned i havbunden. Så spørgsmålet er, om vi kommer i nærheden af det ud fra de søgeområder, vi har lavet, siger Tage Rasmussen.

Havnemuseet har finansieret eventyret på havet via bidrag fra Palsgaard Fondet, Hede Nielsens Fond og en privatdonation fra Poul Klinkby Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Vivi vil åbne ubemandet døgnshop: Jeg vil gerne støtte op om sammenholdet i byen og tiltrække nye tilflyttere

Annonce