Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: “Jeg kan ikke lære jer noget”

Klummeskribent René Rørvig. Foto: Michael Svenningsen

Klummen: Jeg sidder forventningsfuld og glæder mig til at komme i gang med min uddannelse som pædagog. Alle nye studerende er samlet i fællesalen og venter spændt på at høre et oplæg om studiet.

På scenen kommer en af underviserne og starter sit oplæg med ordene: Jeg kan ikke lære jer noget!.

Her når jeg godt nok lige at tænke, at så håber jeg ikke, at jeg skal have ham til noget under mit studie. For meningen med uddannelse er vel, at der er nogen, der skal lære nogle andre noget.

Han forsætter så sit oplæg med, at han kan opstille rammer og vise os en masse ting, men om vi lærer noget, er op til os selv. Pyha, så var der alligevel lidt mening med galskaben. For vi kender ordsproget; at vi kan trække hesten hen til truget, men ikke tvinge den til at drikke.

Jeg havde flere gange fornøjelsen af selvsamme underviser, og det har været en fornøjelse hver gang, også selvom han nok ikke mente, han kunne lære mig noget, så er der rigtig meget fra netop hans undervisning, der stadig hænger fast den dag i dag.

Bland andet fik jeg lige pludselig ord for det, jeg gjorde, når jeg havde mine spejdere. Det var “learning by doing”, for ved at gøre tingene selv, så lærer og husker vi bedre.

Det fik mig også til at se, at vejen til målet er vigtigere end altid at nå målet. For det er på vejen, vi bliver klogere. Det er bumpene henimod slutresultatet, der lærer os noget. Hvis der ikke havde været bump, hvem ville så have fundet på at putte affjedringer i biler?

Nu ved vi, at vi har brug for bump for at lære noget, men hvordan kommer vi overhovedet i gang med rejsen?

Her spiller noget helt andet ind, nemlig motivation. Hvis bare vi kunne finde den motivation, der skal til for, at hesten vil drikke, når vi endelig har fået den hen til truget, så den ikke dør af tørst halvvejs til næste by, så er vi jo faktisk nærmest i mål.

En af måderne til at opnå motivation er at gøre de første bump i læringen tilpas små, så vi kan komme over dem ved at tænke lidt kreativt. Når vi har erfaret, at vi kan komme over de små bump, giver det os blod på tanden til at forsøge at klare de næste, og måske større bump, senere i livet.

Jeg kan nogle gange godt tænke, at vi er blevet for gode til at komme med løsningen frem for at pege i den rigtige retning. Når vi bliver frataget muligheden for selv at komme over bumpene, fratages vi også muligheden for at komme på kreative løsninger, og dermed kan vi risikere at miste vores lyst til at møde nye udfordringer.

Om jeg har lært dig noget, ved jeg ikke, men det her var, hvad der var i truget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Petanqueklub frustreret efter gentagne tilfælde af hærværk: Det er os selv, der skal bruge flere tusinde kroner

Annonce