Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Julies hjem blev invaderet af flæskeklanner: Nu opfordrer hun alle til at bekæmpe dem

Julie Neergaard Larsen med en nylig fanget flæskeklan. For nogle uger siden fandt hun 10-15 stykker hver eneste dag, nu er det kun et par stykker om dagen. Foto: Elisabet D. Hyttel
Familie fra Løsning måtte have fat i to forskellige skadedyrsbekæmpere for at få bugt med flæskeklanner. Man skal være opmærksom på larverne om en måneds tid, fortæller forsker.

Løsning: I næsten en måned har Julie Neergaard Larsen kæmpet med at få bugt med de såkaldte flæskeklanner i sit hjem på Skjoldborgvej i Løsning.

- 31. maj opdagede jeg 10-15 stykker i vindueskarmen i mit køkken og tænkte, at det var da underligt, fortæller Julie Neergard Larsen, der i øjeblikket går hjemme på barsel.

Hun havde aldrig set de brunsorte biller før, men da, der dagen efter var lige så mange, blev hun bekymret.

Annonce

Hun søgte på billerne, og da det gik op for hende, at de var de såkaldte flæskeklanner, tog hun straks kontakt til en skadedyrsbekæmper.

- Jeg kunne jo læse, at de kan finde på at lægge æg i træværk og går i tøjet, og det var ulækkert at tænke på, at de kunne blive ved med at dukke op, forklarer Julie Nedergaard Larsen, som har boet i det nyrenoverede hus med sin kæreste og deres lille søn i to et halvt år.

Problemer med bekæmpelse

Familien fra Løsning er ikke de eneste, som har problemer. Som avisen tidligere har beskrevet, har både skadedyrsfirmaer og kommunen modtaget mange hundrede anmeldelser om store flokke af flæskeklanner.

De stammer med stor sandsynlighed fra de nedlagte minkfarme, hvor de har overvintret, og nu har søgt mod villakvarterer, fordi der ikke er føde på minkfarmene.

Men det var ikke sådan lige til at få bugt med bæsterne for familien fra Løsning.

4. juni blev huset sprøjtet første gang, og Julie Neergaard Larsen kasserede alt i køkkenet, der var åbent.

- Vi har ikke kunnet finde ud af fødekilden. Flæskeklannerne har ikke været i køkkenskabene eller i hundemaden, og vi har ikke fundet døde dyr i eller omkring huset, som de ellers kan blive tiltrukket af, forklare Julie Neergaard Larsen.


Det var meget ubehageligt, for vi ved ikke, hvor de kommer fra, eller hvorfor de lige går efter vores hus. Vores naboer har fundet nogle stykker, men ikke så mange som os.

Julie Neergaard Larsen.


Når varmen kommer, udklækkes de voksne flæskeklanner, der derefter går i gang med at søge føde, finde mager og lægge æg. De tiltrækkes af ådsler eller ting, der lugter. Foto: Eliabet D. Hyttel

Men på trods af sprøjtning og manglende føde blev billerne ved med at dukke op i huset. Hver eneste dag fandt familien 10-15 biller i køkkenet eller stuen.

- Det var meget ubehageligt, for vi ved ikke, hvor de kommer fra, eller hvorfor de lige går efter vores hus. Vores naboer har fundet nogle stykker, men ikke så mange som os, forklarer Julie Neergaard Larsen.

Annonce

Hjalp anden gang

Familien var derfor nødt til at få fat i en anden skadedyrsbekæmper, som kom og sprøjtede.

- Det har hjulpet. Nu finder vi kun et par stykker hver dag, og vi har fået noget, så vi selv kan sprøjte, hvis vi oplever, at problemet fortsætter, siger Julie Neergaard Larsen.

Hun har indfanget en levende flæskeklan på dagen for interviewet, så de skadelige biller er stadigvæk i området her fire uger efter, de første gang invaderede huset.

Flæskeklanner

Flæskeklanneren er 7-9 mm lang og brunsort. Den kan kendes på et lyst tværbånd med seks mørke prikker henover den forreste del af ryggen. Den spiser røget eller saltet kød, klipfisk, fiskemel, tør ost, hundekiks, tørfoder til kæledyr og havregryn.

Hvis den findes i beboelse kan den stamme fra fødevarerne, men kan også komme fra en død mus under gulvet eller døde fugle på loftet. Den er meget almindelig i duereder. Efter man har bekæmpet et angreb, bør man opbevare fødevarerne i tætsluttende beholdere, da flæskeklanneren kan flyve, og derfor kan dukke op et stykke tid efter, man har bekæmpet dem.

Flæskeklanner lægger æg hele sommeren. Når ægget er klækket, går larvens udvikling i gang. Flæskeklannerlarvens udvikling varer omkring en måned, hvis dens betingelser er gunstige. Under normale omstændigheder vil larverne forlade deres første levested og opsøge et nyt beskyttet sted, hvor de kan forpuppe sig. Ofte en revne, sprække eller hulrum. Larven kan gnave sig flere centimeter ind i træværk og andre materialer. 

Flæskeklanner lever som regel kun en generation, den overvintrer som voksen og sværmer i april-maj. Den kan flyve, og har derfor nemt ved at sprede sig til nye steder, hvilket den gør om foråret.

Kilde: Miljøstyrelsen og Pestium

- Vi har brugt 2300 kr. på at få bekæmpet dem, og det er da nogle trælse penge, men det har været nødvendigt, siger Julie Neergaard Larsen.

Hun opfordrer derfor til, at alle er med til at holde øje med flæskeklannerne og få dem bekæmpet.

- Hvis vi ikke alle sammen gør noget, så tror jeg, vi får svært ved at komme dem til livs, siger Julie Nedergaard Larsen.

Annonce

Hold øje med larverne

Ifølge sektionsleder Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum er det ikke kun nu, man som husejer skal holde øje med flæskeklannerne.

De næste måneder vil de voksne klanner, hvis de har adgang til føde og gode temperaturer, lægge æg hele tiden. Dernæst vil larverne udklækkes.

- Der er kommet en voldsom opblomstring i de voksne, som vi kan forvente giver en masse æg, og fordi udviklingen fra æg til larve taget omkring halvanden måneds tid, vil mit bud være, at man fra slutningen af juli kan forvente mange færdige larver, fortæller Thomas Pape.

Larverne har samme størrelse som de voksne klanner og vil også søge føde, inden de er store nok til at forpuppe sig og i den forbindelse gnave sig ind i træ.

- Der, hvor man virkelig skal sætte ind, er på at finde fødekilden. Normalt plejer det at være på minkfarmene, så hvis man kan fjerne føde fra de områder, der er ramt, kan man virkelig trykke bestanden ned, forklarer Thomas Pape.

Flæskeklanner findes naturligt i skove, hvor de lever af ådsler, men her gør de ikke skade, når de gnaver sig ind i døde træer.

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Aflys projektet og gør byen mere grøn

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Læser undrer sig: Højt græs i vejrabatter spærrer for udsynet

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Det er blevet pirattid i Juelsminde: Sådan kommer slaget til at udspille sig

Hedensted/Juelsminde Avis

Gen-opstartskoncert med Neighbours

Hedensted/Juelsminde Avis

Salget af store villaer boomer i Hedensted Kommune: Bosætter sig i boliger på op til 300 kvm

Hedensted/Juelsminde Avis

Hurra, vi skal have ny hund

Hedensted/Juelsminde Avis

Kursus skal lære pårørende at tackle frustrationer, stress og isolation

Hedensted/Juelsminde Avis

Fra 30 kvm lejlighed i Esbjerg til 205 kvm villa i Hedensted: Ungt par har fundet lykken i kommunen

Hedensted/Juelsminde Avis

Grønne lommer har størst værdi sammen med aktiviteter

Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens Politirapport uge 28

Hedensted/Juelsminde Avis

Tilflyttere får musikken til at spille i Snaptun: Arrangerer fem lørdage med livemusik på havnen

Hedensted/Juelsminde Avis

12 ryttere cyklede 1000 kilometer og 110.000 kr. ind til Kræftens Bekæmpelse

Hedensted/Juelsminde Avis

Ingen ville kendes ved sjældent sprøjtehus: Nu er det reddet fra nedrivning

Hedensted/Juelsminde Avis

Raske svende holder havnefesttradition i hævd: Rafler i container og fester med livemusik

Hedensted/Juelsminde Avis

Kom til grønne gamle dage på Glud Museum

Hedensted/Juelsminde Avis

Det kan sagtens lade sig gøre, når vi bare kommer rigtig fra start

Hedensted/Juelsminde Avis

Kunstner Trio udstiller hos Østjysk Våbenhandel

Hedensted/Juelsminde Avis

Ingen på startstregen i Juelsminde til august: Motionsløb må vente til 2022

Hedensted/Juelsminde Avis

Marked med kunsthåndværk er tilbage: Denne gang med 30 forskellige boder

Hedensted/Juelsminde Avis

20-årige Abdalla har slået dørene op til nachospizza, angusburger og spareribs: Ingen vidste, hvornår jeg åbnede

Hedensted/Juelsminde Avis

Ugens Politirapport uge 27

Hedensted/Juelsminde Avis

Bevar den sidste rest af natur i byen, byråd!

Hedensted/Juelsminde Avis

Naturfoto, bålhytte og måske en svømmetur: Se de nye oplevelser ved Hedensted Søerne

Annonce