Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kjærgaard er gået gennem 100 års teknologiske tidsaldre med samme drivkraft

Virksomheden Kjærgaard i Løsning kan 1. april fejre sit 100-års jubilæum. Foto: Morten Pape
Torsdag er det præcis et århundrede siden, grundstenen til innovatonsvirksomheden Kjærgaard blev skabt. Siden har meget naturligvis ændret sig - men gennem generationerne har lige så meget været det samme.

Løsning: Det er de færreste virksomheder forundt at kunne se tilbage på 100 års virke.

At stå tilbage i selvsamme by, hvor det hele begyndte for præcis et århundrede siden, og nu konstatere, at man står stærkere funderet, end man dengang end ikke havde fantasi til at forestille sig.

Ikke desto mindre er det tilfældet for Kjærgaard fra Løsning, der som en ekstraordinær topping endda gennem de seneste generationer har bygget hele eventyret op omkring samme grundlæggende dna.

- I princippet tog det fart, da Aage (Kjærgaard, red.) kom ind i 1967 og som en af de første fandt ud af, at man ikke behøver være vildt akademisk for at programmere styring. Der blev taget en chance, der satte Kjærgaard mange år foran industrimarkedet - og den risikovillighed og udviklingslyst er fortsat grundpillen, siger nuværende direktør Per Smedegaard.

Annonce

Robotterne skabte ny tidsalder

Siden tidernes morgen på i 1921 på Vestergade i Løsning har der dog alligevel været tale om en lang række forandringer.

Kjærgaard

Etableret på Vestergade i Løsning 1. april 1921 under navnet E.Dahl som en traditionel elforretning til primært private og landbrug.

Blev i 1967 overtaget af Aage Kjærgaard, hvorefter navnet også efter flere omgang endte på Kjærgaard. Sammen med den senere partner Christian Christensen drev de virksomheden i retningen af styring og automation.

I 1998 overtog Per Smedegaard - forhenværende fejedreng - sin første ejerandel.

Med en base på i dag 160 fortrinsvis højtuddannede medarbejdere bryster Kjærgaard sig af af være totalleverandør til industrien med fokus på at udbygge konkurrenceevnen gennem alt fra energioptimering, automation og bedre it-infrastruktur.

Kunderne tæller blandt andre Vestas, Danish Crown, Lego, Envases og Novo Nordisk.

Først og fremmest har det oprindelige navn E.Dahl været gennem mange skift, inden det nuværende blev fastlåst.

Den klassiske forretning inden for elinstallation er også kommet så langt i baggrunden, at den nu kun udgør en forsvindende lille del af den samlede forretning. I stedet har robotløsninger og intelligent styring vundet frem.

Begge har de haft en stor betydning for, at Kjærgaard er vokset til i dag at bestå af 160 fortrinsvis højtuddannede medarbejdere.

- Da robotterne kom til for efterhånden 20 år siden, trådte vi ind i en anden tidsalder, hvor det er en konstant kamp at holde sig relevant. Vi kæmper mod udenlandske virksomheder, der har et helt anderledes lavt omkostningsniveau, men heldigvis har vi lavet så mange spændende ting gennem årene, at vi efterhånden har en ret spændende værktøjskasse, vi kan trække på, siger Per Smedegaard.

De i alt 160 medarbejder er fortrinsvis højtuddannede, blandt andet som automationstekniker Mark Tofteng. Foto: Morten Pape

Kundekartoteket tæller store navne som Carlsberg, Lego, Jysk, Novo Nordisk og Vestas, og kontakten til Envases - det tidligere Glud og Marstrand - er så tæt, at de med et halvt glimt i øjet lige så vel kunne rykke under samme tag.

Annonce

Fra usikkerhed til udvikling

Per Smedegaard er ikke sen til at sætte ord på, hvad der har været hans personlige aftryk i virksomheden i takt med, at han voksede fra rollen som fejedreng til i 1998 at overtage sin første ejerandel.

Ordentlighed og perfektion i alt hvad medarbejderne foretager sig. Hvad enten der er tale om kundebesøg eller organiseringen af sit arbejdsbord.


Mange gange har firmaets størrelse haft afgørende betydning for, at vi kunne holde udviklingen. Var vi kun 20 mand, ville der ikke have været mulighed for at tage de chancer, der har skubbet Kjærgaard videre.

Per Smedegaard, direktør, Kjærgaard


Ud over de dyder ser han dog for sig, at også de næste 100 år uagtet de teknologiske fremskridt bliver med nogenlunde enslydende retning for skibet, som de første 100.

-  Jeg har et motto om, at der to gange om året skal laves projekter, hvor jeg ikke føler mig helt sikker. Vores smittende drivkraft er, at vi tror på, alt kan lade sig gøre. Så render teknikken fra os en gang imellem - men lige så ofte er det netop det, der skubber til den næste store udvikling, siger Per Smedegaard.

Annonce

Et blik mod udlandet?

Kjærgaard har etableret afdelinger i Odense, Fredericia, Dronninglund og Skive. Endnu er Kjærgaard ikke at finde i udlandet, og det er også fortrinsvis danske kunder, man beskæftiger sig med.

Seneste skud på stammen er etableringen af K7 Group, der er en form for sammenlægning af flere forskellige virksomheder med hver deres kompetencer inden for automation.


Selvfølgelig skal det fejres, for det er stort - nok også større, end vi egentlig selv går og tænker over.

Per Smedegaard, direktør, Kjærgaard


Spørgsmålet er, om det samtidig bliver startskuddet til næste kapitel i det lokale erhvervseventyr, som for første gang udforsker verden uden for de danske grænser.

- Det har vi ikke gjort meget af, så det kunne godt tænkes, lyder det kryptiske svar.

Lige så kryptisk er vurderingen af, hvordan den runde fødselsdag skal fejres. Af gode grunde er en stor komsammen for nuværende udelukket. Først senere ligger det således fast, hvornår markeringen sker, og i givet fald hvor offentlig den bliver.

Per Smedegaard (t.v.) har været del af Kjærgaard, siden han som virksomhedens medarbejder nummer 12 blev ansat som fejedreng i 1979. Siden arbejdede han sig op til i dag at være direktør. Privatfoto
Det ligger endnu ikke fast, hvordan Kjærgaard på grund af coronaen kan fejre sit store jubilæum. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Petanqueklub frustreret efter gentagne tilfælde af hærværk: Det er os selv, der skal bruge flere tusinde kroner

Annonce