Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: En trækrammers bekendelser

Hedensted: Klummeskribent Mia Broe Toft Jakobsen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen: Så skete det igen! Et stort gammelt elsket træ blev hugget om ved roden af nogle uidentificerede folk fra kommunen.

Ja, de gjorde bare deres arbejde, og træet var muligvis kun elsket af mig. Men elsket var det.

Jeg nød det dagligt og har set det i alle årstidernes forskellige dragter. Nu ligger det i uskønne stykker på kanten af det lille stykke eng, vi har tilbage af fri natur i mit nærområde, mens de små håbefulde gæslinger strækker sig mod himlen, for de har endnu ikke opdaget, at forbindelsen til roden er brudt. Kald mig bare en gammel hippie, men jeg er slet ikke så gammel endda. De fleste træer er ældre. Jeg vedkender, at jeg er opfostret med Astrid Lindgren og Pocahontas, og da vi var på koloni med børnehaven i midten af 1980’erne, blev vi sendt på jagt efter ‘skovsvin’.

Mit forhold til naturen er muligvis en kende romantisk. Men, kære venner, når det kommer til forholdet mellem mennesker og natur, og i særdeleshed træer, er mange forskere heldigvis enige med mig. Det er en kendt sag, at træer omdanner CO2 til oxygen, og det har vi brug for. Men træer og grønne planter kan meget mere end det.

Ny forskning fra Canada peger på en sammenhæng mellem antallet af træer i byområder og folkesundheden. Forekomsten af livsstilssygdomme er fx lavere og det generelle velbefindende højere i byområder med mange træer. I Japan kan du få en recept hos lægen på træbadning eller Shinrin Yoku, hvor man som en del af sin behandling skal opholde sig mellem træer. Det er dokumenteret, at det sænker blodtrykket, modvirker depression og mindsker stress. Derudover styrkes immunforsvaret generelt af, at vi indtager det stof, der kaldes phytoncider, som træerne udsender i luften omkring dem.

Der er også studier, der påviser, at patienter kommer sig hurtigere i grønne omgivelser. Udover træernes gavnlige effekt på menneskers velbefindende holder de også på jordens frugtbarhed, hjælper os af med de stigende mængder regnvand, og jeg kunne blive ved. Så selvom de færreste af os i dag lever helt ude i skoven, tror jeg alligevel, at vi er skabt til at leve med træer i nærheden. Om det så bare er de enkelte træer, der står i vores have, er det trods alt bedre end ingen.

Min anke er ikke, at vi fælder et træ engang imellem. Min anke er, at vi gør det uden omtanke. Hvis kommunen og de omkringliggende grundejere fælder et par træer om året, kommer vi til sidst til at bo på åben mark. For det tager en dag at fælde et træ, men det tager længere tid ,end jeg har levet, for et nyt at vokse sig stort, stærkt og flot, læne sig ud over vandet og spejle sine fine gæslinger i det lille vandhul, jeg kalder en sø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce