Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Gå dig glæde til

Klummeskribent Mia Broe Toft Jakobsen. Foto: Michael Svenningsen

Klummen: Jeg er begyndt at gå. Jeg har selvfølgelig altid gået steder hen, men de seneste par år er gangen blevet et mål i sig selv. Jeg går lange ture og har blandt andet i etaper gået Bryrupbanestien på 61 km.

Jeg går også korte ture i langsomt tempo, såkaldte wonder walks - vidundervandringer - hvor man går langsomt rundt i landskabet og får øje på hvert lille vidunder især i denne spirende forårstid. Går man samme tur flere gange, får man hver gang øje på nye spirer, fugle eller insekter. Det er grøn energi til en vintertræt hjerne.

Søren Kierkegaard sagde: ”Tab for alt ikke lysten til at gå; Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den”. Det er netop også min erfaring i en sådan grad, at min mand nogle gange udbryder: ”Skal du ikke gå dig en tur?” Og han har ret! Det skal jeg. Gang får tankerne på gled og kroppen i balance.

Annonce

Nogle gange har jeg selskab, som på min Bryrupbanetur, hvor venner og familie tog en etape med mig, og vi fik skønne walk-and-talks. Men jeg kan også lide at gå alene fx på kyststien mellem As Vig og Palsgaard Gods, ved Staksrode, i Uldum Kær og mange andre steder i den smukke alsidige natur i vores kommune.

Jeg er slet ikke den eneste, der vandrer. Danske gålaug og genfundne pilgrimsruter har tilslutning som aldrig før. Jeg er vild med kunst og kultur, men det er alligevel lidt fantastisk, at i de perioder, hvor kultur- og oplevelsesindustrien har været lukket i det forgangne år, har mange fundet ud af, at naturen er en seværdighed i sig selv, og at en gåtur i den lokale skov eller eng også kan noget, når man nu ikke kan gå i biografen.

Jeg kunne godt tænke mig flere stier især i mit helt nære lokalområde omkring Øster Snede. En af mine faste gåmakkere og jeg har gået mange ture her. Og landskabet er skønt! Men det er ikke rart at hoppe ud i den bløde rabat, når travle bilister og tonstunge lastbiler suser forbi. Så ofte tager vi bilen længere væk til mere reelle stier. Det er ærgerligt, når man som jeg er flyttet på landet for at komme tættere på naturen. I Aarhus og København, hvor jeg ellers har boet, er der stisystemer så langt øjet rækker. Også på Nordsjælland, hvor min svigerfamilie bor, gør man meget ud af stisystemer og trafiksikkerhed for bløde trafikanter. Jeg ved, det er dyrt at anlægge stier. Men jeg vil ikke se det som en udgift nærmere som en investering i den nuværende og fremtidige folkesundhed.

Vi mennesker fungerer sådan, at vores hjerne ofte har brug for forslag eller udfordringer for at få gået en tur. En sti kan være sådan et forslag. Således så jeg, hvordan Bryrupbanestien blev brugt af lokale beboere i alle aldre med løbecykler, hunde, barnevogne, cykler, stavgangsstave ja selv kørestole og el-scootere.

At gå er ligetil. Det er en allemandsret. Det kræver ikke sæsonkort eller dyrt udstyr. Og selvom jeg i mit liv pga. skader har lært at gå tre gange og har skavanker her og der, giver det mig altid glæde og nye tanker. Nye ruter venter på mig, og jeg kan næsten ikke vente med at gå i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Vivi vil åbne ubemandet døgnshop: Jeg vil gerne støtte op om sammenholdet i byen og tiltrække nye tilflyttere

Annonce