Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Har du lyttet i dag?

Klummeskribent Mia Broe Toft Jakobsen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen. Forestil dig dette: Folk bænket om et langt bord (måske et kortere bord lige i år) i en julepyntet stue.

Udenfor slutter decembermørket tæt om lyskæder og gadelygter. Der er mad på bordet. Rigeligt med mad. Og snakken går lystigt, lyder det til. Det virker alt sammen rigtig hyggeligt. Vi tænker måske, at disse mennesker sover med et smil om munden i nat. Men det er desværre ikke sikkert.

Nu zoomer vi tættere på og udvælger to festdeltagere. De har ikke set hinanden længe og har mange ting fra hver deres liv at fortælle. Men langsomt får vi ondt i maven. Måske kan vi genkende situationen. De to talende holder enetaler på skift. Når den ene har fortalt et stykke tid, tager den anden over og afleder den førstes fortælling med en relateret oplevelse fra eget liv. Nu zoomer vi ud igen og finder ud af, at det er det samme hele bordet rundt. En stor lagkage af monologer. Hver festdeltager sidder i sin egen osteklokke med en lille låge ud, men der er ingen låger ind. Alle fortæller, men ingen lytter.

Vi mennesker har brug for at blive lyttet til, og derfor har vi også brug for at blive bedre til at lytte. Ikke bare lytte efter et stikord så vi selv kan overtage fortællingen og spotlightet, men lytte rigtigt og for en stund sætte spotlight på den anden.

At blive en bedre lytter er i høj grad en rejse, jeg selv er på. Jeg har haft min andel af monologer og siddet på kanten af stolen til et hav af selskaber klar til at overtage fortællingen fra min samtalepartner.

Måske er det for at blive på overfladen, ikke komme for dybt ind i hinandens liv, at vi rager taletid til os og ikke lytter ordentligt? Måske er det for selv at blive set og hørt?

Men faktisk bliver ingen jo set eller hørt, hvis ingen ser eller hører. Vi afspiller bare mere og mere ensomt vores gamle plader for de andre, mens de afspiller deres i en stor kakofoni af fortællinger.

På de sociale medier bliver det mere tydeligt end nogensinde, at vi tror, vi kan blive lykkelige af at blive set og hørt. Men jeg tror faktisk, at vi bliver lykkeligere af også at se og høre andre mere.

Hvis vi bliver nysgerrige på, hvem de er bag deres gamle fortællinger om dem selv og spørger ind til de ting, vi hører, kan der opstå varme bånd imellem os. Så kan den anden få lyst til at give det at lytte en chance. Den varme, der spreder sig mellem os, når vi bruger ørene mere end munden, kan bringe os lykkelige øjeblikke. Jeg har haft den ære at møde flere gode lyttere, og det var helt særligt, at nogle viste interesse på den måde. Så jeg øver mig på den superkraft at være en god lytter. Det tager nok mange år, før jeg bliver god til det.

Men her i julen så lad os lytte lidt mere, lytte til bjældeklang, smukke julesange og -salmer, lytte til hinanden, lytte til os selv og lytte til stilheden. Stilheden kan noget helt særligt, hvis man lytter godt efter. Hvis man ikke kan være fysisk sammen, så er telefonen så snedigt indrettet, at man både kan tale og lytte i den. Jeg er sikker på, at hjertet har store ører. Glædelig jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Butikker takler nedlukning vidt forskelligt: Nogle lukker helt andre har fuld gang i webshoppen

Annonce