Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Lad os tale om krænkelser

Helle Kristensen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen: Egentlig skulle denne klumme have handlet om alle herlighederne ved at bo på landet, når skoven falmer, og dagene bliver kortere. Men jeg har i stedet valgt, at jeg vil bruge min taletid på noget, som jeg mener, er langt mere vigtigt at få italesat. Krænkelser.

Lige nu taler hele Danmark om krænkelser. Vi skal fisen-rasme for alt i verden sikre os, at ikke så meget som en enkelt upassende håndspålæggelse havner i glemmebogen. Det skal frem i lyset, og krænkerne skal straffes! Også de krænkelser, som vi egentlig havde glemt ....

Og alt imens, der skrives stolpe op og stolpe ned om upassende hænder på låret og mandlige chefer, der opfører sig tåbeligt - så har vi tilsyneladende ikke rigtigt problemer med, at mange andre danskere hver dag skal finde sig i, at myndighederne og politikerne træffer uforståelige beslutninger, der ikke alene krænker deres opfattelse af at bo i en retsstat, men også truer dem på deres økonomi og deres evne til at forsørge deres familie. Og det gør mig lidt harm. For hvorfor er det ikke værd at tale om?

Lad mig slå en ting fast med det samme - jeg er ikke imod, at man taler og skriver om at sikre kvinders rettigheder, eller at vi gør op med magtmisbrug og sexisme - men jeg er imod, at vi i det danske mediebillede ikke kan skrive om andet.

Gennem de seneste ni måneder har de danske erhvervsfiskere kæmpet imod, at staten, mod fiskernes vilje, vil installere videoovervågning ombord på deres kuttere. Disse mennesker føler sig også krænkede. Ligesom minkavlerne, der bliver påtvunget at aflive sunde og raske dyr. Men den form for krænkelse er åbenbart ikke så vigtig for politikerne at gøre op med.

Der findes utallige erhvervsgrupper, hvor de ansatte med jævne mellemrum føler, at deres rettigheder bliver tilsidesat, når de skal passe deres arbejde.

Vi har et helt sundhedsvæsen, der efterhånden er blevet så nedprioriteret, at læger og sygeplejersker går ned med stress. Og jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er værd at tale om - eller rette op på. Hvorfor skal debatten om krænkede politikere fylde så meget? Måske er denne horde af krænkelsessager i dansk politik blot et sørgeligt eksempel på, at de politikere, der færdes på Christiansborg, ikke har stiftet bekendtskab med den virkelige verden.

Personligt vil jeg mene, at hvis man som politiker ikke har mod til at bede chefen eller kollegaen om at fjerne en upassende hånd fra låret, så er jeg ikke sikker på, at man har hvad der skal til for at træffe vigtige beslutninger, der vedrører og påvirker hele den danske befolkning.

Gennem mit arbejdsliv har jeg også oplevet en hånd på låret eller et malplaceret klap i måsen. Det har enten resulteret i, at jeg har givet vedkommende et “rap over nallerne”, eller at jeg har trukket på skuldrene og sagt pyt – afhængig af situationen. Skulle jeg aldrig opleve større krænkelser - vil jeg anse mig selv som heldig.

Så hermed en opfordring:

Sæt nu tingene i perspektiv! Lad os tale om krænkelser, men lad os tale om alle former for krænkelser på arbejdspladserne og ikke bare dem, der er relateret til sexisme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce