Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Lidt tanker om absurd lave priser og julesind

Hedensted: Klummeskribent Helle Kristensen. Foto: Michael Svenningsen

I Rema 1000, Netto, Coop 365 og diverse andre supermarkeder kan vi op til jul købe julens klassikere, såsom flæskesteg, smør og fløde til absurd lave priser. Ja, faktisk er priserne i år historisk lave, fremgår det af en artikel på DR. I samme artikel lyder det også fra Coop, at det er præmissen for at lokke kunderne til at foretage deres juleindkøb i butikken. Og fra Rema 1000 lyder det, at det er en julegave til forbrugerne, og det er her, discountkæden får mulighed for at vise, hvad man duer til. En absurd tilgang til julehandlen, hvis du spørger mig. Men jeg er jo heller ikke købmand.

At jeg ikke er købmand, betyder dog ikke, at jeg afstår fra at dele min mening om discountkædernes prisfest. For det virker oprigtigt talt fuldstændigt absurd, at vi i julens ånd skal kunne købe varer til så latterligt lave priser. Ifølge artiklen på DR sætter butikskæderne da også penge til ved at sælge flæskesteg til 4,95 kroner pr. halve kilo. Hvilket ikke burde komme bag på nogen.

Julen er hjerternes fest, men er i den grad også blevet overforbrugets fest. Og hvor er det trist. Særligt når man sideløbende kan læse, at antallet af husstande, der ansøger om julehjælp, er stigende. Derfor bliver denne klumme en opfordring til diverse dagligvare- og discountkæder, som jeg inderligt håber, at de får mulighed for at læse. Drop jeres prisfest. Drop at tiltrække kunder ved at sælge varer til under indkøbsprisen. Sælg jeres varer til normalpris og brug i stedet pengene på julehjælp til dem, der virkelig har brug for det.

Annonce

Vi danskere er forkælede nok i forvejen, når det kommer til fødevarer. Vi insisterer på at købe varerne så billigt som muligt, samtidig med, at vi konstant peger fingre ad landbruget og stiller højere og højere krav til deres produktionsforhold. Det er måske faktisk i virkeligheden på tide, at vi lærer, at vores valg koster. Hvis man gerne vil spise flæskesteg, så koster det. Hvis man gerne vil undgå sprøjtemidler, så koster det. Og hvis man gerne vil have fløde fra en ko, der har nydt frisk luft, mens den har tygget på græs, ja så koster det.

At sælge fløde i supermarkedet til 2,95 kan på ingen måde være en god forretning for nogen andre end forbrugerne. Og jeg tror ikke engang rigtigt, at vi forbrugere formår at værdsætte denne ”julegave”. Vi ender nok bare med at bruge de penge, vi har sparet på ekstra vin og konfekt.

Min opfordring er derfor, at supermarkederne prissætter varerne således, at priserne afspejler, hvad det rent faktisk koster at producere varen. Vi forbrugere kan derved lære, at alting har en pris. Og måske kan vi endda lære den fine gamle dyd, der hedder mådehold frem for overforbrug.

Til gengæld kan supermarkederne så i stedet udskrive deres julegavecheck til julehjælp og andre værdigt trængende. Det tror jeg faktisk vil ende med at være en julegave, der vil bringe endnu mere juleglæde rundt omkring i de danske hjem. God jul og godt nytår.


Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kom til foredrag om parforholdet i Løsning Kirkecenter

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Få hjernen tanket op med spændende viden: Livestreaming af naturvidenskabelige foredrag

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

HIF-spillers USA-tur gik i vasken: PostNord får skylden

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Hedensted/Juelsminde Avis

Nyt byrådsmedlem og pædagog: Vi er ved at tabe en stor del af en generation på gulvet. Vores unge mennesker har ondt i livet. Lad os inddrage dem

Hedensted/Juelsminde Avis

Byrådsdebutant: Vi vil arbejde hårdt og konsekvent for at skabe ikke bare grønne resultater, men også en ny kultur

Hedensted/Juelsminde Avis

Smitten bliver ved med at stige i Hedensted Kommune: Over 2000 coronatilfælde den seneste uge

Hedensted/Juelsminde Avis

Fællessang i Løsning skubbet til ny dato

Hedensted/Juelsminde Avis

Kvinde på el-løbehjul påkørt i rundkørsel

Hedensted/Juelsminde Avis

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Hedensted/Juelsminde Avis

Vejle-organist spiller til kyndelmisse i Glud

Hedensted/Juelsminde Avis

Vennepar tager til store motionsløb for at gå ruterne: Nu har de bragt gåevent med maratondistance til Juelsminde

Hedensted/Juelsminde Avis

Lad os hjælpe hinanden med at fortælle om hvad der sker: Sådan bruger du eventinfo

Hedensted/Juelsminde Avis

Vejret er en K3'er

Hedensted/Juelsminde Avis

Dyrere skummetmælk og gebyr for at få skiveskåret brød: Butikker reagerer nødtvungeneksploderende elpriser - og du ender med regningen

Annonce