Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Traditionernes og forventningernes slaveri

Klummeskribent Mia Broe toft Jakobsen. Onsdag 27. april 2021. Foto: Mads Dalegaard

Juletiden er fuld af traditioner og forventninger. Det samme er nytåret. Og januar. Hvordan går vi ind i det nye år? Hvilke intentioner har vi? Hvilke mål har vi for livet? Det er alt sammen fine spørgsmål, men at være bevidst om hvert eneste lille skridt i vores liv kan være drænende. Nogle gange skal vi slippe kontrollen og erkende, at der er andre kræfter end vores egne, der former vores liv som corona, sygdom, ulykker, vejret. Nogle gange tjener det os bedst at se mildt på vores eget liv og vores bestræbelser på at kunne styre det hele.

Samtidig er der en anden grøft at falde i. Det er den, hvor traditioner og andres forskrifter for livet bliver fulgt slavisk, uden at vi registrerer, om de giver os noget godt, eller om de bare tynger os.

Gode traditioner er de kroge, du kan hænge dit liv op på og nyde en form for mønster. Det er der, hvor alle danser om juletræet i dit liv trådes sammen til en lang kæde af gyldne perler. Hvor morgenkaffen ved den samme udsigt på samme måde året rundt giver ro i maven og fred i sindet.

Annonce

Men så er der de traditioner, hvor vi har glemt målet. Hvorfor vi gør, som vi gør. Vi slider os igennem dem, som om alverden fulgte med og så ned på en ustrøget julekjole eller et beskidt gulv under juletræet. Vi haster gennem julens og nytårets mange traditioner, bare for at stå på den anden side med en følelse af, at vi ikke rigtig var til stede i noget af det. I det perspektiv kan det være udmærket, når noget uforudsigeligt spænder ben for plan A. Det kan få os til at værdsætte, hvad vi alligevel fik med i plan B eller C.

For mig skal traditioner vække de gode følelser og minder. Hvis de ikke gør det, kan de omskrives eller helt droppes i dit liv. Ja, det kan de faktisk.

Vi skal ikke være slaver under vores egne traditioner eller forventninger. Den krampagtige kamp for at ”gøre det rigtigt” kan erstattes med en glad udvælgelse af netop de traditioner, der gavner mig og min familie.

Så er der alle forventningerne. Ikke nok med, at vi har forventninger. Vi har endda ofte også forventninger til andres forventninger. Men jeg har opdaget, at de høje forventninger til jul, nytår og fødselsdage mere bor inde i mig selv, end i mine børn. Det er nemlig ofte sket, at jeg stresser rundt for at skabe den perfekte fest, kage eller købe den perfekte gave, mens jeg mister målet af syne. For mine børn er faktisk ligeglade med det perfekte, hvis deres mor er helt udkørt, når festen går i gang. En halvkikset kage og en glad mor med overskud til kram og nærvær er langt at foretrække.

Jeg siger ikke, at man skal lade alle standarder ryge. Jeg siger, at man skal vælge med omhu, hvad der bedst tjener til familiens glæde og fællesskab og dit eget velbefindende.

Må du starte det nye år med disse festlige briller på: Mit liv skal være rart at være i. Og må du på hovedet tage denne ”nytårshat”: Mine kære har mere brug for mit glade og rolige nærvær end alle materielle goder eller ”rigtige” traditioner. God start på 2022.

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fællessang i Løsning skubbet til ny dato

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kvinde på el-løbehjul påkørt i rundkørsel

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Begyndende generationsskifte i 101 år gammelt firma: Mester har fået tidligere lærling som medejer

Hedensted/Juelsminde Avis

Vejle-organist spiller til kyndelmisse i Glud

Hedensted/Juelsminde Avis

Foredrag om De Stærke Jyder

Hedensted/Juelsminde Avis

Lene fik fire-dobbelt bypass-operation: Arbejdet i Hjerteforeningen får mig til at tænke mindre på mine dårligdomme

Hedensted/Juelsminde Avis

Fra roehakker til tv-direktør: Hør Ivar Brændgaard fortælle om sit liv

hedensted

BGI udvider med slag og spark: Står til at blive landets største med 750 elever til næste skoleår

Hedensted/Juelsminde Avis

Blev taget på fersk gerning med trailer fuld af tyvekoster: Og så kom der en lang række sigtelser oven i puljen

Hedensted/Juelsminde Avis

Den sammenligning forstår jeg simpelthen ikke, at du vil være bekendt, Henrik Højlund

Hedensted/Juelsminde Avis

Torup Kunst genopstår: Birgit vil køre galleri videre i Hannes ånd

Annonce