Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Koder, koder, koder ...

Annonce

Klummen: Jeg er ved at få pip af adgangskoder. De der konstruktioner af bogstaver og tal, som helst ikke skal give mening, delvist skal være med versaler og tal, og helst skal være unik for hver eneste sted, du bruger en kode.

Et hurtigt sammentælling viser, at hvis jeg skulle leve op til det, skulle jeg huske mindst 40 forskellige password på over 12 tegn. Arbejdscomputeren, netbanken og koden til at låse min telefon op er selvfølgelig helt nødvendige, men jeg skal også huske koder for at se, hvor mange Coop-point jeg har, købe koncertbilletter eller tjekke, hvornår sønnike skal spille fodboldkamp.

Og jeg bliver hele tiden tvunget til at oprette profiler med kodeord. Skal jeg bestille bord på en restaurant? Opret en profil. Skal jeg til frisøren? Opret en profil. Vil jeg købe noget via en webshop? Opret en profil.

Mange apps og hjemmesider husker adgangskoderne for dig, men ind imellem logger siderne selv ud af systemet, og så har vi balladen.

Jeg afprøver selvfølgelig et par af de kodeord, jeg kan huske. Men de virker ikke, sandsynligvis fordi jeg, da jeg skulle oprette en profil, har fundet på en kode, som jeg i det øjeblik tænke ville være logisk, men nu et halvt år senere under ingen omstændigheder kan komme i tanke om.

Min hjernebark bliver afsøgt mere grundigt end en narkohund ved et kuffertbånd, men uden held.

Til sidst må jeg ty til knappen "Har du glemt dit password", som de fleste tjenester, sikkert belært af andre glemsomme brugere, har oprettet.

Jeg får så tilsendt et nyt midlertidigt kodeord på min mail (som jeg vist i øvrigt også har glemt adgangskoden til eller var det ...) og skal igen oprette et nyt kodeord, som jeg selvfølgelig ikke kan huske, næste gang jeg skal bruge det. Suk.

Jeg kunne selvfølgelig bare bruge det samme kodeord over det hele, men det fraråder alle IT-eksperter jo på det strengeste.

På nettet kan man finde forskellige tjenester, der tilbyder at huske adgangskoder for dig. Det offentlige Center for Cybersikkerhed under Forsvarministeriet anbefaler faktisk, at man bruger en password-manager, som det hedder, men understreger, at man så alligevel skal huske et stærkt (læs langt og kompliceret kodeord) og være opmærksom på, at tjenesten har en ordentlig sikkerhed.

Der er altså ingen nemme løsninger på kodeords-problemet.

Det mest oplagte ville være, hvis virksomheder, butikker og tjenester forsøgte at undgå, at man skal oprette profiler og dermed gå og huske på en adgangskode.

Det er næsten lige før, man får lyst til at få skudt sådan en chip ind i hånden, så man via den har adgang til eksempelvis arbejde og netbank. Men lur mig om de forskellige aktører kan blive enige, når teknologien når så langt. Det ender nok med, at man så skal have 10 forskellige chip skudt ind i hånden.

Så er det alligevel bedre at gå og huske komplicerede adgangskoder.

Min hjernebark bliver afsøgt mere grundigt end en narkohund ved et kuffertbånd, men uden held.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce