Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kommunen sætter turbo på byggeriet i 2021

Byggeprojekter, som en ny daginstitution i det østlige Hedensted, står på kommunens liste over projekter, der nu har fået finansiering. Arkivfoto: Martin Ravn
Et smalt flertal i byrådet er blevet enige om et budgetforlig, der betyder mange flere byggeprojekter end normalt. På grund af coronakrisen kan kommunen få billige lån.
Annonce

Hedensted: I 2021 kommer der fart på Hedensted Kommunes byggeprojekter.

Det står klart efter et smalt flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Socialistisk Folkeparti mandag i sidste uge indgik et budgetforlig.

Anlægsbudgettet, der normalt ligger på omkring 70 mio. kr., når op på 147 mio. kr. Det skyldes, at kommunerne på grund af coronakrisen har fået lov til at låne ekstraordinært mange penge af staten til fordelagtige vilkår.

Annonce

Unik lånemulighed

Det betyder blandt andet, at der er øremærket 41 mio. kr. til en omfartsvej øst om Hedensted og 13 mio. kr. til at løse trafikale udfordringer på Overholmvej i Hedensted. Ligeledes er der afsat 24,5 mio. kr. til en ny institution i det østlige Hedensted, mens også Skolen i Midten kan se frem til en udbygning af faglokalerne for ni mio. kr.

- Vi startede fra et svært udgangspunkt, men har landet et ganske fint budget med mulighed for at tilføre midler til det sociale område, ældreområdet og skoleområdet. Når man samtidig er så presset på driften, som vi er, slog vi også til den helt unikke lånemulighed til at fremrykke en masse anlægsprojekter, siger borgmester Kasper Glyngø (S).

Projekter, som har fået penge i det nye budget

Omfartsvej Hedensted Øst: 41 mio. kr.

Ny daginstitution i Hedensted Øst: 24,5 mio. kr.

Trafiksikkerhed: 17 mio. kr

Krydset Overholmvej/Vejlevej: 13 mio. kr.

Højvandssikring i Juelsminde: 10 mio. kr.

Torvet i Tørring: 10 mio. kr.

Faglokaler på Skolen i Midten: Ni mio. kr.

Byprojekter: Seks mio. kr.

Nedrivningspulje: Fem mio. kr.

Veje i Juelsminde Vest: Fire mio. kr.

Legepladser: 3,1 mio. kr.

Æsken i Rårup: To mio. kr.

Spejderhus i Rask Mølle: To mio. kr.

Alle anlægsprojekter igangsættes hurtigt muligt og forventes med enkelte undtagelser som udgangspunkt at påbegyndes i 2021.

Annonce

Hænger kun sammen i 2021

I forvejen var budgettet presset på grund af coronakrisens indvirkning i beskæftigelsen, samtidig med at en udligningsreform endte med at koste 30 mio. kr.

Alligevel blev der plads til udvidelser i budgettet. Blandt andet gives der 10 mio. kr. til arbejdet med den nye skolepolitik, 10 mio. kr. til handicap- og myndighedsområdet, samt 3,8 mio. kr. til ældreområdet på grund af, at der bliver flere ældre borgere. Ordningen med gratis psykologhjælp til unge mellem 13-25 år udvides med en mio. kr., og der afsættes 850.000 kr. årligt til naturstier og pladser.


Når man samtidig er så presset på driften, som vi er, slog vi også til den helt unikke lånemulighed til at fremrykke en masse anlægsprojekter.

Borgmester Kasper Glyngø (S).


Alle udvidelser betød også et farvel til andet. Derfor er det kun lykkedes at få budgettet til at hænge sammen ved at være ekstra optimistiske på udviklingen i ledigheden, kræve en halv pct. besparelse af samtlige udvalg og droppe den normale kasseopbygning på 30 mio. kr.

Annonce

V og LA står udenfor

Særligt sidstnævnte fik Venstre og Liberal Alliance til at trække sig fra forhandlingerne med vurderingen af, at budgettet er ustabilt. Herunder også med tanke på, at det ekstraordinære anlægslån nu skal afdrages med tre mio. kr. de kommende årtier.

- Det budget, man står med nu, er meget svagt. Vi har ikke opbygget kassebeholdning i 2019 og 2020, og det er der heller ikke penge til i 2021. Vi får ikke noget at stå i mod med, og det gør den samlede drift ustabil, siger Ole Vind, der er gruppeformand for Venstre.

En vurdering, Kasper Glyngø ikke er enige i, omend han medgiver, at de såkaldte overslagsår - altså vurderingen af økonomien i 2022-2025 - for nuværende ikke hænger sammen.

- Når man er lidt udfordret, kan det være svært at finde penge til investeringer, der skaber vækst. Det var et tilbud, vi ikke kunne sige nej til, for vores normale anlægsbudget på 70 mio. kr. er alt for lavt og har skabt store efterslæb, siger Kasper Glyngø og fortsætter:

- Holder man afdragene op imod et driftsbudget på to mia. kr., mener jeg helt bestemt, at det er forsvarligt. Men overslagsårene er bekymrende, og derfor vil vi næste år påbegynde budgetprocessen tidligere, så vi forhåbentlig kan gøre op med de mere grundlæggende forudsætninger frem for at kradse i overfladen.

Annonce

Mangler penge til børn

V og LA er også utilfredse med, at budgettet ikke indeholder flere penge til børneområdet. Godt nok bliver der bevilliget 10 mio. kr. mere til området i 2021, men det faldende børnetal betyder, at området mister 20 mio. kr. Sammen med andre tiltag betyder det et minus på læringsområdet på otte mio. kr.

- Det vil ramme normeringerne i børnehaverne og muligheden for at gennemføre den skolepolitik, som byrådet selv har vedtaget, der er beregnet til at koste 32 mio. kr. forklarer Ole Vind, der også savner vækstinitiativer til flere byggegrunde og lejeboliger.

Budgettet skal endelig vedtages 7. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Politirapporten

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce