Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Mange kirker indfører booking til julegudstjenester: Vær ude i god tid

Julegudstjenesterne bliver ikke med stuvende fulde kirker i år på grund af coronarestriktioner. Billedet er fra en julegudstjeneste i Tørring Kirke. FOTO: MORTEN PAPE
Årets julegudstjenester bliver ikke, som de plejer. Coronarestriktioner sætter begrænsninger, så mange kirker tilbyder flere gudstjenester og har indført booking.

Juelsminde/Hedensted: Vil du gerne i kirke og synge med på "Et barn er født i Bethlehem" juleaften, så er det en god idé at være ude i god tid.

På grund af coronarestriktioner kan kirkerne ikke være stuvende fulde, som de plejer. Det giver sognene store udfordringer med, hvordan de alligevel får plads til så mange som muligt.

- Det er svært, fordi vi ved ikke, hvordan situationen ser ud til jul. Det er super trist, at vi ikke kan fylde kirkerne, og vi har været ude i overvejelser, om vi skulle rykke til hallen, men vi har besluttet at blive i kirken, fordi det også er en del af stemningen, fortæller Jan Unold fra Juelsminde og Klakring Kirke.

Annonce

Overvejer højtalere

Her holder man to gudstjenester i hver kirke juleaften og måske en mere, hvis præsterne ikke kan holde gudstjeneste på plejehjemmet, som man plejer.

- Vi har haft overvejelser om at sætte højtalere op, så man kan stå udenfor og høre gudstjenesten, men det er ikke sikkert, at det bliver til noget på grund af forsamlingsforbuddet, fortæller Jan Unold.

Jan Unold, sognepræst Juelsminde og Klakring, kirker ærgrer sig over, at julen ikke bliver, som den plejer i år. Foto: Morten Pape


Opfordringen må være, at der plejer at være bedre plads dagene efter juleaften.

Jan Unold, sognepræst


Annonce

Gudstjeneste på tv

I Uldum har man skruet op for antallet af gudstjenester, så der bliver to i Uldum Kirke og to i Langskov Kirke 24. december.

- Man skal booke en plads på forhånd fra 10. december enten via mail eller telefon, så vi er sikre på, at vi ikke skal afvise nogen i døren, fortæller sognepræst Annette Lyster-Clausen.

Kirken arbejder desuden på at optage en af gudstjenesterne og få den sendt ud på TUK-Nets kanal, så folk kan sidde hjemme og følge med på tv. Antallet af skolegudstjenester bliver også fordoblet.

- Vi håber, at folk har forståelse for, at nogen ikke får plads. Vi gør, hvad vi kan, men vi kan ikke trylle, siger Annette Lyster-Clausen.

Annette Lyster-Clausen er sognepræst Uldum og og Langskov kirker. Foto: Morten Pape

Annette Lyster-Clausen har en personlig grund til at være ekstra opmærksom på at overholde coronarestriktionerne. Hun og hendes familie fik nemlig coronavirus tilbage i marts, lige da landet lukkede ned.

- Jeg havde en grov influenza, men min mand var meget syg og havde feber i over 14 dage og problemer med lungerne, fortæller Annette Lyster-Clausen.

Hendes mand blev ikke indlagt, men han var syg længe og døjer stadigvæk med eftervirkningerne af sygdommen.

- Vi skal overholde restriktionerne. Det ville være forfærdeligt, hvis kirkerne blev en smittekilde, siger sognepræsten.

Annonce

Familier må sidde tæt

Udfordringen for kirkerne er også, at man ikke kan sige, præcis hvor mange man må lukke ind. Det fortæller provst i Hedensted Provsti Hanne-Birgitte Christiansen.

Reglerne er nemlig, at hvis man er en familie, må man godt sidde tæt, mens der skal være mindst to meter hen til nogen, man ikke kender.

- Hvis folk kommer i familier, er der plads til flere, end hvis folk sidder én og én, forklarer Hanne-Birgitte Christiansen.

Hun fortæller, at kirkerne håndterer julegudstjenesterne meget forskelligt. En del indfører booking af pladser, men andre gør ikke.

- Hvis man vil i kirke juleaften er det derfor en god idé at orientere sig på kirkens hjemmeside eller facebookside, og gerne i god tid, opfordrer provsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce