Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Medlemmer bakker pænt op om idrætsforeninger trods nedlukninger: Men de frivillige bekymrer

Kreativiteten hos de frivillige foreningsledere har været stor under corona-nedlukning. I sportsdykkerklubben Dykanden har man f.eks. afholdt online undervisning i tørsvømning. Men de mange skiftende restriktioner har også tæret på de frivillige. Arkivfoto: Morten Pape
Godt 700 personer har det seneste år meldt sig ud af deres idrætsforening i Hedensted Kommune. En udvikling, der ikke for alvor bekymrer den kommunale forvaltning. Til gengæld er der nu for alvor brug for at passe på de frivillige, lyder det.

Hedensted: "Corona stopper flere års fremgang i idrætsforeningerne". Sådan lød overskriften fra DGI og DIF, da de fornylig offentliggjorde deres samlede medlemstal for 2020.

Tallene viste et fald på lige knap fire procent i forhold til året før, og i følge de to idrætsorganisationer viser tallene, at 2020 var et hårdt år for landets idrætsforeninger. Haller, baner og omklædningsrum stod corona-tomme en stor del af året, hvilket gav svære betingelser for medlemmer og frivillige.

Minus 700

Også i Hedensted Kommune er der kommet færre medlemmer i de lokale idrætsforeninger. Således var der i 2019 22.935 medlemmer lokalt, mens der i 2020 var 22.172 medlemmer. Et fald på 3,3 pct. Altså en anelse mindre end på landsplan.

Hos leder af kultur og fritid, Teresa Egballe, er det dog ikke tal, der vækker voldsom stor bekymring.

- Det er jo, i virkeligheden ikke så meget, og jeg tænker, at de fleste nok skal vende tilbage igen. Vi skal dog være ekstra opmærksomme på nogle af de unge mennesker, som jeg godt kan frygte har lidt svært ved at komme i gang igen, lyder det fra Teresa Egballe.

Her er der sket de største ændringer i medlemstallene

Nedgang:

  • Barrit Gymnastik- og Idrætsforening: Minus 170 medlemmer. (-37 pct.)  Foreningen havde i 2020 287 medlemmer.
  • Tørring Idrætsforening: Minus 121 medlemmer. (-9 pct.) Foreningen havde i 2020 1240 medlemmer.
  • Rårup Gymnastik og Idrætsforening: Minus 106 medlemmer (-22 pct). Foreningen havde i 2020 374 medlemmer.
  • Sole Idrætsforening: Minus 103 medlemmer. (-39 pct.) Foreningen havde i 2020 159 medlemmer
  • RM Fitness: Minus 101 medlemmer. (-22 pct.) Foreningen havde i 2020 368 medlemmer.

Fremgang:

  • Løsning Gymnastik Forening: Plus 143 medlemmer (+44 pct). Foreningen havde i 2020 471 medlemmer.
  • Hornsyld Stouby Rårup Håndboldklub: Plus 108 medlemmer (+164 pct) Foreningen havde i 2020 471 medlemmer
  • Klakring Idrætsforening: Plus 84 medlemmer (+22 pct.) Foreningen havde i 2020 466 medlemmer
  • Stenderup Sportsklub: Plus 66 medlemmer. (+161 pct.) Foreningen havde i 2020 107 medlemmer.
  • Hedensted Familie & Firma Idræt: Plus 55 medlemmer (+4 pct.) Foreningen havde i 2020 1386 medlemmer.

Medlemstal i den enkelte foreninger kan være påvirkede af sammenlægninger klubberne imellem.

Den største bekymring har hun for de frivillige trænere, ledere og bestyrelsesmedlemmer i foreningerne. Her er hendes indtryk, at gassen efter et corona-år med evigtskiftende restriktioner og medlemmer, der er umulige at gøre tilfredse, er ved at gå lidt af ballonen.

- Rigtig mange frivillige har været på overarbejde det seneste halve år og har gang på gang skulle sætte sig ind i nye regler, tænke kreativt og været i skudlinjen i forhold til medlemmerne. Der er måske også nogle trænere, der har fundet ud af, at det ikke er så dumt bare at være hjemme onsdag aften eller i weekenden, lyder det fra Teresa Egballe.

Annonce

Tak fordi, du er frivillig

Men det frivillige arbejde er selvsagt fundamentet for al foreningsliv. Sammen med Fritidsudvalget, der både består af kommunalpolitikere og repræsentanter fra de folkeoplysende foreninger, har Teresa Egballe derfor besluttet at lave en kampagne, der opfordrer til, at man sætter pris på det frivillige arbejde.

Kampagnen er endnu på tegnebrættet, men ideen er bl.a. at opsætte plakater i haller, klublokaler, biblioteker og dagligvarebutikker, der opfordrer til at takke en frivillig og give mulighed for, at man kan indstille en frivillig til at modtage et gavekort eller lignende.

- Vi ville ønske, vi kunne gøre meget mere, men det mindste, vi kan gøre, er at sige tak for den kæmpe indsats, som de frivillige har lagt det seneste år, for det er jeg ikke sikker på, vi altid husker, lyder det fra Teresa Egballe.

Kampagnen planlægges til at løbe af stablen i juni, juli og august.


Det mindste, vi kan gøre, er at sige tak for den kæmpe indsats, som de frivillige har lagt det seneste år, for det er jeg ikke sikker på, vi altid husker.

Teresa Egballe


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Annonce