Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Mellem dansende par og kraftfulde blikke: Lokale kunstnere har slået dørene op

Marianne Vigholt ses her i sin tegnestue, der var åben for besøg lørdag og søndag. Billedkunstneren har blikket rettet mod sit svendestykke som portrætmaler. Pigen med de intense øjne er malet efter det verdensberømte portrætfoto med titlen "Afghan Girl" fra 1984. Foto: Emil Fibiger
Billedkunstneren Marianne Vigholt fra Staksrode er en af 36 kunstnere, der viser værker og arbejdsrum frem i denne weekend.
Annonce

Staksrode: Højt i landskabet og med udsigt over marker og vand bor billedkunstneren Marianne Vigholt i et gult træhus.

Lørdag bød hun nysgerrige på kaffe, snak og fremvisning i sin tegnestue, hvor malerier pryder væggene, og hvor et værk i et tidligt stadie ligger fremme på staffeliet.

Hun er med i Hedensted Kommunes Åbne Atelier Døre sammen med 35 andre kunstnere. Også søndag står dørene åbne.

Arrangementet er kommet på benene, fordi den årlige forårsudstilling i kommunens kunstnernetværk måtte aflyses som følge af corona og forsamlingsforbud.

Marianne Vigholt ser Åbne Atelier Døre som et dejligt alternativ.

- For mange år siden kom jeg hos illustratoren Thor Toft i Frederiksværk. Man kunne gå lige fra gaden og ind i hans tegnestue, hvor det duftede af oliemaling og emmede af kreativitet. Folk gik bare ind. Det var skønt og hyggeligt. Jeg har altid ønsket mig noget lignende, men jeg er flyttet på landet og har ikke det sociale miljø her. Så da det her tilbud kom, tænkte jeg, det skal jeg simpelthen være med til, siger hun.


Jeg har tegnet og malet hele mit liv. Det fylder meget. Det er en form for identitet.

Marianne Vigholt


Annonce

Fra Aller til aftenskole

Marianne Vigholt er opvokset på Sjælland og har altid tegnet og malet.

Som ung kløede hun på med portrætter og illustrationer. Hun fik opgaver som autodidakt illustrationstegner for Aller Press, men uden at kunne leve af det.

Hun har haft et arbejdsliv med pædagogisk arbejde og arbejde inden for psykiatrien. Tilbage i 1990'erne bragte det hende til Jylland og siden lokalområdet.

Passionen for billedkunst har været med hele vejen, og hun har lært fra sig som underviser på aftenskoler i Vejle og Åle.

Åbne Atelier Døre

Lokale kunstnere åbner dørene og viser egne værker frem.

Katalog med kunstnerne og deres adresser findes på kommunens hjemmeside.

Der er gratis entre alle steder. Foregik fra klokken 10 til 16 lørdag. Samme tidsrum søndag.

36 kunstnere er med.

De er med i kommunens Kunstnernetværket, der normalt har en årlig fælles udstilling.

Annonce

Den afghanske pige

Marianne Vigholt arbejder naturalistisk og ud fra fotografier.

På væggen i tegnestuen ses hendes gengivelse af fotojournalisten Steve McCurrys verdensberømte foto "Afghan Girl" fra 1985. Maleriet blev klar til udstillingen sidste år.

- Det er mit svendestykke. Jeg arbejdede meget længe med det. Det er det, der har voldt mig de største kvaler, siger hun og smiler.

Ved siden af hænger et portræt af et par i dans ud fra et foto, hun selv har taget.

- Jeg kan godt lide elegancen og det yndefulde i dansen, siger hun.

- Jeg ligger mobilos på bordet, tænder for P5, og så kører det, siger Marianne Vigholt om sin arbejdsrutine i tegnestuen med lysindfald og udsigt over mark og vand. Foto: Emil Fibiger
Annonce

Besøg motiverer

Marianne Vigholt sælger af sine malerier og har også en hjemmeside, ”da jeg jo altså ikke kunne blive ved med at putte dem ind under sofaen”.

Men for hende handler Åbne Atelier Døre om andet end at sælge malerier.

- Jeg vil rigtig gerne give min teknik videre til andre og vise, hvad jeg arbejder med. Jeg håber, der kommer folk, der vender tilbage en anden dag. Når der kommer nogle med spørgsmål og interesse, så blomstrer det op og motiverer mig, siger Marianne Vigholt.

Marianne Vigholt har en svaghed for portrætter af mennesker med folder, rynker og historie i øjnene. Foto: Emil Fibiger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce