Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Minkaflivningen har store konsekvenser lokalt: En halv million mink er aflivet, og plejehjem har fået besøgsforbud

Burene på de lokale minkfarme står tomme. Mandag var der frist for at aflive alle mink, hvis avlerne ville have del i en bonus fra staten. Foto: Elisabet D. Hyttel
Med 25 minkfarme og flere virksomheder i følgeindustrien er Hedensted Kommune hårdt ramt af regeringens beslutning om at aflive mink. Smitte på tre minkfarme betyder besøgsforbud på plejehjem.
Annonce

Hedensted: Minkavlere, virksomheder, familier og nu også plejehjem i Hedensted Kommune er dybt påvirket af, at regeringen 4. november beordrede alle mink i hele Danmark aflivet.

Årsagen var, at en mutation i coronavirus blandt mink i Nordjylland skabte frygt for, at virusset kunne mutere så meget blandt mink, at en kommende vaccine ikke ville have effekt. Avisen samler her et overblik over de foreløbige konsekvenser.

Annonce

25 farme

Der er i alt 25 minkfarme spredt ud over hele Hedensted Kommune, der havde lige under en halv million dyr til sammen.

Så snart meldingen blev givet fra statsminister Mette Frederiksen på en pressemøde, gik de fleste minkavlere i gang med at aflive deres mink. De fleste farme kunne pelse dyrene og gemme skindene til senere i håb om at kunne sælge dem.

Oprindeligt fik minkavlerne en deadline til 16. november, hvis de ville have en bonus på 20 kr. pr. mink. Den blev kort før lukketid skubbet til 19. november.

Derudover er det fortsat uafklaret, hvilken form for kompensation avlerne kan få. De har også måtte aflive deres avlsdyr, og det vil sige, at sandsynligheden for at minkindustrien kan genskabes, er forsvindende lille, vurderer flere avlere.

Annonce

Tabte jobs

Ifølge Hedensted Kommune skaber minkindustrien ca. 300 jobs i kommunen. Det er både de mennesker, der arbejder med at passe dyrene, og de virksomheder, der servicerer branchen.

Det drejer sig blandt andet om Hedensted Gruppen og Sole Gruppen, der leverer foder til minkfarmerne.

Dertil kommer en række andre underleverandører eksempelvis håndværkere.

I sidste uge meddelte auktionshuset Kopenhagen Fur, at man lukker ned over de næste tre år, og derfor vil det efter den tid heller ikke være muligt at holde auktion over minkpelse på dansk jord.

Annonce

Smittet på farme

Fredag i sidste uge blev der så ovenikøbet konstateret coronavirus på tre lokale minkfarme. Det drejer sig om to i Kragelund, tilhørende formand for minkavlerne Tage Pedersen, og en farm i Bøgballe.

Dermed var 16 farme berørt af den 7,8 km zone omkring smittede farme, der gør, at de ikke måtte fortsætte med at pelse deres dyr.

Ifølge avisens oplysninger var langt de fleste avlere dog færdige med at aflive og pelse deres dyr, da smitten blev konstateret.

Annonce

Plejehjem lukket for besøg

Smitten på minkfarme og et stigende antal bekræftede covid-19 tilfælde fik fredag konsekvenser for de lokale plejehjem.

Styrelsen for Patientsikkerhed pålagde kommunen at indføre besøgsforbud på alle plejehjem i kommunen med henvisning til, at antallet af smittede lå over 90 per 100.000 indbyggere samt smitte på minkfarme.

Det betyder, at beboere kun må få besøg af ét nært familiemedlem, eksempelvis en ægtefælle eller et barn. De må også få besøg i kritisk situationer, eksempelvis ved kritisk sygdom, eller hvis de er døende.

Plejehjemmene er generelt lukkede for borgere udefra, eksempelvis cafétilbud eller træningsfaciliteter. Hvis man er visiteret til et daghjem, må man dog fortsat komme på plejehjemmene.

Forbuddet gælder også besøg udendørs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce