Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Mor og datter er vilde med genbrug: Det handler om jagten

Genbrug er både en hobby og en livsstil for familien Møller Sønderskov, og mor og datter kan få mange timer med at finde tøj og diskutere, hvordan det kan syes om. Foto: Morten Pape
Når andre familier tager på museum eller i tivoli, går kvinderne i familien Møller Sønderskov på genbrugsjagt. De er afsted mindst en gang om ugen, for genbrug er for dem både en hobby og en livsstil.

Hedensted: Den der følelse af, at man har gjort et rigtig godt fund. At man har købt noget til en tiendedel af prisen fra ny. Eller når man kan se præcis hvilken fed nederdel, man kan forvandle det gamle gardinstof til.

Marianna Møller Sønderskov, 51, prøver med få ord at forklare sin passion for genbrug, men det er ikke så let at gøre kort.

For det handler ikke kun om den økonomiske gulerod, den gode samvittighed ved at være cirkulær, eller glæden ved at finde noget rigtig fedt, som ikke er på hylderne i modebutikkerne.

Annonce

Genbrug er også blevet en hobby, hun deler med to af sine døtre - og ja, måske ligefrem en livsstil.

- Når andre familier tager i tivoli eller på museum, så går vi på genbrugsjagt. Vi er afsted mindst en gang om ugen, og det er selvfølgelig især spændende at komme i butikker, hvor vi ikke har været før. Hvis vi besøger en ny by, går vi altid i genbrugsbutikker, siger Marianna Møller Sønderskov, der deler interessen med sin yngste datter Mie på 14, og sin ældste datter Laura på 19, der lige nu er au pair i Tyskland.

- Laura har selvfølgelig allerede støvsuget München for genbrugsbutikker, men det er ikke nær så godt som herhjemme, har hun fortalt os. Jeg tror, at hvis jeg kun skal sige én ting om, hvorfor vi er blevet så vilde med genbrug, så må det være spændingen ved jagten, siger Marianna Møller Sønderskov.

Næsten alt kan findes på genbrug

I huset på Aldumvej i Hedensted er der masser af eksempler på ting fundet i genbrugsbutikker eller på genbrugs-hjemmesider på nettet.

Køkkenudstyr, malerier, kopper og tallerkener, de fleste møbler - og stort set alt tøjet kommer fra genbrug. Og det ryger tilbage i genbrugsbutikkerne, når det skal skiftes ud.

- Det giver god samvittighed at bidrage til den cirkulære økonomi, og det er jeg blevet mere opmærksom på, efter mine døtre er blevet ældre. Det er noget, den unge generation går meget op i, siger Marianna Møller Sønderskov og kigger på sin 14-årige datter Mie, der går i 8. klasse på Stjernevejskolen.

14-årige Mie Møller Sønderskov har indrettet sit værelse med genbrugsmøbler, og hun går næsten kun i genbrugstøj. Skrivebordet har hun selv malet gult, og nederdelen er syet om. Foto: Morten Pape

Hendes værelse er ikke et typisk teenagepigeværelse, for også her stammer det meste af inventaret fra genbrug. Det gælder både malerierne på væggene, det nymalede skrivebord og klæderne i tøjskabet. Lige præcis tøjet kan dog være noget af en udfordring, når man bor i Hedensted, fortæller Mie Møller Sønderskov.

- Det er ikke så almindeligt for unge i Hedensted at bruge genbrug, men jeg tror, det er meget mere normalt i byer som Aarhus og København. Her i Hedensted har genbrugsbutikkerne meget af det, nogle vil betragte som mormor-tøj. Men mange ting kan blive ret fede, hvis man lige syer dem lidt om eller kombinerer dem på andre måder, siger Mie Møller Sønderskov.

Hun oplever af og til at blive drillet med sin stil, men det generer hende ikke.

- Jeg synes jo heller ikke, at dem, der bare går i sort og hvidt, har en fed stil. Og der er også mange, der siger til mig, at de synes, jeg er modig, siger hun.

Meget af det tøj, man kan finde i genbrugsbutikker i Hedensted, bliver betragtet som "mormor-tøj", fortæller 14-årige Mie Møller Sønderskov. Men man kan sagtens finde noget lækkert og flot stof og sy det om eller sætte det ind i nye sammenhænge. Denne kjole er Mies nyeste køb. Foto: Morten Pape
Annonce

Godt at være kreativ og opfindsom

I familien Møller Sønderskov handler genbrug ikke kun om at finde gamle ting, der stadig er pæne. Det er også forbundet med en stor del opfindsomhed og kreativitet.

Genbrugsmøblerne bliver ofte malet, så de får et nyt look. Også juleting og andet nips bliver fundet i genbrugsbutikker hos familien Møller Sønderskov. Foto: Morten Pape

Der bliver ofte diskuteret hen over symaskinen eller med en malerpensel i hånden, for mange af de ting, de finder, skal laves om og sættes ind i en ny kontekst.

- Se nu for eksempel den her sweater. Den skal bare have ærmerne af, så kan den blive til en rigtig lækker vest, siger Marianna Møller Sønderskov, der oprindeligt er tekstil-uddannet og derfor snildt kan få tøj, lagener og gardiner til at blive til noget helt andet.

Jeg køber alt, hvad der kan lade sig gøre, på genbrug. Jeg kan godt lide, at tingene har en historie, og at de bliver brugt igen og igen.

Marianna Møller Sønderskov

Hun brugte også genbrug til pigerne, da de var små, men dengang var det mest legetøj og tøj, hvor sortimentet i dag er blevet udvidet.

- Dengang var der også et økonomisk incitament i det, men det er ikke det primære i dag, selvom det selvfølgelig er et plus. Jeg kan godt lide, at de ting, vi køber, har en historie, og at de har været brugt før og bliver brugt igen. Ofte har det også en meget bedre kvalitet end mange nyere ting, siger Marianna Møller Sønderskov.

Annonce

Genbrug er godt for miljøet

Det sidste kan Mie nikke genkendende til.

- Det tøj, jeg køber, er ofte dansk produceret og af god kvalitet. Og så er det rart, at det ikke belaster miljøet så meget, når man køber genbrug. Jeg går også i almindelige tøjbutikker nogle gange, men selvom jeg finder en pæn trøje, så er det sjældent, jeg køber den. Dels er det ret dyrt, dels får jeg dårlig samvittighed ved tanken, siger Mie Møller Sønderskov.

Det er dog også muligt at købe modeting på genbrug, fortæller hun.

- Der findes masser af hjemmesider på nettet, hvor man kan få mærkevarer og forholdsvist nye ting på genbrug, som bare har været brugt få gange. Det meste kan lade sig gøre.

Man kan få ganske unikke ting, når man er genbrugsjæger. Dette tøjdyr har Mie Møller Sønderskov selv tegnet som barn, og siden blev stoffet fundet i en genbrugsbutik og syet om til en zebra-elefant. Foto: Morten Pape

Selvom genbrug er populært i familien, så forsøger de ikke at pådutte andre deres livsstil.

- Det må folk helt selv bestemme. Jeg kan godt selv lide genbrug, og jeg vil for eksempel også gerne have genbrug i mine julegaver, men jeg kunne ikke finde på at forære genbrug som gave til andre, uden først at have spurgt, om det er ok, siger Mie Møller Sønderskov.

Genbrug under juletræet

  • 69 procent af danskerne vil gerne modtage genbrugsgaver. Det er en stigning på 23 procent i forhold til 2017.
  • 69 procent vil hellere give en genbrugsgave, hvis der står på ønskesedlen, at den gerne må være brugt.
  • Det er blandt andet for at spare penge, minimere overforbrug og give en unik gave, at danskerne giver genbrugsgaver.
  • Mere end hver fjerde oplever, at modtageren bliver mere glad for genbrugsgaven end den, der er købt fra ny.
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kvinde på el-løbehjul påkørt i rundkørsel

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Vejle-organist spiller til kyndelmisse i Glud

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Torup Kunst genopstår: Birgit vil køre galleri videre i Hannes ånd

Hedensted/Juelsminde Avis

Foredrag om De Stærke Jyder

Hedensted/Juelsminde Avis

Fra roehakker til tv-direktør: Hør Ivar Brændgaard fortælle om sit liv

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalkendt advokat takker af efter 'en menneskealder': - Jeg kommer da til at savne noget fast at stå op til

hedensted

BGI udvider med slag og spark: Står til at blive landets største med 750 elever til næste skoleår

Hedensted/Juelsminde Avis

Blev taget på fersk gerning med trailer fuld af tyvekoster: Og så kom der en lang række sigtelser oven i puljen

Hedensted/Juelsminde Avis

Den sammenligning forstår jeg simpelthen ikke, at du vil være bekendt, Henrik Højlund

Hedensted/Juelsminde Avis

Bil raseret på pendlerplads: Smadrede ruder og bagklap på vid gab

Annonce