Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Nu skal vi i gang med at sortere - sådan gør du

Al husstandsaffald i Hedensted Kommune bliver varetaget af det fælleskommunale affaldsselskab AFLD, som blandt andet har et anlæg i Fasterholt. Her bliver nogle af fraktionerne pakket og komprimeret, inden de sendes videre til behandling i fx Tyskland. Foto: Camilla Bo Krefeld
1. maj trådte en ny affaldsordning i kraft i Hedensted Kommune, hvor skraldet nu skal sorteres i 10 fraktioner, inden det bliver hentet. Avisen kommer her med en udvidet guide til, hvordan du skal sortere.

Hedensted: Næsten 42.000 nye, grønne skraldespande med opdelte rum er i løbet af foråret blevet leveret til husstandene i Hedensted Kommune.

Tekniske problemer gør, at ikke alle har modtaget de nye spande endnu, men på langt de fleste villaveje kan beboerne i dag putte bananskræller, gamle aviser og tomme tomatdåser i forskellige rum i beholderne - således at vejen til genbrug er kortere.

Udgangspunktet, når du lægget affald i skraldespanden er, at det skal været "skrabet rent" (bortset fra restaffald) og fylde så lidt som muligt. Du behøves altså ikke skylle dit affald.

Annonce

Men har du helt styr på, hvor de forskellige ting skal hen?

Ellers læs med her.

1 Restaffald

Ja: Støvsugerposer, bleer, chip- og kaffeposer, tandpastatuber, hundeposer, beskidte pizzabakker, vatpinde.

Nej: Madaffald, rent plast, mad- og drikkekartoner, pap, papir, småt elektronik, farligt affald, batterier.

Bonusinfo: Restaffald bliver ikke sorteret yderligere, når skraldebilen har hentet det. Et forbrændingsanlæg laver det om til fjernvarme og el.

2 Madaffald

Ja: Skræller fra kartofler, gulerødder og appelsiner, teposer og kaffefiltre, æggeskaller, mindre knogler fra fjerkræ, brugt køkkenrulle, madrester som pasta, kød og sovs, pålæg, blomsterbuketter.

Nej: Kattegrus, hundeposer, emballage fra madvarer, bleer og engangsklude, haveaffald, pizzabakker, mad- og drikkekartoner.

Bonusinfo: Madaffald bliver udnyttet til biogas samt gødning på markerne.

3 Plast

Ja: Plastflasker, plastbøtter, plastdunke, plastbakker, plastlegetøj uden elektronik, bæreposer og fryseposer, plastfolie og husholdningsfilm.

Nej: Plast, der indeholder småt elektronik, flamingo, gummi. Bøtter og dunke med orangefaresymbol, regntøj og gummistøvler, baderinge og badedyr, margretheskåle.

Bonusinfo: Kommunens affaldsselskab AFLD afleverer plast-fraktionen på et anlæg i Tyskland, som er forpligtet til at udforme et skema om, hvor plasten ender, og hvor mange procent der reelt bliver genanvendt - helt ind til slutbrugeren.

4 Metal

Ja: Dåser, foliebakker, stanniol, kaffekapsler, bestik.

Nej: Spraydåser, trykflasker, metal med elektronik, chips- og kaffeposer, termo- og køleposer, pizzabakker.

Bonusinfo: Metal kan komme i samme beholder som plast og fødevarekartoner, fordi de tre fraktioner ikke forurener hinanden og fordi de er nemme at genkende fra hinanden. Derfor kan en stor del af den efterfølgende sortering foregå maskinelt.

5 Fødevarekartoner

Ja: Mælkekartoner, juicekartoner, flødekartoner, youghurtkartoner.

Nej: Pizzabakker.

Bonusinfo: Det er nyt, at fx mælkekartoner kan puttes i denne beholder, da de tidligere skulle i restaffald, fordi de indeholder mange forskellige ting. I dag findes en metode, hvor maskiner kan opløse kartonerne i plast og pap, som så kan anvendes i nye produkter.

6-7 Pap og papir

Ja: Æggebakker, cornflakespakker, bølgepap, blade og magasiner, aviser, prismærker fra tøj, kopipapir, kuverter.

Nej: Pizzabakker, mælke- og drikkekartoner, papirposer fra madvarer fx havregrynsposer, store papkasser, gavepapir, kassebon'er, flamingo, plast.

Bonusinfo: Papir kan genbruges syv til ti gange, og det kan blive til bl.a. ugeblade, aviser, papkasser, toiletpapir, æggebakker og isolering til huse.

8 Miljøkasse

Ja: Elsparepærer, ledpærer, batterier AA, mobiltelefoner og tablets, opladere, kabler og ledninger, føntørrere og barbermaskiner, elektronisk legetøj, elektriske stearinlys, spraydåser, neglelak, maling, lak og olierester, tom eller fyldt emballage med faresymboler.

Nej: Spidse og skarpe genstande, selvantændelige klude og væsker, eksplosivt affald fx fyrværkeri, medicin og kanyler.

Bonusinfo: Kasse og indhold må maks veje fire kilo. Indhold må ikke blandes i flasker dunke bøtter eller poser. Der skal tydeligt markeres, hvad hver enkelt flaske, dunk, bøtte eller pose indeholder, og alt skal være forsvarligt lukket. Også låget til miljøkassen.

9 Glas

De nye skraldespande i Hedensted Kommune har ikke et rum til glas, så det skal i stedet afleveres i beholdere på de såkaldte affaldsøer, som er placeret rundt om i kommunen.

Ja: Glasflasker uden pant, vinflasker, syltetøjsglas, konservesglas, drikkeglas.

Nej: Led- og elsparepærer, glasskår du har fejet op, krystalglas og glaskunst, kopper og tallerkener, ildfaste fade, drikkeglas, der tåler varme drikke, spejle.

Bonusinfo: Glasværker genbruger glasset ved at smelte det om ved meget høje temperaturer - over 1000 grader. Når det er flydende, kan det formes på ny.

10 tekstiler

Hedensted Kommune har endnu ikke fundet en måde at håndtere husstandsindsamling af tekstiler på. Kommunen har et år til at finde en løsning på dette.

I dag er der mulighed for enten af få hentet sit gamle tøj via storskraldsordningen eller aflevere det i containere på genbrugsstationen, hvor forskellige organisationer tager sig af det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

70-årige Inger har klædt de kendte og rige på i flere årtier: Folk kører gerne langt for designerens råd

Annonce