Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Nyt produkt til vindmøller kan skabe nye jobs i Hedensted

Ole Boes har store forventninger til et nyt produkt til vindmøller, som Skagen Blade Technology har udviklet. Foto Michael Svenningsen

Skage Blade Technology er ved at tage springet til produktionsvirksomhed.

Annonce

Hedensted: Nye ideer kan også opstå i eksisterende virksomheder. Sådan er det for Skagen Blade Technology, der ligger på Teknikervej i Hedensted.

Virksomheden er en udløber af Skagen Sandblæseri og Skibsservice i Aalborg, som blandt andet leverer elementer til vindmølleindustrien. Skagen Blade Technology er en servicevirksomhed, som primært har arbejdet med at udbedre skader på vindmøllevinger.

- For noget tid siden indgik vi et samarbejde med Blade Repair Solutions om at udvikle et nyt produkt, fortæller Ole Boes, der er leder af service- og produktionsafdelingen hos Skagen Blade Technology.

Problemet for mange vindmølleparker til søs er, at vingerne bliver langt hårdere belastet af regn og hagl end på land. Da havmøller også er større end landmøller, er hastigheden på vingespidserne også øget.

- Vi ser vindmøllevinger, der allerede efter et til to år har skader i profilen. Det er et problem, fordi det kan nedsætte hastigheden og dermed sænke elproduktionen, forklarer Ole Boes.

Skagen Blade Technology

Udspringer af Skagen Sandblæseri og Skibsservice i Aalborg.Oprettet i 2014 i Hedensted i lokaler, som blev brugt til sandblæsning af stålemner.

Udfører service på vindmøller og er på vej med et nyt produkt.

Beskæftiger 70 teknikere samt fire i administrationen.

Produktionen er en proces i flere trin. Blandt andet skal der laves en afstøbning af vingen. Foto Michael Svenningsen
Annonce

Begynder produktion

Skagen Blade Technology har sammen med Blade Repair Solutions udviklet et nyt produkt, der består af en gummimembran omkring et tyndt metalgitter. Membranen bliver produceret på fabrikken i Hedensted og kan rulles sammen og transporteres ud til møllen, hvor en tekniker kan lime den nye profil på vingen.

- Gummibelægningen absorberer slaget fra regn og hagl og forhindrer dermed skader, siger Ole Boes.

Produktet er blevet grundigt testet og patenteret og er nu snart klar til produktion.

- Vi har oplevet god interesse fra vindmølleejere på messer, vi har været på. Planen er, at vi begynder med nogle få produktionslinjer og så udvider efterhånden, som der er behov, forklarer Ole Boes og viser rundt i hallerne, som er ved at bliver gjort klar til den kommende produktion.

Processen er langstrakt, fordi man først skal lave en afstøbningen af vingens profil, inden man kan lave den nye gummiprofil. Den skal passe helt nøjagtigt til vingen, fordi ellers nedsættes hastigheden. Af samme årsag har Skagen Blade Technology også styr på, hvordan overgangen mellem den nye profil og vingen bliver.

Skagen Blade Technology har primært arbejdet med reperation af vindmøllevinger ude på havet. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Et godt rygstød

- Når man arbejder med vindmøller på havet, er du meget afhængig af vejret og skal beregne sejltid, så du har et kort tidsrum at arbejde i, forklarer Ole Boes.

Vejrforholdene betyder også, at de teknikere, der arbejder hos Skagen Blade Technology om vinteren enten bliver sæsonafskediget eller kommer til at arbejde på fabrikken i Aalborg. De vil også kunne få arbejde i Hedensted, når produktionen er i gang.

- Langt de fleste af vores medarbejdere er polske teknikere, som har oparbejdet en stor erfaring med glasfiber. Vi forsøger at holde på vores folk hele året, fordi det er vigtigt for os at bevare erfaringerne i virksomheden, siger Ole Boes.

Han ser det som en klar fordel, at virksomheden udspringer af en allerede etableret virksomhed.

- Vi har allerede et navn, som er kendt i vindmølleindustrien, så det giver et godt rygstød, når vi skal ud og sælge det nye produkt, siger Ole Boes, der forventer, at det nye produkt også kan betyde flere arbejdspladser i Hedensted.

Den nye produkt skal produceres på fabrikken i Hedensted. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce