Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Oplev snedige anemoner og lumske oliebiller

Naturvejleder Jesper Hilding Thomsen, Hedensted Kommune giver tips til at bruge naturen i klummen "Ud i naturen", der med jævne mellemrum bringes i Hedensted Avis og Tørring Folkeblad. Grafik: Lean Poulsen Frosch

Så er vi kommet til den tid på året, hvor naturen for alvor vågner. Vi mærker, hvordan dagene bliver længere, og solens stråler bliver varmere og varmere.

De første blomster kommer frem, og vi kan opleve de første bier og sommerfugle flyve omkring, efter de har tilbragt deres vinter i dvale.

Vores trækfugle vælger at komme tilbage, og når fugle som lærke, vibe, stær og svale igen kan ses, ved vi, at foråret er kommet.

Annonce

Overalt i naturen er mange dyr i gang med at videreføre slægten. Vi hører fuglene synge mere, og i vores vandhuller kan vi se frøer og tudser forlyste sig.

Jeg vil her gerne komme med bud på, hvad jeg synes, man skal tage ud og se.

En oplevelse, man kan få nu, er at tage ud og opleve de smukke hvide anemoner dække skovbunden i vores bøgeskove. De blomstrer her i foråret, da solens lys nu når helt ned til dem. Om kort tid vil træernes blade skygge for lyset. Man kan altid se hvor solen er, da anemonens blomst følger lyset.

Anemonerne spreder sig primært ved deling af jordstængler, men den har også et mere snedigt trick. Den lader myrerne gøre arbejdet. Når anemonen er afblomstret, er dens frø tilbage. Det kaldes en myrenød. Frøet er omgivet af et olieholdigt stof, som lokkerne myrerne til. De tager frøet med sig, og på den måde kan anemonen rejse ud i verden og spire op et andet sted i skoven.

Ved Stenhøj Strand finder vi den blå anemone. Det er en sjælden kusine til den hvide anemone, som findes ved kystskrænterne.

Når man alligevel er ved vores kystskove, kan man kigge efter den store klodsede oliebille. Den kendes på sin blåsorte farve og store bagkrop. Man er ikke i tvivl, når man først har fundet den.

Nøjes med at kigge på den, da den er giftig. Den kan udskille en ildelugtende og lokalirriterende orange væske gennem dens benled.

En spændende ting ved oliebillen er dens larver. De lever som snyltere hos enlige bier. De kravler op i toppen af en blomst og ligger på lur. Er den heldig, at en bi kommer forbi, hopper de på bien og flyver med til dens underjordiske bo. Her lever den af biens pollen, æg og larver. Derefter forpupper den sig, og næste år kravler den op som en voksen oliebille.

Jeg vil desuden foreslå, at man tager en tur til Uldum Kær og kigger efter den farvestrålende fugl blåhals.

Den ses her i april/maj, hvor den oftest ses i tagrør og lave buske ved vores vådområder.

Det er en lille spurvefugl, hvor hannen har en utrolig smuk blå hagesmæk. Den kan ikke rigtig forveksles med andre fugle på grund af dens blå farve. I kæret er der lige nu masser af liv, så tag rygsækken på og kom ud og oplev det.

Det er nogle af de ting jeg selv skal ud og opleve. Husk at der altid er en masse man kan se på derude, så det er bare med at komme afsted.

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted og Odder får hver otte millioner til lokal udvikling: Hør hvordan du kan bidrage til at fordele pengene

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Det er dejligt endelig at se, at nogle medlemmer af regionsrådet faktisk er lydhøre for problematikken omkring responstider

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

13-årig cyklist i uheld med 15-årig på knallert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Erfaren pølsemutter har åbnet ny vogn: - Vi er blevet væltet fuldstændig over ende

Hedensted/Juelsminde Avis

Sækkepibe og trommespil i Bjerre

Hedensted/Juelsminde Avis

Regionsrådsmedlemmer reagerer på kritik af responstider: Der skal være kvalitet og tryghed i ambulancedriften i hele regionen

Hedensted/Juelsminde Avis

Rustik Butik ville søge varemærkebeskyttelse af nye krus, men der skulle en hjælpende hånd til

Hedensted/Juelsminde Avis

Danmark skal være et land, der melder sig ind - og ikke ud - når der er brug for at tage ansvar i den verden, vi er en del af

Hedensted/Juelsminde Avis

Ølsted Gospel Singers spiller forårskoncert

Hedensted/Juelsminde Avis

Indled sommeren med rock på Snaptun Havn

Hedensted/Juelsminde Avis

Politikere krydsede klinger om forsvarsforbeholdet

Hedensted/Juelsminde Avis

Borgere blev lovet cykelsti efter vejkollaps, men travlhed i vejafdelingen forsinker projektet

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Sådan kombinerer du sommerferie og vægttab

Hedensted/Juelsminde Avis

Flisemangel udsætter arbejde på Storstranden: Venter med anden etape til efteråret

Hedensted/Juelsminde Avis

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Annonce