Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Oscar K har skrevet en bog om det, der skræmmer

Oscar K er Ole Dalgaards forfatterpseudonym. Som ung studerede han bl.a. teologi og filosofi ved Aarhus Universitet. Han har en fortid som ansat hos DR. Han har også været direktør for et egnsteater og adm. direktør for TV2 Øst. Pressefoto: Lars Sidenius
Det er en kunst at tage afsked med livet. Forfatteren Oscar K gør sig tanker om det i sin nye bog.

Juelsminde: Ved skrivebordet i sit rækkehus på Strandengen i Juelsminde har forfatteren Oscar K begået en bog om en mand, som forbereder sig på det, vi helst ikke tænker på.

Den har fået titlen "Ars moriendi", på dansk ”kunsten at dø”.

Den er stærkt inspireret af gamle latinske bøger med samme titel. I middelalderen fungerede de som hjælp og vejledning til dem, der lå for døden og deres pårørende.

- Da havde man tanken, at der var et opgør efter livet. Enten kom man i helvede eller ind til evig glæde. Det afhang af, hvordan man opførte sig i sit liv. Derfor lavede man små ars moriendi-bøger, som var med træsnit af døende, som blev besøgt af engle og djævle og kæmpede mellem det gode og det onde og så til sidst nåede frem til det gode resultat, at de valgte troen og gud, siger Oscar K.

Uddrag fra Ars moriendi

"Den kvinde, han elsker, går foroverbøjet i tiden og samler sten i strandkanten. Hun ryster på hovedet ad hans snak om, at verden dybest set er uden fortid, nutid og fremtid, og viser ham et femogtres millioner år gammelt vættelys og trumfer med et søpindsvin fra kridttiden, da dinosaurerne løb frit omkring."

Han er optaget af den tids forestilling om døden og ikke mindst det moderne menneskes afstandsstagen til emnet.

- Dengang lå evigheden efter døden. Det gør den ikke i vores tankegang i dag. Det, synes jeg, er lidt sjovt og spændende. Vi er så forskrækkede over døden. Det er jo faktisk et af de største tabuer at tage op. Det er min bevæggrund for at skrive bogen, siger Oscar K.

Annonce

Dødens ansigter

Han er selv blevet 70 år og med "Ars moriendi" forbereder han sig på det, der ikke virker så fjernt.


Vi tror, vi lever for evigt og opfører os meget sådan. Vi bliver opereret og får medicin, og der bliver gjort ved. Men det er jo en stakket frist trods alt. For nok har vi fundet ud af meget, men det eneste, vi kan være sikre på, er, at vi skal død. Man kunne forberede sig lidt på det.

Oscar K


Bogen er en lille sag på 70 sider. Den byder på tegninger af fantasifulde og skræmmende skikkelser. Dem står hustruen og illustratoren Dorte Karrebæk bag.

Ars moriendi er en ganske neutral bog at se på. Allerede på første opslag møder man dog uhyggelige figurer tegnet af Dorte Karrebæk. Pressefoto: Jensen & Dalgaard

- Jeg havde forestillet mig noget med timeglas og visne roser, men så stiller hun pludselig med de figurer, som passer enormt godt ind. Hun tænker anderledes i billeder, end jeg gør, og jeg vidste, da jeg så de tre første, at sådan skulle det være, siger Oscar K, der egentlig hedder Ole Dalgaard.

Annonce

Tilbage i barndomsbyen

Han og Dorte Karrebæk flyttede fra Calpe i Spanien til Juelsminde for et par år siden.

Det var hende, der ville tilbage til Danmark. Juelsminde er hans barndomsby, og da de besøgte den sammen og gik ved stranden, sagde hun: ”her vil jeg bo”, og sådan blev det. Med havet uden for døren og ro til at skrive inden for.

- Jeg har min bogreol i ryggen, når jeg skriver. Den bruger jeg meget. Jeg har meget teologisk litteratur og mange opslagsværker, siger Oscar K. Pressefoto: Jensen & Dalgaard

Oscar K har allerede taget hul på en ny tekst. Denne gang en dødedans på et nedlagt afholdshotel. Men den må hans læsere vente lidt på endnu. Først kommer "Ars moriendi".

Udgivelsesdatoen er 23. februar, forlaget er Jensen & Dalgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Gratis cykler til 10-årige gymnastikdrenge blev startskuddet: Nu giver Mathias liv til hundredevis af skrotcykler

Annonce