Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Pas på havearbejdet, det er godt, men hårdt for kroppen

Fysioterapeut Michael Kristiansen fra Fit&Sund Hedensted er denne uges skribent i Hedensted Avis og Tørring Folkeblads klumme "Sammen om sundhed".

Haven kalder på dig, fuglene kvidrer, og knopperne skyder frem overalt, men… Stop lige op! Du husker nok, hvordan det gik sidste år, ikke?

Du kastede dig over gravearbejdet, klippede buske, plantede og lugede. Det var alt sammen så skønt; men husker du også, hvordan ryggen og knæene gjorde ondt og ”lagde” dig ned flere dage.

Havearbejde er godt, men hårdt for kroppen. Specielt, hvis du hele vinteren ikke har holdt dig i gang og været fysisk aktiv. Vores ryg, knæ og skuldre er særligt udsatte.

Annonce

Ingen mennesker starter med at løbe 10 km, når de gerne vil træne til et maratonløb. Hvis du ikke har været fysisk aktiv i løbet af vinteren, skal du begynde stille.

1. Varm op. Gå rundt i haven og vurder, hvad du skal i gang med. Bevæg hele kroppen igennem, sving med armene, bevæg ryggen i alle retninger og lav et par squats (ned i knæene og op igen).

2. Undgå vrid i ryggen.

3. Variér arbejdet, så du ikke er i gang med samme bevægelse for længe.

4. Øg langsomt den tid du er i haven.

5. Dyrk motion - gerne i vinterperioden, men også hen over forår og sommer. Jo bedre din generelle grundform er, jo lettere går havearbejdet.

Der er hjælp at hente, hvis uheldet er ude, og du oplever rygsmerter, hold/stivhed i ryggen, smerter i knæene eller skulderen.

Fysioterapeuter er uddannede i kroppens bevægeapparat og har derfor ekspertisen til både at behandle den akutte skade samt hjælpe med at forebygge skaderne.

Hvad vil det sige at have en god grundform? Det handler om din kondition og din udholdenhed. Det er slet ikke nødvendigt at liste alle fordele op ved at være fysisk aktiv. I det hele taget holder en aktiv livsførelse dig raskere længere, så du føjer ”liv til årene og år til livet”.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters motion dagligt; men det er et minimum. Det hjælper altså ikke, at du går en rask tur på 30 minutter og så sidder stille resten af døgnet.

Fysioterapeuter ser mange patienter hver dag, og for en stor dels vedkommende handler det ikke alene om skader, der kan afhjælpes gennem behandling. Der er lige så meget fokus på at undgå, at skaderne kommer igen og at forebygge en slidt og inaktiv krop.

Det er derfor nødvendigt at se på både kondition, balance, koordination og styrke i den generelle træning og forebyggelse.

Det kan lyde uoverkommeligt; men sidegevinsterne ved at komme i gang er: mere energi og bedre livskvalitet. Det mærkes tydeligt hos de patienter, fysioterapeuten følger fra ”skavank til forebyggelse”.

Så kort fortalt - du vil nyde dit havearbejde endnu mere ved at lytte til rådet om at komme i gang.

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Hedensted og Odder får hver otte millioner til lokal udvikling: Hør hvordan du kan bidrage til at fordele pengene

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Det er dejligt endelig at se, at nogle medlemmer af regionsrådet faktisk er lydhøre for problematikken omkring responstider

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

13-årig cyklist i uheld med 15-årig på knallert

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Erfaren pølsemutter har åbnet ny vogn: - Vi er blevet væltet fuldstændig over ende

Hedensted/Juelsminde Avis

Sækkepibe og trommespil i Bjerre

Hedensted/Juelsminde Avis

Regionsrådsmedlemmer reagerer på kritik af responstider: Der skal være kvalitet og tryghed i ambulancedriften i hele regionen

Hedensted/Juelsminde Avis

Rustik Butik ville søge varemærkebeskyttelse af nye krus, men der skulle en hjælpende hånd til

Hedensted/Juelsminde Avis

Danmark skal være et land, der melder sig ind - og ikke ud - når der er brug for at tage ansvar i den verden, vi er en del af

Hedensted/Juelsminde Avis

Ølsted Gospel Singers spiller forårskoncert

Hedensted/Juelsminde Avis

Indled sommeren med rock på Snaptun Havn

Hedensted/Juelsminde Avis

Politikere krydsede klinger om forsvarsforbeholdet

Hedensted/Juelsminde Avis

Borgere blev lovet cykelsti efter vejkollaps, men travlhed i vejafdelingen forsinker projektet

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Sådan kombinerer du sommerferie og vægttab

Hedensted/Juelsminde Avis

Flisemangel udsætter arbejde på Storstranden: Venter med anden etape til efteråret

Hedensted/Juelsminde Avis

39-årige Iben fra Vejle er blevet slagter i Glud: Uddeler luftede ideen for hende for flere år siden

Annonce