Haven kalder på dig, fuglene kvidrer, og knopperne skyder frem overalt, men… Stop lige op! Du husker nok, hvordan det gik sidste år, ikke?
Du kastede dig over gravearbejdet, klippede buske, plantede og lugede. Det var alt sammen så skønt; men husker du også, hvordan ryggen og knæene gjorde ondt og ”lagde” dig ned flere dage.
Havearbejde er godt, men hårdt for kroppen. Specielt, hvis du hele vinteren ikke har holdt dig i gang og været fysisk aktiv. Vores ryg, knæ og skuldre er særligt udsatte.
Ingen mennesker starter med at løbe 10 km, når de gerne vil træne til et maratonløb. Hvis du ikke har været fysisk aktiv i løbet af vinteren, skal du begynde stille.
1. Varm op. Gå rundt i haven og vurder, hvad du skal i gang med. Bevæg hele kroppen igennem, sving med armene, bevæg ryggen i alle retninger og lav et par squats (ned i knæene og op igen).
2. Undgå vrid i ryggen.
3. Variér arbejdet, så du ikke er i gang med samme bevægelse for længe.
4. Øg langsomt den tid du er i haven.
5. Dyrk motion - gerne i vinterperioden, men også hen over forår og sommer. Jo bedre din generelle grundform er, jo lettere går havearbejdet.
Der er hjælp at hente, hvis uheldet er ude, og du oplever rygsmerter, hold/stivhed i ryggen, smerter i knæene eller skulderen.
Fysioterapeuter er uddannede i kroppens bevægeapparat og har derfor ekspertisen til både at behandle den akutte skade samt hjælpe med at forebygge skaderne.
Hvad vil det sige at have en god grundform? Det handler om din kondition og din udholdenhed. Det er slet ikke nødvendigt at liste alle fordele op ved at være fysisk aktiv. I det hele taget holder en aktiv livsførelse dig raskere længere, så du føjer ”liv til årene og år til livet”.
Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters motion dagligt; men det er et minimum. Det hjælper altså ikke, at du går en rask tur på 30 minutter og så sidder stille resten af døgnet.
Fysioterapeuter ser mange patienter hver dag, og for en stor dels vedkommende handler det ikke alene om skader, der kan afhjælpes gennem behandling. Der er lige så meget fokus på at undgå, at skaderne kommer igen og at forebygge en slidt og inaktiv krop.
Det er derfor nødvendigt at se på både kondition, balance, koordination og styrke i den generelle træning og forebyggelse.
Det kan lyde uoverkommeligt; men sidegevinsterne ved at komme i gang er: mere energi og bedre livskvalitet. Det mærkes tydeligt hos de patienter, fysioterapeuten følger fra ”skavank til forebyggelse”.
Så kort fortalt - du vil nyde dit havearbejde endnu mere ved at lytte til rådet om at komme i gang.