Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Populær strand bliver udstyret med ny badebro: Her er alt, du skal vide om millionprojektet

Badebroen på Storstranden kommer til at nå langt ud i vandet. Det er tanken, at den skal kunne bruges af badegæster såvel som mennesker, der blot vil ud og nyde udsigten eller sætte sig og spise en madpakke. Skitse: Spektrum Arkitekter ApS
Frem mod maj er det planen at opføre en cirka 62 meter lang badebro på Storstranden i Juelsminde. Projektet er i udbud i øjeblikket og ventes igangsat i februar. Få overblikket herunder.

Juelsminde: I Juelsminde begynder man det nye år med at sætte gang i et nyt, ambitiøst projekt, der skal komme beboere og turister til gavn.

Mens det i 2020 handlede om etablering af naturlegeparken på Færgegårdsengen, drejer det sig i år om opførelse af badebro på Storstranden ved Juelsminde Havn.

De første skitser til projektet blev tegnet i efteråret 2018. Nu er arbejdet så langt, at der skal findes en entreprenør til at udføre opgaven, så der kan springes i vandet fra badebroen til maj.

Annonce

- Vi havde det her badebro-forslag, der lå i Juelsminde Visionsråd. Vi har haft arkitekter og ingeniører inde over det og arbejdet det hele sammen til noget meget fornuftigt. Vi er meget glade for det projekt, der ligger nu, siger tovholder på projektet for Juelsminde Visionsråd, Erik Vestergaard.

Herunder svarer avisen på ti spørgsmål om badebroen.

1 Hvem står bag projektet?

Det er Juelsminde Visionsråds idé at udstyre Storstranden med en flot badebro. Rådet har udviklet projektet i samarbejde med Juelsminde Havn og Marina samt Hedensted Kommune. Kommunen er bygherre. Det rådgivende ingeniørfirma A1 Consult A/S fra Randers og Spektrum Arkitekter ApS fra København har stået for de byggetekniske aspekter og tegninger.

2 Hvad er ideen?

Ideen er at lave en attraktion, der er mere end en almindelig badebro og kan give folk en bedre badeoplevelse på Storstranden. Visionsrådet mener, at stranden trænger til en opgradering, og at en ny badebro er et stort skridt i den rigtige retning. 

3 Hvilken fase er projektet i lige nu?

Det er i udbudsfasen. To dage inden jul blev totalentreprisen sendt i udbud til en god håndfuld udvalgte firmaer. Senere i januar er det planen at vælge et af dem til opgaven. Sker det, kan der begynde at ske ting og sager på Storstranden allerede i februar. Ifølge planen skal arbejdet være afsluttet ved udgangen af april.

4 Hvor på stranden skal badebroen stå?

Den placeres mellem de to høfder, der er nærmest havn og by. Det er ud for havnefestpladsen og campingpladsen. Erik Vestergaard, Juelsminde Visionsråd, kalder stedet for ”anden lagune”. Han mener, at man med placeringen vil brede livet på stranden mere ud end hidtil.

5 Hvor lang bliver broen?

Den kommer til at gå cirka 62 meter ud i vandet. Dertil kommer en rampe på cirka 25 meter på land. Broen bliver bredere jo længere, man bevæger sig ud af den. Det er et lille trick, der gør det svært at fornemme, hvor broen ender. 

Brohovedet eller udsigtsplatformen skal være 4,5 meter bredt. På platformen vil man befinde sig en meter over havets overflade. Den er sænket i forhold til resten af broen. Der vil være udsigt mod Æbelø, Bjørnsknude, Bugten, As Hoved og byen samt mulighed for at hoppe ud på tre meters dybde. Uden for badesæsonen kan lystfiskere tage plads på broen.

6 Hvad skal konstruktionen bestå af?

Rent materielt bliver der brugt træværk på broens overflade.  Pæle, der også er af stål, fæstnes i undergrunden med fem meter mellem hver. Stålkonstruktioner kommer til at holde sammen på anlægget. Broen er dimensioneret til at kunne klare al slags vejr og holde i minimum tyve år uden behov for større renoveringer.

7 Hvad udstyres badebroen med?

Fra broens badeplatform kan brugerne hoppe ud på dybt vand og svømme ind langs broen eller over til en tømmerflåde. Det er tanken, at badebroen skal være åben for lystfiskeri uden for badesæsonen. Skitse: Spektrum Arkitekter ApS

Syv stigeopgange, gelænder i den ene side, siddepladser med ryglæn samt hjulværn, så kørestolsbrugere og forældre med barnevogne ikke skal være nervøse for at komme ud mod kanten. Broen får en tømmerflåde-ø, som der kan svømmes ud til. 

Broen udstyres desuden med en særlig, skridsikker rampe, der går ned i vandet og vil egne sig til kørestolsbrugere såvel som børn. Der laves et bruseområde på land, men udformningen kommer til at afhænge af, hvor dyr opførelsen af broen bliver.

8 Hvad er budgettet?

3,2 mio. kr. Beløbet afsatte byrådet i april 2020 til "badebro ved Storstranden". Pengene var en del af en hjælpepakker på 4,3 mio. kr. til turistlivet.

9 Hvad med højvandssikring?

Det er endnu ikke afklaret, hvordan Juelsminde og området ved Storstranden skal sikres mod den forventede stigning i vandstanden i havet. Juelsminde Visionsråd har foreslået, at der på havnefestpladsen bag et dige eller lignende foranstaltning laves en promenade med gennemgange ned til Storstranden. Badebroen er tænkt ind i det forslag.

10 Bliver den oplyst?

Nej. Kystdirektoratet har givet afslag på belysning på badebroen. Derfor har visionsrådet pillet den del af det oprindelige projekt fra. Kystdirektoratet har desuden stillet krav til metoden for isætning af stolper. Det skal foregå på en måde, der støjmæssigt generer tandhvalen marsvin mindst muligt. 

Visionsrådet har til hensigt at sætte gang i en navnekonkurrence, når licitationen er klaret. 

Artiklen er skrevet baggrund af et interview med Erik Vestergaard, der er tovholder på projektet for Juelsminde Visionsråd, samt et kig projekttegninger og skitser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Annonce