Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Preben lægger væg til hjertestarter: Grundejerforening har selv betalt 18.000 kroner for tryghed ved Skærven

Ulrik Dahl (t.v.) og Jan Frederiksen ses her ved den hjertestarter, som Grundejerforeningen Skærvetoften i Løsning har investeret i. Den befinder sig på et helt almindeligt parcelhus på Skærvetoften 9. Foto: Henrik Dolmer
Grundejerforeningen Skærvetoften i Løsning har sørget for, at et hjertestop i Skærven-området har en god chance for at ende godt. Foreningen har nemlig indkøbt en hjertestarter, som hænger på gavlen til et af parcelhusene i kvarteret.

Løsning: Skærvetoften 9 i Løsning er et almindeligt, dansk parcelhus, og så alligevel ikke helt almindelig alligevel. På gavlen til ejendommen hænger der nemlig en hjertestarter, og det er trods alt de færreste private boliger, der har sådan en hængende.

Årsagen dertil finder man tæt derved. I Løsning ligger der nemlig et særligt område, en kuperet, delvist skovbevokset oase, kaldet Skærven. Der er tale om et ret stort rekreativt område med udsigtstårn, tarzanbane og motionsredskaber med videre. Parcelhus-kvarteret Skærvetoften ligger klos op af Skærven, og her opstod der - i takt med, at Skærven begyndte at trække flere og flere folk til området - for halvandet til to år siden et ønske om at kombinere etableringen af tarzanbane og motionsredskaber i Skærven med en hjertestarter. Der blev søgt om midler til det hos Trygfonden, men man fik afslag. Hvad gør man så? Ja, så køber man da bare en selv.

Kostede 18.000 kroner

- På en generalforsamling i grundejerforeningen blev vi enige om, at sådan en bekoster vi da bare selv, siger Ulrik Dahl, der er formand for grundejerforeningen.

18.000 kroner lød regningen på. En pris, som er inklusiv et årligt eftersyn af hjertestarteren plus et kursus i, hvordan man anvender den. Et kursus, som i øvrigt blev gennemført sidst i september for alle interesserede i grundejerforeningen.

Men undervejs opstod der visse praktiske problemer omkring opsætningen af hjertestarteren.

- Vi henvendte os til kommunen for at høre lidt om mulighederne i vores område, og her var meldingen, at det nok ikke kunne lade sig gøre, fordi man skal bruge faststrøm til sådan en hjertestarter, siger Ulrik Dahl.

Annonce

Preben rakte hånden op

Løsningen kom fra egne rækker. Preben Møller, der bor på Skærvetoften 9, og som er suppleant til grundejerforeningens bestyrelse, rakte hånden op.

- Han havde en ledning til en udendørs lampe dinglende ud fra husets gavl på 10. år, og stillede den til rådighed for projektet, og så var det ellers bare at få den monteret, hvilket skete lige før sommerferien. Vi har så aftalt med Preben, at vi overfører et fast beløb til ham årligt til at dække det ekstra strømforbrug, han får ved at have den hængende, fortæller Ulrik Dahl.

Monteringen af hjertestarteren skete nogenlunde samtidig med, at landsholdsspilleren Christian Eriksen faldt om med hjertestop i Danmarks åbningskamp mod Finland ved EM-slutrunden i fodbold. Han blev genoplivet netop med hjælp fra en hjertestarter.

Annonce

Gav rigtig god mening

- Det gjorde jo, at det pludselig bare gav endnu mere mening, at vi har fået en hjertestarter. Når en toptrimmet atlet som ham kan falde omkuld med hjertestop, så er det jo noget, der kan ramme os alle, siger Jan Frederiksen, der også er medlem af grundejerforeningens bestyrelse.

Preben Møller, der har den hængende på sin gavl, var desværre forhindret i at deltage, da avisen kiggede forbi Skærvetoften i Løsning.

Vi snakker jo minutter i forhold til at genoplive en person med hjertestop, og kan vores hjertestarter redde bare ét liv, så er det jo det hele værd.

Ulrik Dahl, formand for Grundejerforeningen Skærvetoften i Løsning

Hjertestarteren i Løsning er blevet meldt ind til hjertestarter.dk, hvorved den er registreret i Trygfondens hjertestarter-app, som man kan downloade på sin iPhone- eller Android-mobiltelefon. Med app'en på ens smartphone har man mulighed for at orientere sig om, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret i en akut situation. I en akut situation skal man dog som udgangspunkt aldrig begynde at lede efter hjertestartere på mobilen, men i stedet ringe 1-1-2.

Grundejerforeningen Skærvetoften i Løsning har investeret 18.000 kroner i denne hjertestarter, som hænger på gavlen til Skærvetoften 9. Foto: Henrik Dolmer

- Der kommer jo flere og flere af disse hjerteløbere til, og jeg ved da, at der er flere af slagsen i området. Tidligere var den nærmeste hjertestarter placeret ved børnehaven i Løsning på den anden side af skoven, og det er nok spørgsmålet, om man kunne nå at få fat i den tidsnok til at redde vedkommende, idet han eller hun faldt omkuld med hjertestop her på Skærvetoften eller i Skærven. Vi snakker jo minutter i forhold til at genoplive en person med hjertestop, og kan vores hjertestarter redde bare ét liv, så er det jo det hele værd, siger Ulrik Dahl.


Ulrik Dahl (t.v.) og Jan Frederiksen ses her ved det hus på Skærvetoften i Løsning, hvor der hænger en hjertestarter. Foto: Henrik Dolmer


Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Herning Kirkes Drengekor kommer til Hedensted

Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Næsten 300 borgere i Hedensted Kommune vil gerne på Arne-pension: Jeg håber virkelig, at de partier, der stadig er modstandere af ordningen, med tiden vil ændre holdning

Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Ingen vil bruge gammel spejderhytte: Nu står den til nedrivning

Hedensted/Juelsminde Avis

Kvindeaften i Barrit blev stor succes: 150 deltagere til messe

Hedensted/Juelsminde Avis

Kom til julekoncert med kirkens kor

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokal virksomhed får handicappris: - Det er vores pligt over for nærsamfundet at give folk en chance

Hedensted/Juelsminde Avis

Så henter julebusserne igen unge studerende sikkert hjem til jul

Hedensted/Juelsminde Avis

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er altså ikke korrekt, når Bæredygtig Landbrug påstår, at deres konventionelle landbrug ikke forurener

Hedensted/Juelsminde Avis

Klummen: Har du holdt kaffepause i dag?

Hedensted/Juelsminde Avis

Ikke mere vin på Nørregade - nu er der medicin i flaskerne: Nyt apotek havde første åbningsdag torsdag

Hedensted/Juelsminde Avis

Kom til adventsfest i Korning

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalt bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug går imod forslag: Økologi er ikke løsningen

Hedensted/Juelsminde Avis

Under milliondyre renoveringer i Hedensted og Hornsyld: Svømmehaller bytter brugere, når byggerierne begynder

Hedensted/Juelsminde Avis

Ung trænerduo skal styre Hedensted IF’s førstehold i 2022

Hedensted/Juelsminde Avis

Teater Jævn kommer også til at drysse kultur ud over kommunen i 2022

Hedensted/Juelsminde Avis

Bankdame fra Breth er blevet privatrådgiver og stedfortræder i Juelsminde

Hedensted/Juelsminde Avis

Først ved tredje barn fik Jakob sin barsel: - Pludselig gav det mening, hvorfor køkkenet lignede lort

Hedensted/Juelsminde Avis

Tredje kviktestcenter åbner i Hedensted Kommune: Får indvirkning på åbningstiderne i Hornsyld

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokal familievirksomhed solgt til byggeteknisk gigant: Flytter afdelingen til Horsens

Hedensted/Juelsminde Avis

Overophedede bremser antændte lastbil: Så sprang årvågen chauffør selv ud med seks pulverslukkere

Hedensted/Juelsminde Avis

Endelig falder corona-tallene i Ølsted: Har ikke længere flest smittetilfælde i Hedensted Kommune

Hedensted/Juelsminde Avis

Borgergruppe: - Ikke ambitiøst nok at bygge et kulturhus langs med banen

Annonce