Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Røgefest giver god støtte til museum

Overskuddet fra festen på røgepladsen går ubeskåret til Juelsminde Havnemuseum. Foto: Yilmaz Polat
Juelsminde Havnemuseums fester på røgepladsen i byen er blevet et tilløbsstykke. Samtidig er de et godt økonomisk supplement for det frivillige museum.
Annonce

Juelsminde: De fire årlige fester på røgepladsen ved siden af Juelsminde Havnemuseum er blevet en succes.

Den første fandt sted lørdag, da omkring 200 mennesker spiste røget makrel, drak øl og lyttede til sømands- og dansktopsange fra bandet Havnesjakket.

Festerne på røgepladsen foregår efter samme opskrift. Kl. ni tænder de 12-15 frivillige fra havnemuseet op i røgeovnen, der blev bygget som et hyggeprojekt tilbage i 2006.

- Vi var bare nogle venner, som syntes, det kunne være hyggeligt at mødes og røge en fisk. Da vi fik havnemuseet op at køre, opstod ideen om at lave fester på røgepladsen til støtte for museet, fortæller Carsten Clausen, der er formand for Juelsminde Havnemuseum og selv tidligere fiskehandler og havnefoged.

Som sagt så gjort. I 2017 begyndte man at holde festerne.

Juelsminde Havnemuseum

Åbnede første gang i 2013. Forud havde frivillige indsamlet midler og effekter til at fortælle historien om havnen.

Drives af frivillige og lever på medlemskontingent fra de 300 medlemmer, billetindtægter, et tilskud på 25.000 kr. fra kommune over overskuddet fra røgefesterne.

Der er omkring 40 frivillige kustoder tilknyttet museet.

I 2016 blev museet udvidet, og i 2018 kom en sejlsimulator til.

Blev i år tiddelt prisen som Årets Juelsminde-borger.

Annonce

150-200 mennesker

Ovnen bliver opvarmet med bøgeflis og savsmuld efter gammeldags opskrift. Det tager omtrent tre timer, inden makrellerne er klar til at bliver fortæret kl. 13. Imens spiller musikken, og der bliver grillet pølser til dem, der ikke er så meget til fisk.

- Det er blevet en stor succes. Vi er 150-200 mennesker hernede hver gang. De fleste er lokale, som kommer for at hilse på hinanden, fortæller Carsten Clausen.

Successen har været så stor, at Juelsminde Havnemuseum i år fik prisen som Årets Juelsminde-borger, blandt andet for arbejdet med selve museet, røgefesterne og signalmasten, der er kommet op uden for byen. Prisen er ellers altid blevet uddelt til enkeltpersoner.

Annonce

Årets Juelsminde-borger

Carsten Clausen fortæller, at havnemuseet er utrolig glade for prisen og for opbakningen,

- Hele ideen med museet er at bevare historien om Juelsminde Havn, inden den forsvinder. Der er allerede forsvundet meget, men heldigvis får vi stadigvæk mange ting ind fra pårørende til folk, der har været en del af fiskeriet og livet på Juelsminde Havn, siger Carsten Clausen.

Og er det ikke nok at sidde blandt fiskenet og spise røget makrel, kan man få havnestemning på selve museet og høre om både erhvervsfiskeriet, bådebyggerne, færgerne og Fregatten Jylland.

Røgeovnen kan klare 50 makreller og bliver opvarmet med bøgeflis. Det svarer til 100 portioner serveret med rugbrød og røræg. Der blev derfor hurtigt udsolgt.Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce