Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Ruth satte kulør på lokalhistorien

Der var godt gang i snakken, da Juelsminde Lokalarkiv lørdag holdt åbent hus i forbindelse med Lokalarkivernes Dag. Foto: Søren Gylling
Juelsminde Kysthospital lukkede i slutningen af 1960'erne, men lørdag blev det for en stund genoplivet, da den tidligere sygeplejerske 85-årige Ruth Jensen på Arkivernes Dag i Juelsminde fortalte historier fra sin gamle arbejdsplads.
Annonce

Juelsminde: Seks ejendomskomplekser med luksuslejligheder fylder i dag det meste af den store grund på Kystvej 15-25 i Juelsminde. Der er ikke mange spor tilbage, fra dengang stedet husede byens største arbejdsplads, Juelsminde Kysthospital, hvor tuberkulosepatienter fra store dele af Jylland kom for at blive behandlet og nyde godt af den friske havluft.

Men minderne er der endnu. Nogle af dem er bevaret på Juelsminde Lokalarkiv i form af fx billeder og skriftlige beretninger, andre hos de mennesker, der engang arbejdede på kysthospitalet eller var indlagt som patienter. En af dem er 85-årige Ruth Jensen, der var elev på stedet fra 1952 til 1954 og siden ansat som sygeplejerske af flere omgange.

- Det var et spændende sted at være som elev. Man kom meget tæt på patienterne, fordi de var indlagt længe og til tider flere gange. Følelsesmæssigt kunne det være hårdt at være vidne til, hvordan et langt sygdomsforløb kunne påvirke en patient og dennes familie, men der var selvfølgelig også hyggelige episoder, fortæller Ruth Jensen.

Lørdag var det gamle kysthospital omdrejningspunktet, da Juelsminde Lokalarkiv holdt åbent hus i forbindelse med det landsdækkende arrangement Arkivernes Dag. 50-60 borgere kiggede forbi, og en god del af dem fik sig også en snak med Ruth Jensen, der hele dagen var parat til at svare på spørgsmål om sin tidligere arbejdsplads.

Juelsminde Kysthospital

  • Idéen til et sanatorium kom fra prins Schoenaich-Carolath, der mente, at Juelsminde havde ideelle forhold til helbredelse af brystsyge (lungetuberkulose) - et åbent land med masser af frisk luft og en dejlig badestrand.
  • Efter nogle års arbejde lykkedes det i 1898 at samle tilstrækkelige midler til, at sanatoriet kunne blive en reaktitet. Pengene kom fra private, legater, kommunale institutioner, banker og staten.
  • I 1902 stod sanatoriet færdigt med plads til 52 børn. Fem år senere blev det udvidet med yderligere 48 pladser. En ny afdeling for voksne patienter med kirurgisk tuberkulose blev indviet i 1932.
  • Fra 1945 var tuberkulosen dalende, og hospitalet fik nu patienter fra Grønland. Sidst i 1960'erne blev hospitalet nedlagt, og Københavns Kommune overtog det som plejehjem. I 1977 blev det solgt til Tvind-skolerne.
  • Sanatoriet, der var i drift i næsten 70 år, var byens største arbejdsplads.
  • I 2005 startede nedrivningen af det gamle kysthospital, og opførelsen af Solsiden - boligblokke med luksuslejligheder - kunne begynde.
Annonce

Større interesse for fortiden

Hos Juelsminde Lokalarkiv, der samme dag havde særudstilling om Juelsmindebanen, var der stor tilfredshed med fremmødet.

De seneste år har Arkivernes Dag været holdt på Havnemuseet i Juelsminde midtby, mens det i år var rykket til en lidt yderligere placering, nemlig i arkivets egne lokaler ved Juelsminde Hallerne.

- Det kunne ikke lade sig gøre at lægge arrangementet nede i byen i år, så derfor var vi lidt spændte på, hvor mange der ville komme. Heldigvis kom folk i en lind strøm, og mange blev også og spurgte ind til tingene, fortæller en af arkivets frivillige, Olaf Bach.

Han oplever, at der generelt er en stigende interesse for de lokale fortidsminder.

- Vi har både en hjemmeside og en Facebookside, og der får vi flere og flere besøgende. Det er nok især det yngre publikum, der kommer der, mens en dag som i dag med åbent hus tiltrækker folk i alle aldre, siger Olaf Bach.

Ruth Jensen har mange minder fra sin tid som sygeplejerskeelev på Juelsminde Kysthospital. Hun stammer oprindeligt fra havnebyen og bor der også i dag, og lørdag delte hun ud af sine minder fra tiden på hospitalet. Foto: Søren Gylling
Juelsminde Kysthospital blev bygget i 1902 og revet ned godt 100 år senere. I dag er der lejligheder på stedet. Arkivfoto: Juelsminde Lokalarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce