Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Skal man ikke længere stå på mål for sine meninger og holdninger?

Jonas Nonbo er blevet kåret til årets Juelsmindeborger. Han stod for at få tv2 på tour til byen i sommers, er formand for havnefesten og engageret i meget andet i byen. Han er også selvstændig murermester med mange ansatte i Horsens.
Annonce

Klummen: Lad mig starte med at slå fast, at for mig er forskellige meninger og holdninger i vores samfundsdebat ligeså vigtigt og sundt som konkurrence, da det er med til at holde os vågne og opmærksomme.

Årsagen til denne klumme er, at jeg synes debatten, især på de sociale medier, men også den generelle debat person til person, er blevet en form for brainstorm, hvor alt er til debat, og alt kan bringes i spil, uden at man forholder sig til de faktuelle forhold i den konkrete sag.

En sund øvelse kunne være, at når man bliver spurgt om en konkret sag, er det første, man gør, inden man melder sin holdning ud, at spørge sig selv: "Har jeg tilstrækkelig kendskab til sagens faktuelle omstændigheder til at give min holdning til kende?". For selvom om vi lever i en tid, hvor vi konstant får ny information, og ting vi skal eller kan forholde os til, så er det vel stadigvæk OK, at man melder rent ud og siger: "Det har jeg ingen mening om, da jeg ikke har sat mig ind i sagen".

Når man har sagt denne sætning, så har man muligheden for at forblive holdningsløs eller bestemme sig for at søge viden om den konkrete sag og derefter melde sin mening ud.

Som jeg ser det, er problemet, at når man først har meldt sin hurtige mening ud, men man ikke har undersøgt de faktuelle omstændigheder først, kan man ende med at blive forelagt disse og have taget fejl. Dermed risikerer man at skulle melde de desværre meget svære ord ud: "Jeg tog fejl".

Det sker dog yderst sjældent i debatten, at disse ord rent faktisk bliver brugt, og at debatten slutter her. Ofte sker der det, at man ikke forholder sig til fakta og bare forsætter debatten i det samme uoplyste spor, som passer til ens egen holdning.

En anden ting, som kan være gavnlig for debatten, er, at vi bruger tiden på at lytte, når en anden person kommer med sine meninger, i stedet for kun at tænke på hvad ens eget modsvar skal være. De kloge vil sige, det er derfor, vi er født men én mund og to ører.

Personligt holder jeg selv meget af at debattere og lytte til andre folks meninger og holdninger om lokale, nationale og aktuelle sager, som optager folk. Men det irriterer mig, at debatterne lynhurtigt trækkes ned på et sølle niveau, hvor folk bliver personlige og næsten glemmer, hvad sagens kerne handler om og i stedet for begynder at kaste med mudder efter hinanden.

Jeg tror, at vi med de sociale medier kun har set toppen af den måde, vi i fremtiden kommer til at kommunikere på, og derfor er det så vigtigt, at vi bruger disse platforme med omtanke og respekt, fordi vi lige nu sætter aftrykket for de kommende generationers måde at gebærde sig på online - og dermed nok også offline, i daglig tale kaldet den virkelige verden.

Jonas Nonbo er murermester og bosiddende i Juelsminde.

Ofte sker der det, at man ikke forholder sig til fakta og bare forsætter debatten i det samme uoplyste spor, som passer til ens egen holdning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce