Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Snart slut med at hugge brænde hos familie i Boring

Karsten Gøeg fra Boring ved Rask Mølle glæder sig til at slippe af med familiens fastbrændselsfyr. Foto: Henrik Dolmer
Karsten Gøeg og hans familie bor i Boring ved Rask Mølle. De er én af de familier i Hedensted Kommune, der står overfor det at skifte til en anden og mere miljøvenlig varmekilde. En pænt stor investering, men et tilskud på 24.000 kroner fra Energistyrelsens SparEnergi-pulje gør det til et økonomisk overkommeligt projekt.
Annonce

Boring: Karsten Gøeg bor i en landejendom på adressen Boring 37 i landsbyen Boring ved Rask Mølle sammen med sin kone og deres tre børn.

I ti år har det været deres hjem, og i alle ti år har der skullet købes og hugges store mængder brænde, for at familien har kunnet holde varmen i vinterhalvåret. Men det er en varmeform, der lakker mod enden, idet familien står foran at skulle skifte deres fastbrændselsfyr ud med et varmepumpeanlæg.

- I vores BBR (læs: Bygning og BoligRegistret) står der, at vores varmekilde er et oliefyr, men det har vi faktisk sløjfet, for vi brugte det stort set ikke. Det hørte egentlig også til på Industrimuseet i Horsens, og vi brugte det da også kun som et bufferfyr, når vi for eksempel var væk hjemme fra en hel weekend, siger Karsten Gøeg.

Annonce

En bøvlet varmekilde

Så den primære varmekilde i huset – familien har også en brændeovn – har i alle årene været et fastbrændselsfyr til træ. Det har trofast sørget for varmt vand og varme i huset, men ikke uden en vis bøvl.

- Der er jo en masse arbejde i det. Der skal jo skoves og hugges en hulens masse træ, og de 1000 timer, jeg måske bruger på det om året, kunne jeg godt bruge på noget mere fornuftigt. Læg dertil en hel del røg og os fra sådant et brændselsfyr, og så må man sige, at det ikke har været nogen svær beslutning at skifte til noget andet og mindre besværligt, som oven i købet er bedre for miljøet, siger Karsten Gøeg.

Annonce

Kommer fra Vejle

Familien kommer oprindeligt fra Vejle.

- Min kone er fra Tåsinge, og hun ville gerne ud på landet at bo igen, og så fandt vi det her hus. Nu er jeg så også blevet rigtig glad for at bo på landet, og konverteringen skal da også ses i lyset af, at vi er glade for at bo, hvor vi bor, og ikke har nogen planer om at flytte, siger Karsten Gøeg.

Skal du så til at gå i fitnesscenter, nu hvor du ikke skal hugge brænde mere?

- Det har jeg ingen planer om. Jeg arbejder som murerarbejdsmand, så jeg får masser af motion på daglig basis, griner han.


Grunden til at vi skifter er hensynet til miljøet plus et ønske fra min side om at spare en masse tid ved at slippe for at skulle skove og hugge brænde.

Karsten Gøeg, husejer i Boring ved Rask Mølle


Familiens hus er et langt etplanshus, som er relativt svært at varme op, men det skulle en luft-til-vand-varmepumpe kunne klare uden problemer, ligesom den også kan sørge for varmt vand til husstanden.

- Økonomisk er der ikke nogen gevinst ved at skifte. Dels er der jo tale om en investering på over 100.000 kroner, og dels bruger sådan en varmepumpe jo også en del strøm. Vi leger dog med tanken om også at investere i et solcelleanlæg, så det kan producere strøm til varmepumpen, men det ændrer ikke ved, at det ikke er af økonomiske årsager, at vi skifter, siger Karsen Gøeg.

Annonce

Af hensyn til miljøet

- Grunden til, at vi skifter, er hensynet til miljøet plus et ønske fra min side om at spare en masse tid ved at slippe for at skulle skove og hugge brænde. Vi går meget op i at være miljøbevidste. Vi spiser således økologisk, og min kone er vegetar, så det giver bare rigtig god mening for os at få installeret en miljøvenlig varmekilde, siger Karsten Gøeg, der som en bonus glæder sig til ikke længere at gå rundt og lugte af spejderlejr.

Familien bor i en ældre landejendom, hvor den ældste del af huset er fra 1880. Ejendommen er løbende blevet istandsat - blandt andet i form af ny isolering og nye vinduer, så den del er allerede på plads.

Annonce

Beholder brændeovnen

Familien beholder deres brændeovn, idet den er god på kolde dage og til hygge.

- Varmepumpen kommer til at koste cirka 13.000 kroner om året i strømforbrug, og det er vel en ok pris i forhold til at forsyne et hus på 200 kvadratmeter med varme og varmt vand. Fjernvarme havde jo nok været billigere, men der kommer næppe en sådan løsning for os, der ligger ude i det åbne land med langt mellem husene, siger Karsten Gøeg.

Det varme vand på Karsten Gøeg og resten af familiens badeværelse bliver meget snart leveret af en miljøvenlig luft-til-vand-varmepumpe i stedet for et osende og larmende fastbrændselsfyr. Arkivoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Butikker takler nedlukning vidt forskelligt: Nogle lukker helt andre har fuld gang i webshoppen

Annonce