Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Stort ønske fra menighed bliver opfyldt: Hornsyld får en skovkirkegård

Nebsager Kirke er i gang med at anlægge en skovkirkegård for at imødekomme et kraftigt ønske fra menigheden. Det er skovområdet til højre for kirken, der skal bruges til formålet. Foto: Mads Dalegaard
Flere end 200 sogneborgere skrev for fem år siden under på et ønske om alternative begravelsesformer på Nebsager Kirkegård i Hornsyld. Tiden for familiegravsteder er forbi, for børnene bor ikke længere i lokalområdet, lød argumentet, der satte menighedsrådet på arbejde.
Annonce

Hornsyld: Vi bliver ikke begravet på samme måde i dag, som vi gjorde for 100 år siden. Flere og flere vælger at blive kremeret og bisat i stedet for at komme i en kiste og blive lagt i jorden, og det begynder nu at sætte sine spor på kirkegårde over hele landet

I Hornsyld har menighedsrådet taget konsekvensen af de nye tendenser, og her er man ved at etablere en ny skovkirkegård, der skal støde op til den traditionelle.

Området på 3200 kvm består allerede i dag af træer og en mindre sø, men det skal trimmes lidt, og så skal der etableres små stier og eftertænksomheds-områder, hvor man kan mindes de afdøde.

- Vi venter stadig på detail-tegningerne, men de overordnede planer er blevet forhåndsgodkendt af både provsti, stift og den kongelige bygningsinspektør. Hvis alt går vel, håber vi at kunne indvie skovkirkegården engang i løbet af næste år, siger Sonja Hill Christiansen, der er formand for det fælles menighedsråd i Nebsager, Bjerre og Stenderup sogne.

Annonce

Mere mangfoldighed

Det var et stærkt ønske fra menigheden, der for omkring fem år siden satte gang i processen.

- Der blev samlet over 200 underskrifter ind fra mennesker her i sognet, der gerne ville have alternative begravelsesformer. Hornsyld er en by, hvor børnene flytter væk, og derfor ville folk gerne begraves et sted, som ikke skal passes, men som alligevel altid er pænt og har noget natur, fortæller Sonja Hill Christiansen.

Menighedsrådet gik straks i gang med at lave en plan for, hvordan man kunne imødekomme ønsket, men den slags tager tid i kirke-regi, for der skal mange tilladelser på plads.

Graver Peter Jensen og menighedsrådsformand Sonja Lill Christiansen glæder sig til, at skovområdet bliver taget i brug som begravelsesplads. De håber, det samtidig vil binde kirkegården sammen med lokalsamfundet i endnu højere grad end i dag. Foto: Mads Dalegaard

Både menighedsrådet og graver Peter Jensen glæder sig til, at det nye område kan tages i brug.

- Det er en måde for os at skabe mere mangfoldighed på kirkegården, og vi inviterer ikke bare naturen ind, men også i højere grad lokalområdet. Det er i hvert fald håbet, siger Peter Jensen.

Den nye skovkirkegård ligger lige op til et andet skovområde, der tilhører kirken, og som ofte bliver benyttet af fx skoler og hundeluftere.

- Tanken er at lave en passage mellem de to områder, så der ikke bliver så langt ind på kirkegården - for så bliver der heller ikke så langt ind til kirken, mener Peter Jensen, der har været graver ved Nebsager Kirke i 17 år.

Annonce

Plads til mange

I den periode har der været flere forandringer i sognebørnenes ønsker til gravsteder, den største skete lige efter finanskrisen, hvor rigtig mange gik fra traditionel kistebegravelse til urnenedsættelse.

- Det var for mange en økonomisk beslutning, for det er billigere med en urne end en kiste. Et urnegravsted skal man have i mindst 15 år, mens et kistegravsted skal blive liggende i 25 år. Det er helt klare regler, som er fastsat ovenfra, forklarer Peter Jensen.

Nebsager Kirke i Hornsyld har omkring 40 begravelser om året. Det svinger lidt, hvor mange der ønske kistebegravelse, og hvor mange der vil brændes, men generelt bliver der flere og flere af de sidste. Foto: Mads Dalegaard

I dag er der omkring 40 begravelser i Hornsyld om året, men der er ingen risiko for, at pladsen på den kommende skovkirkegård slipper op foreløbig.

- Det bliver ikke muligt med kistebegravelser i skovbunden. Til gengæld, kan der ligge så mange urner, det skal være, og  siger Sonja Hill Christiansen.

Det bliver også muligt at få plads på skovkirkegården for mennesker fra andre sogne. Menighedsrådet ikke endeligt besluttet, om der kan være mindeplader eller andet for de afdøde.


Den der med, at man kommer og besøger gravstedet hver uge, den gælder ikke længere. Vi er i en by, hvor børnene flytter væk, og derfor vil folk gerne begraves et sted, hvor de ved, der er pænt, selvom det ikke bliver set til så tit.

Sonja Hill Christiansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce