Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Tanja har ikke råd til at holde jul: Med julehjælpen er der penge til and på bordet og et juletræ

Hos Tanja Sofie Amby og hendes datter Maja på otte år har et lille juletræ fundet vej til stuen. De håber på at få julehjælp og måske et større træ. Foto: Mads Dalegaard
99 familier i Hedensted Kommune har i år søgt hjælp hos Dansk Folkehjælp for at få råd til at kunne holde jul. Tanja Sofie Ambys er en af dem.

Hedensted: Tanja Sofie Amby har et stort juleønske. Det er at kunne give hendes børn en jul, der bare minder lidt om kammeraternes. Derfor har hun søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp  ligesom 98 andre familier i Hedensted Kommune.

Tanja Sofie Amby

Er uddannet sygeplejerske

Blev sygemeldt fra sit job og mistede det på grund af stress

Er nu i et ressourceforløb hos Hedensted Kommune og får en ydelse svarende til kontanthjælp

Mor til fire børn og bor i Hedensted med de tre yngste, der bor hjemme

For den 37-årige sygeplejerske, der er mor til fire børn, hvoraf de tre stadig bor hjemme, har ikke råd ellers. Hun blev sygemeldt med stress og mistede som følge deraf sit job på et større hospital for tre år siden og har derudover en ubehandlet ADHD at slås med. I kølvandet på sygemeldingen fulgte tre diskusprolapser og problemer med narkolepsi som er søvnapnø.

Det fortæller hun i familiens stue, hvor nisser og julekugler er flyttet ind.

Annonce

- Efter sygedagpengene slap op, kom jeg over i et ressourceforløb. Den afgørelse har jeg anket flere gange. Tre gange. Jeg er på den laveste ydelse. Den svarer til kontanthjælp. Jeg er samtidig flyttet tre gange for at komme til at bo billigere, siger hun og fortsætter:

Efter sygedagpengene slap op kom jeg over i et ressourceforløb. Den afgørelse har jeg anket flere gange. Tre gange. Jeg er på den laveste ydelse. Den svarer til kontanthjælp. Jeg er samtidig flyttet tre gange for at komme til at bo billigere.

Tanja Sofie Amby, ansøger til julehjælp

- Jeg søger julehjælp for at råd til at give mine børn en god jul. Den gør, at vi kan holde fast i vores traditioner med hygge og god mad. Ellers er der noget, som vi må skære væk, uddyber Tanja Sofie Amby, der kun har sporadisk kontakt til sin familie.

Kan få en god jul

Tanja Sofie Amby er langt fra ene om at have brug for en økonomisk håndsrækning til jul. For behovet for julehjælp er på landsplan steget med 11 procent siden sidste år. I Hedensted Kommune holder ansøgertallet sig dog på niveau med sidste års. Der skal indsamles 178.200 kroner, hvis alle ansøgere i kommunen skal tilgodeses, oplyser Dansk Folkehjælp.

Julehjælp

Der kan søges om julehjælp hos en række organisationer som for eksempel Lions Club, Dansk Røde Kors og Dansk Folkehjælp, ligesom der nogle steder kan søges om hjælp hos de lokale kirker

I Hedensted Kommune har 99 familier på overførselsindkomst mod 100 sidste år søgt julehjælp hos Dansk Folkehjælp, men på landsplan er tallet steget med 11 procent til 16.800

Man skal være enlig forsørger og på overførselsindkomst for at kunne søge julehjælp, oplyser Dansk Folkehjælp, der siden 2006 har uddelt julehjælp til fattige og udsatte børnefamilier

Det er Dansk Folkehjælps lokalafdelinger, der organiserer uddelingen af hjælpen

I Hedensted Kommune skal der indsamles 178.200 kroner, hvis behovet for julehjælp skal dækkes.

Det er enlige forsørgere på overførselsindkomst og med hjemmeboende børn, som kan søge julehjælp.

-Hver pakke har en værdi af 1800 kroner fordelt på julemad og julegaver til familiens børn. I pakken er der så, at familierne kan få en god jul, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

De 800 kroner i pakken er afsat til mad og resten gaver til børnene. I gennemsnit bruger en dansk husstand omkring 5500 kroner på mad, gaver og arrangementer i forbindelse med julen viser 2020 tal fra blandt andet Nordea.

Maden kan blive en af de ting, der må spares på uden julehjælp, siger Tanja Sofie Amby sammen med sin datter i familiens køkken. Foto: Mads Dalegaard

Ifølge Dansk Folkehjælp skyldes stigningen i ansøgere til julehjælp for 2021, at 41,1 procent har oplevet, at deres leveomkostninger er øget under coronakrisen, mens 5,1 procent af ansøgerne har mistet deres arbejde under Covid-19 pandemien og nu søger julehjælp for første gang i deres liv.

- Desværre er vores samfund skruet således sammen, at de dårlige vilkår ofte rammer de familier, der i forvejen er spændt hårdt for. Det har vi fået bekræftet med det markant stigende antal ansøgere, der har brug for julehjælp, og som udover de daglige udfordringer nu også kæmper med prisstigninger på forbrugsomkostninger som dagligvarer, el og varme, tilføjer Klaus Nørlem.

Annonce

Pinligt at søge hjælp

Det er anden gang, at Tanja Sofie Amby søger julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Første gang var en overvindelse, husker hun. Hun blev opmærksom på muligheden på grund af sin sagsbehandler hos kommunen.

- Jeg fik julehjælp sidste år. I år har jeg også søgt et par andre steder, men fået afslag. Først skulle jeg lige overvinde mig selv, men sådan har jeg det ikke længere. Mine store børn synes, at det er pinligt i forhold til kammeraterne. Men det er nødvendigt for, at vi kan få en god jul, siger Tanja Sofie Amby og fortsætter:

- Hvis ikke vi får julehjælpen, ved jeg ikke helt, hvordan vores jul bliver. Men den vil nok blive uden and og juletræ. Det er ikke sikkert, at der er penge til det. Derudover vil det nok blive maden, som vi må spare på.

Hvis ikke vi får julehjælpen, ved jeg ikke helt, hvordan vores jul bliver. Men den vil nok blive uden and og juletræ. Det er ikke sikkert, at der er penge til det. Derudover er det nok blive maden, som vi må spare på.

Tanja Sofie Amby, ansøger til julehjælp

Første og anden juledag er Tanja Sofie Amby som regel hjemme med sine børn. For det er lig med en ekstra udgift at skulle i byen. Og også der kan julehjælpen gøre en forskel, siger Tanja Sofie Amby, der håber også at komme i betragtning i år.

- Det er en stor hjælp. Det betyder, at jeg får muligheden for at give børnene en god jul. Det er det, som er vigtigt for mig, siger hun.

Mor og datter hygger sig sammen med at lave nogle af familiens julegaver. Foto: Mads Dalegaard


Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Kvinde på el-løbehjul påkørt i rundkørsel

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Vejle-organist spiller til kyndelmisse i Glud

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted/Juelsminde Avis

Torup Kunst genopstår: Birgit vil køre galleri videre i Hannes ånd

Hedensted/Juelsminde Avis

Foredrag om De Stærke Jyder

Hedensted/Juelsminde Avis

Fra roehakker til tv-direktør: Hør Ivar Brændgaard fortælle om sit liv

Hedensted/Juelsminde Avis

Lokalkendt advokat takker af efter 'en menneskealder': - Jeg kommer da til at savne noget fast at stå op til

hedensted

BGI udvider med slag og spark: Står til at blive landets største med 750 elever til næste skoleår

Hedensted/Juelsminde Avis

Blev taget på fersk gerning med trailer fuld af tyvekoster: Og så kom der en lang række sigtelser oven i puljen

Hedensted/Juelsminde Avis

Den sammenligning forstår jeg simpelthen ikke, at du vil være bekendt, Henrik Højlund

Hedensted/Juelsminde Avis

Bil raseret på pendlerplads: Smadrede ruder og bagklap på vid gab

Annonce