Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Vildeste år på redningsstationen i Juelsminde hidtil: De frivillige blev tilkaldt 87 gange

Rescue Juelsminde er jetdrevet, søstærk og har ikke brug for meget plads, når den skal vende. Den kom på mange opgaver i 2020. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Dansk Søredningsselskab Juelsminde har haft nok at se til i 2020. Året overgik både 2018 og 2019 målt på antal udkald.
Annonce

Juelsminde: Coronavirussen kvalte en masse aktiviteter i sommeren 2020, men den satte ikke en stopper for livet på havet.

Fritidssejlerne var aktive. Det mærkede man hos Dansk Søredningsselskab Juelsminde, der bl.a. trækker både med motorproblemer ind til land og assisterer det officielle redningsberedskab ved redningsaktioner.

Den lokale station med frivilligt mandskab blev i 2020 kaldt ud til 87 aktioner. Det er flere end i 2019 og 2018, der bød på henholdsvis 75 og 60 udkald.

- Vi havde travlt i 2019 og tænkte, at det ikke kunne blive vildere. Men det blev det, siger stationsleder i Juelsminde Thomas Strøbeck.

Annonce

Flere holdt ferie på båden

Situationen var den samme på landsplan. Dansk Søredningsselskabs 12 stationer blev kaldt ud flere end 800 gange. Det er rekord og formentlig et resultat af øget aktivitet på vandet som følge af danskernes aflyste udlandsrejse.Det starter blødt op i påskeferien, når folk får deres både i vandet og lige er ude og afprøve dem i godt vejr. Der ringer de første.

Thomas Strøbeck, stationsleder, JuelsmindeDer blev simpelthen solgt flere både og sejlet mere, mener stationsleder Thomas Strøbeck.

- Da det her med corona rigtig begyndte i foråret, kunne vi se, hvordan det eskalerede. Rigtig mange købte båd og bådpladser, siger han.

Annonce

Flere redningsopgaver

Stationslederen og de øvrige frivillige i Juelsminde blev i 2020 oftest kaldt ud på havet for at hjælpe folk med motorproblemer. 39 gange drejede opgaven sig om dette. 17 gange udsprang udkaldet af, at en båd var stødt på grund.

DSRS Juelsminde

Dansk Søredningsselskab Juelsminde har 30 frivillige. Heraf er 23 aktive på vandet.

Ved udkald har de tyve minutter til at stille med fire mand på lillemolen i Juelsminde.

Man benytter redningsbåden Rescue Juelsminde, som blev købt i Sverige og istandsat. Der bruges tid og kræfter på at vedligeholde den og at øve ombord på den.

Grundet coronasituationen er stationen i Juelsminde såvel som de andre i Danmark midlertidigt lukket ned. Der sejles dog stadig, hvis der er tale om search and rescue-opgaver.

11 gange hjalp man ved eftersøgnings- og redningsopgaver. I 2019 var der blot et enkelt af disse udkald.

Stationen var blandt andet med til at eftersøge og finde en ældre mand, som havde meldt om motorproblemer. Efterfølgende var han faldet og havde slået sig, så han var ude af stand til at rejse sig og fortælle, hvor båden var drevet hen.

- Vi endte med at være syv både på vandet og to helikoptere i luften. Vi startede klokken ni og var færdige halv tre om natten, fortæller Thomas Strøbeck om eftersøgningen.

Annonce

Uændret cyklus

Trods stigningen i antallet af udkald i 2020 var cyklussen, som den altid er.

- Det starter blødt op i påskeferien, når folk får deres både i vandet og lige er ude og afprøve dem i godt vejr. Der ringer de første. Det ved vi bare, og det har ikke forandret sig, siger Thomas Strøbeck.

Den travle tid begynder i slutningen af juni og fortsætter ind i august. I højsæsonen 2020 var der typisk bud efter de frivillige to til tre gange om dagen.

Annonce

Tilslutningen stiger

Sejlere med medlemskab af Dansk Søredningsselskab ringer direkte på vagttelefonen, mens andre sejlere typisk ringer 112. Derfra går den til Søværnets Operative Kommando og videre til Dansk Søredningsselskab.

Redningsbåden i Juelsminde blev pyntet op til jul. Stationen er lukket midlertidig ned grundet corona-restriktioner, men der sættes stadig ud ved eftersøgnings- og redningsudkald. Pressefoto: DSRS

Den frivillige organisation hjælper alle sejlere. Antallet af sejlere, der betaler medlemskab, stiger alligevel. I år er man på landsplan nået op på ca. 8500 medlemmer, som hver især betaler 550 kr. årligt, fortæller Thomas Strøbeck.

- Det er en kæmpe hjælp til at få ekstra udstyr og opgradere både og sikkerhedsudstyr, så vi er klædt ordentligt på, når vi er ude, siger Thomas Strøbeck.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce