Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Yderst sjælden fugl spottet ved Bøgballe Friskole

Den på disse breddegrader yderst sjældne nordamerikanske sørgedue landede tæt ved Bøgballe Friskole ved Uldum tidligt mandag morgen. Noget der fik fuglekiggere fra nær og fjern til at valfarte til friskolen. Foto: Hans Pindstrup/Grenen Fuglestation.
Ornitologer fra nær og fjern valfartede til Bøgballe Friskole ved Uldum mandag 25. maj. Årsag: Årets sjældneste fugl i Danmark - en nordamerikansk sørgedue - var landet i Hedensted Kommune af alle steder. Sidst den blev spottet i Danmark var i 2008.
Annonce

Uldum: Årets sjældneste fugl i Danmark hørtes kl. 06.44 mandag morgen i sidste uge nær Bøgballe Friskole ved Uldum. Lyden af en mærkelig, kurrende due blev hørt og lydoptaget af Tommy Kaae, der er lærer på skolen, og senere på dagen var flere fuglekiggere på stedet og kunne finde det, alle håbede, det var.: Danmarks anden sørgedue nogensinde. Ornitolog ved Fuglestation Grenen ved Skagen, Rolf Christensen, fortæller: - Sørgeduen er uhyre sjælden på disse breddegrader med kun 22 fund i Europa med nærmeste omgivelser. Sørgeduen ankommer til Europa fra Nordamerika på træk, og flere kan godt have siddet på skibe en del af vejen. Arten er kun én gang før set i Danmark, idet jeg og utallige andre fuglekiggere så en sørgedue ved Stald Grenen nord for Skagen i dagene 19-21. maj 2008, fortæller Rolf Christensen.

Sørgeduen er en lille due på 28-33 cm, der størrelsesmæssigt er mellem turteldue og tyrkerdue. Den er beigebrun på oversiden med lang hale og sort pletter på vingerne. Undersiden er hvidlig. Den er meget almindelig i Nordamerika.

Annonce

5000 km ude af kurs

- Fuglen er mindst 5000 km ude af kurs, idet de nærmeste ynglepladser ligger på Nova Scotia i det østligste Nordamerika. Fuglen kunne ses endnu ved Bøgballe Friskole kl. 20.30 mandag aften, og vores forventning er, at den vil kunne ses der flere dage frem, så måske dukker der også tyskere op for at se den. I dag (mandag - red.) ankom folk helt fra Skagen og København for at se denne store ornitologiske sjældenhed, siger Rolf Christensen.

Og ganske rigtigt er Bøgballe Friskole blevet invaderet af khaki-klædte fuglekiggere med bøllehatte fra nær og fjern, hvilket skolen da også selv har noteret sig på sin Facebook-side.

- Utroligt, at Bøgballe Friskole kommer på landkortet på den her måde, hedder det i ">et opslag, hvor det også er muligt at se billeder af og høre et lydklip med den sjældne nordamerikanske sørgedue.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce