Annonce
Holstebro Onsdag

Årets Black Friday bliver anderledes, men den er langtfra aflyst

Julelyset er tændt, og handelslivet i Holstebro er klar til Black Friday, der i år strækkes ud over hele ugen. Kunderne kan faktisk besøge flere butikker i gågaderne i Holstebro, end de kunne i januar - inden coronaen slog til. - I januar stod 10,9 procent af butikkerne i gågaderne tomme. I dag er der fire procent tomme lejemål, oplyser handelschef Jens Kristian Larsen. Foto: Johan Gadegaard
Holstebros handelschef forudser, at omsætningen på den sorte fredag på grund af corona-restriktionerne falder i år. Til gengæld tror han på en rigtig god, samlet julehandel i Covid-19-året.
Annonce

Holstebro: - Omsætningen på Black Friday vil blive lavere i år end sidste år. Jeg kan ikke sætte procenter på, men det er vist uundgåeligt, at corona-restriktionerne vil betyde en afmatning af Black Friday med færre kunder og lavere omsætning, men jeg vil da gerne blive positivt overrasket.

Det siger Jens Kristian Larsen, der er handelschef i Holstebro.

Pandemien sender sine skygge ind over samfundet og altså også over Black Friday, der ellers år efter år haft sat den ene omsætnings-rekord efter den anden.

Men aflyst - det er den store, amerikansk inspirerede handelsdag, der plejer at skyde julehandlen i gang, bestemt ikke.

Heller ikke i Holstebro:

- Vi holder fast i, at butikkerne holder åbent helt til klokken 22 på Black Friday, og vi opfordrer også til at åbne allerede klokken otte om morgenen. For det gælder om at holde åbent så mange timer som muligt for at skabe den fornødne afstand mellem kunderne, forklarer handelschefen.

Handelsstandsforeningen har også opfordret butiksindehaverne til at strække de gode tilbud over flere dage og gerne hele ugen for at undgå, at folk stimler sammen i butikkerne.

Handelsstanden og håndsprit

Holstebro Handelsstandsforeningen har i 2020 brugt omkring en million kroner på aktiviteter og markedsføring,  selv om der stort set - på grund af coronaen  - ingen aktiviteter har været i år.

- I år har vi brugt den samme sum penge, som vi plejer at bruge på store nedslag, på en masse små ting, fortæller handelschef Jens Kristian Larsen.

Handelsstanden har i år brugt 78.000 kroner på håndsprit og spritdispensere.

- Vi har fået smadret 17 af vores spritdispensere i gågaden ved hærværk, og vi har derfor været nødt til at købe ti nye, oplyser handelschefen.

Annonce

Pak selv ind

Black Friday bliver gennemført med masser af håndsprit, opfordring om at holde afstand og med begrænsninger på antallet af kunder i butikkerne.


Vi holder fast i, at butikkerne holder åbent helt til klokken 22 på Black Friday, og vi opfordrer også til at åbne allerede klokken otte om morgenen. For det gælder om at holde åbent så mange timer som muligt for at skabe den fornødne afstand mellem kunderne.

Jens Kristian Larsen, handelschef


Handelschefens gode råd til kunderne på Black Friday er at kigge på skiltet på døren med oplysninger om, hvor mange kunder der må opholde sig i butikken ad gangen og gå videre, hvis der er ved at være fyldt op, for at vende tilbage senere, når der er færre kunder.

- Kunderne kan vælge at tage den vare, de har købt, med hjem og selv pakke den ind. For jo kortere tid, man opholder sig i et lokale, jo bedre, men enhver må jo gøre, hvad han eller hun har det bedst med, lyder det fra Jens Kristian Larsen.

Mere om Black friday

Black Friday er den uformelle betegnelse for fredagen efter Thanksgiving i USA og navnet på årets store shoppe- og udsalgsdag.

Ofte betragtes dagen som begyndelsen på julehandlen.

Black Friday markeres den fjerde torsdag i november. I og med at datoen for Thanksgiving varierer fra år til år, så er datoen for Black Friday også forskellig.

I år falder Black Friday på datoen, fredag den 27. november.

Mandagen efter Black Friday kaldes Cyber Monday.

Der findes ikke kun én forklaring på dagens navn, men flere: Her får du et par af dem:

Dagen efter Thanksgiving tog slaveejerne på markedet og solgte slaver.

Black Friday-begrebet opstod, fordi dagen markerede vendepunktet, hvor butikkerne gik fra røde til sorte tal i regnskabet.

Black Friday blev allerede i 1961 brugt i Philadelphia til at beskrive den voldsomme trafik af biler og fodgængere, der opstod dagen efter Thanksgiving. Fredagen var nemlig en fridag for mange.

Selv om handelschefen forudser en lavere omsætning på den sorte fredag i år, tror han derimod ikke på, at julehandlen bliver mindre i år.

Snarere tværtimod.

Det forklarer han med, at vi ikke har haft mulighed for at komme ud at rejse, og at der i krisetiden er et ekstra stort behov for at hygge om og forkæle hinanden.

Annonce

Mundbind og kulde

Handelschefen vurderer, at det fra juni begyndte at gå rigtigt godt for byens butikker.

- Men efter at der blev indført krav om mundbind kombineret med, at det er blevet koldere, kan vi mærke, at der er færre mennesker i gågaderne, siger Jens Kristian Larsen

Han fortæller, at de butikker, der sælger såkaldte kravvarer - altså varer, vi ikke kan undvære - som brilleforretninger og apoteker, stadig er godt besøgt.

- Men der er færre impulskunder og osere i butikkerne, konstaterer Jens Kristian Larsen, der  forudser, at ekstra mange kunder i år vil handle over nettet.

Tre opfordringer til kunderne

Sammen med erhvervsorganisationerne kommer Erhvervsministeriet med disse opfordringer til danskerne for at sikre en forsvarlig afvikling og mindske corona-smitte på de store handelsdage.

Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær)

Udnyt butikkernes fulde åbningstid, så du handler uden for de travle dage og tidspunkter.

Hold afstand, sprit hænder og gå så vidt muligt alene ind i butikken.

I den forbindelse opfordrer han kunderne til at støtte de lokale butikker ved at handle på deres webshops.

- Under coronakrisen har vi mærket en lokal opbakning fra kunderne , og mange virksomheder har købet gavekort til handelsstandsforeningen til deres ansatte som erstatning for sommerarrangementer og julefrokost, beretter Jens Kristian Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

"Lukket" butik har fundet alternativ måde at holde udsalg på: - Det har gjort os til optimister med henblik på fremtiden

Annonce