Annonce
Holstebro Onsdag

Ægtepar er i gang med at bygge to nye biografer

Turen går ofte til Holstebro for Louise og Henrik Obel, der til daglig bor midt i København, hvor familien for mange år siden har etableret sig sammen med deres to børn: Helene på 24 år, der er i gang med en uddannelse i kommunikation, og Johannes på 20 år, der holder sabbatår efter studentereksamen. Her får parret en lille snak med en af entreprenørerne på byggepladsen i Enghaven. Foto: Johan Gadegaard
I slutningen af 2019 forventer Louise og Henrik Obel at åbne en ny biograf i Nordhavn i København. Få månederne senere planlægger parret at være færdige med en ny biograf i Enghaven i Holstebro, hvor Louises far for snart 50 år siden åbnede Scala. Mød parret, der har film og biografer i blodet.
Annonce

Holstebro: - Biografen har altid været en del af mit liv, og det er den duft i bageriet, jeg er vokset op med.

Sådan lyder det fra 56-årige Louise Obel, der netop har forladt et flere timer langt byggemøde i Nupark i Holstebro.

Hendes mand, Henrik Obel, der også er 56 år, skal lige have mødet rundet af, før han får tid til at komme ud og deltager i snakken med journalisten.

Anledningen til snakken med ægteparret er, at de to står bag byggeriet af den nye biograf, der er ved at tage form i Enghaven i Holstebro. Et byggeprojekt til omkring 50 millioner kroner, og derfor er parret, der i dagligdagen bor midt i København tæt på Christiansborg, lidt oftere end normalt "hjemme" i det vestjyske for at holde byggemøder og følge med i, hvordan byggeriet skrider frem på den store, nu ryddede plads på parkeringspladsen midt i byen.

Mere om biografen

Næsten 50 år efter, at den nuværende Scala-biograf blev bygget, bliver der igen satset stort på Holstebro som førende biografby.

I Enghaven begynder byggeriet af den nye biograf at tage form. Her opføres en biograf med fem sale, der blive den første privatejede, fem-sals-biograf i Vestjylland.

Byggefirmaet Knudsgård har totalentreprisen på den nye biograf, som er tegnet af A2 Arkitekterne, der også tegnede en større ombygning af den nuværende biograf i 1998.

Annonce

Satsning til 50 millioner

Hvis det stod til Louise og Henrik Obel, havde Holstebro fået en ny biograf for flere år siden - men tankerne om et nyt Enghavecenter, der som bekendt aldrig blev til noget, udskød planerne.

- Vi har arbejdet på en ny biograf i Holstebro i fem til seks år. Det har været en lang og besværlig proces, der var ude af vores hænder, men nu gør vi det selv, og nu bliver det til noget, konstaterer Louise Obel og tilføjer:

- Det er en stor satsning, men vi tror på Holstebro som en biografby, og vi er ikke i tvivl om, at byen har behov for en ny biograf.

Planen er at åbne den nye biograf i begyndelsen af 2020, og derfor er der mange bolde, der skal holdes i luften.

Og boldene bliver ikke færre af, at biografen i Holstebro ikke er den eneste biograf, parret har gang i.

Annonce

To byggeprojekter

Indtil i april i år drev de bio i Slagelse, men den solgte parret i foråret til den partner, der var med til at drive den. Så nu koncentrerer parret sig om at drive en biograf i Herlev og Scala i Holstebro, der holder åbent på sin nuværende placering ved siden af Musikteatret, indtil den nye biograf står færdig i det nye år.

Nåe ja, og så er Louise og Henrik for resten også lige i gang med at bygge en helt ny biograf i Nordhavn - den nye bydel, der skyder op langs vandet i København. Planen er, at den nye biograf i Nordhavn står færdigbygget i slutningen af 2019. Dermed vil der kun være få måneder mellem åbninger af Obel-parrets to nye biografer i hver sin ende af landet.

- Jo, vi har mange bolde i luften, men der er sjovt, og vi er dedikerede. Vi bygger, fordi vi ikke kan lade være, fortæller Henrik, der nu er blevet færdig med mødet og har sat sig ved bordet i kantinen i Nupak sammen med sin kone og journalisten.

Men lad os begynde ved begyndelsen:

Sådan forventer akitektsfirmaet, at byggeriet kommer til at tage sig ud, når det står færdigt i begyndelsen af det nye år. Illustration: A2 Arkitekterne
Annonce

I fars fodspor

Louise Obel, der faktisk hedder Anne Louise, men kun bliver kaldt det af sin mors familie - er altså født i 1963, og et par år, før hun kom til verden, byggede hende far, Poul Obel, sin første biograf i Rudkøbing. Det var nemlig på Langeland, han kunne få en biografbevilling, som det dengang krævede.

Senere blev hendes forældre skilt, og Louise, der er enebarn, flyttede med sin mor til Ringkøbing, og hendes far rykkede til Holstebro.

Og her gik Poul Obel i 1970 i gang med at bygge den nuværende Scala-biograf med én stor sal med 501 pladser. Det var dengang en uhørt satsning med så stor en biograf i provinsen og i en by, der ikke før havde haft danmarkspremiere på film. Men vestjyderne tog godt imod den nye biograf, der snart blev en af landet største målt på besøg per indbygger.

- Jeg kan huske byggeprocessen, hvor jeg fik lov til at sætte nogle paneler op, husker Louise om dengang, hun var syv år.

Og nu næsten 50 år senere er Louise altså sammen med sin mand gået i sin fars fodspor med at bygge en ny biograf i byen.

Faderen byggede dengang i 70'erne hus på Engvej, og Louise pendlede mellem Ringkøbing og Holstebro, der stadig er de faste holdepunkter i det vestjyske. Efter studentereksamen på gymnasiet i Ringkøbing, flyttede hun til Holstebro, hvor hun i sit sabbatår arbejde på værtshuset Sct Jørgen og det lille jazzspillested, Dragen.

Her lærte hun arkitekten Freddy Quist at kende, og hos ham og firmaet, A2 Tegnestuen, fik hun en læreplads som teknisk tegner.

Bekendtskabet udviklede sig til et venskab, og derfor lå det lige til højrebenet, at den nye biograf blev tegnet af A2 Arkitekterne, som virksomheden hedder i dag.

- Livet består jo af de gode relationer, man bygger op undervejs, konstaterer Louise Obel, der senere rykkede til Aarhus for at læse til byggetekniker.

Senere flyttede hun til København for at uddanne sig og arbejde inden for reklamebranchen.

- Så mine uddannelse har jo ikke noget med biografer at gøre, konstaterer Louise, der til gengæld kan bruge sine kompetencer i byggeprocesserne.

Annonce

Det var skide sjovt

Louise mødte Henrik, der er fra Brønderslev og uddannet på CBS, og i 1985, da de var 22 år gamle, blev de gift.

I 1995 fik parret deres første barn, Helene, og den lille familie trivedes i hovedstaden, hvor de havde skabt sig en tilværelsen sammen.

Året efter - i 1996 - gik Poul Obel bort - kun 63 år gammel.

Og her stod Louise - 33 år gammel, forvirret og midt i en stor sorg skulle hun tage stilling til, hvad det skulle ske med biografen i Holstebro.

Parret besluttede sig for at forsøge sig med at overtage biografen - på langdistance fra hjemmet i København.

I 1999 fik parret sønnen, Johannes. Henrik arbejdede dengang som markedschef for Peugeot i Danmark. Med to små børn i huset blev familiebeslutningen, at Henrik skulle gå ind og hjælpe til med biografen.

- Jeg syntes jo, det var skide sjovt, fortæller Henrik, og herfra begyndte parrets biografeventyr.

De byggede biografen i Slagelse, som Henrik var leder af i 12 år, indtil de altså for nylig solgte den til partneren.

Annonce

- Vi elsker at se film

Biograferne er flere gange i de seneste årtier blevet spået en snarlig død. Men de er sejlivede, og parret tror på, at folk også i mange år fremover vil gå i biografen for at opleve film.

- Det handler om at gøre noget sammen. Vi har et behov for at kunne gå ud fra hjemmets fire vægge og få en social oplevelse - og for at opleve et fællesskab, forklarer Louise.

Og både Louise og Henrik nyder også selv at sætte sig ned i biografens mørke og leve sig ind i en anden verden. Som Louise Obel forklarer:

- Vi elsker begge at se film, men vi er ikke sådan nogle, der kan svare på alle spørgsmålene i Trival Pursuit om, hvem der spillede med i hvilke film. Det ved vores personale til gengæld alt om. Det er filmmediet, vi elsker, og vi kan lide fællesskabet, publikum og branchen. Så for os er det sjovt at gå på arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Holstebro går efter guldet

Annonce