Annonce
Holstebro Onsdag

100 års lånetid

Det gamle bogskab, som Valgmenigheden og Holstebro Højskoleforening anskaffede, kan den dag i dag ses i kælderen på Holstebro Bibliotek. Her har klummeskribenten, Trine Petersen, taget opstilling ved skabet. Foto: Holstebro Bibliotek
I denne klumme kipper Trine Petersen fra Holstebro Bibliotek med flaget i anledning af, at Danmarks første bibliotekslov blev vedtaget for præcis 100 år siden den 5. marts i år.

Holstebro: For 100 år siden var Danmark præget af uro efter Første Verdenskrig, genforening med Sønderjylland og et demokrati under enormt pres. I netop denne periode kæmpede kloge mennesker for oplysning og uddannelse til folket, og det resulterede i, at Danmarks første bibliotekslov blev vedtaget for præcis 100 år siden den 5. marts i år.

Formand for Dansk Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, fortæller i sin leder (Danmarks Biblioteker, nummer 1, 2020), at loven blev vedtaget, fordi man ”kæmpede for folkestyret med udgangspunkt i, at borgerne skulle have adgang til oplysning, læsning og uddannelse for at kunne bidrage til samfund og folkestyre”.

Ligesom vi i dag ikke behøver strække madresterne af nød, så er det, som om vi heller ikke behøver kæmpe for demokratiet. Men ligesom med resterne, så bør vi gøre det alligevel. Ikke fordi det danske demokrati er i dyb krise, for det har det rimeligt, vurderer Demokratikommissionen (Demokratikommissionens Betænkning, januar 2020). Kommissionen konkluderer, at der fortsat er stor tillid til demokratiet som styreform, og den høje valgdeltagelse er stabil, men vi bør gøre det af hensyn til demokratiets bæredygtighed.

Demokrati er ikke en stabil størrelse. Det vil altid skulle forny sig ligesom omverdenen fornyr sig, og det er her, demokratiet i disse år er udfordret. Præcis hvordan kan du læse mere om i Demokratikommissionens betænkning, der ligger frit tilgængelig online.

Bogskab i kælderen

Formålet med bibliotekerne i dag er sådan set det samme som for 100 år siden. For demokratiets skyld handler det stadig om at klæde borgerne på til at kunne bidrage til samfund og folkestyre. I dag lyder lovteksten at bibliotekerne skal ”fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet”. Det går vi på arbejde for hver dag på Holstebro Biblioteker, og vi har et solidt fundament at stå på, for fænomenet ”bibliotek” i Holstebro går endnu længere tilbage end 100 år. Allerede i 1890’erne tog man tilløb til at låne bøger ud, og Valgmenigheden og Holstebro Højskoleforening anskaffede et bogskab, som kan ses den dag i dag i kælderen på Holstebro Bibliotek.

Populariteten voksede, og den 3. oktober 1903 åbnede ”Holstebro og Omegns Folkebogsamling”, hvor flere bogskabe udgjorde folkets biblioteket. Hele historien kan du læse på bibliotekets hjemmeside. Vi fejrer i øvrigt 100 års dagen den 5. marts ved en såkaldt ”læsemob”, hvor der læses højt på alle landets folkebiblioteker fra klokken 16 til 16-15.

Hip hip hurra for de 100 år.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Manden bag Odin Teatret hyldes på sin fødselsdag

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Ejnar fra Ulfborg er landets bedste til at lave honning

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Røde Kors-butikkens café er åbnet igen

Holstebro Onsdag

Svanerne er byttet ud med pingviner

Holstebro Onsdag

Fire guldmedaljer til unge karatekæmpere

Holstebro Onsdag

Han har en, to ... og snart tre spisesteder i byen

Holstebro Onsdag

Forældre spiller en stor rolle for deres børns læselyst

Holstebro Onsdag

Livet fejres med musik og sang i kirke

Holstebro Onsdag

I Ulfborg og Vemb bliver litteraturen leveret lige til døren

Holstebro Onsdag

På jagt efter kærligheden - med en kameramand på slæb

Holstebro Onsdag

Han er blevet sin egen chef som fjerde generation i det gamle familiehus

Holstebro Onsdag

Gågadebutik flytter ind i 'Det Gule Hus'

Holstebro Onsdag

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro Onsdag

Patrick går bogstaveligt talt forrest i kampen mod ensomhed

Holstebro Onsdag

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Holstebro Onsdag

På tur for at høre om kartoffelmel

Holstebro Onsdag

Penge til klasseværelser, hvorfra man kan fiske i Storåen

Holstebro Onsdag

Flere boliger i Vestjylland sælges som turbosalg

Holstebro Onsdag

Efter ni år i klubben slog han direktørens gamle rekord

Holstebro Onsdag

Efter halvandet års ventetid: Endelig kan Big Bio vise den nye Bond-film

Holstebro Onsdag

Valgmenighedspræst: Fra Grundtvig til Mads Langer

Holstebro Onsdag

Regionens mål er, at 75 procent af ambulancerne er fremme inden for ti minutter: I Vinderup er tallet 11,5

Holstebro Onsdag

- Det er fantastisk at være med til at udfordre det traditionelle klasselokale

Annonce