Annonce
Holstebro Onsdag

15 tegn på forår

Det er ikke længe siden, vi oplede to-cifrede minusgrader, men snart springer træerne ud. Her er det kirsebærtræ i blomst fra sidste år. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hvis du holder øje med naturen, kan du snart - og allerede nu - se de første tegn på forårets komme.

Årstid: Vi har taget hul på marts - og dermed på foråret. Og selvom det kan synes langt væk, så er foråret lige om hjørnet. Her kan du lære eller få genopfrisket nogle af naturens tegn på forår.

1 Erantis spirer frem

Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Erantis i blomst er en forårsbebuder.

- Erantis siges at være det tidligste tegn på forår og deraf også navnet, som kommer fra græsk, og betyder forårsblomst, fortæller Danmarks Naturfredningsforening.

Erantis er en lav knoldplante, der er en del af ranunkelfamilien, hvor den bliver kaldt have-erantis. Den tilhører samme familie som anemoner, klematis, julerose og engblomme.

Det er en flerårig plante, der spirer frem år efter år, så hvis man først har den i haven, kan man være sikker på, at man for fremtiden også vil få den at se i starten af sæsonen. Sammen med vintergækken er det en af de mest almindelige og kendte forårsblomster i Danmark.

Andre blomster, der forbindes med forår, er for eksempel vintergæk, følfod og kodriveren, som kan gemme sig under sneen.

2 Pollensæsonen begynder

Arkivfoto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når hasselbusken blomstrer er det er et af de første forårstegn. Naturekspeditionen fortæller, at hasselbuskens han- og hun-blomster sidder på samme træ. Han-blomsterne hænger i lange rakler og er fulde af små støvdragere, der drysser gult støv, når de blomstrer. Støvet bæres af vinden til hun-blomster på andre træer.

Bagsiden af medaljen er, at de lysegule blomster, der ligner piberensere, frigiver pollen. Mandag den 22. februar skød Astma-Allergi Danmark årets pollensæson i gang og begyndte at udsende daglige pollental. De første forårspollen fra elletræer og hasselbuske er nemlig allerede gået i pollenfælden, og sæsonen for kløende øjne og løbende næser er derfor begyndt for de op mod en million danskere med pollenallergi.

3 Anemoner dækker skovbunden

Arkivfoto: Mogens Ladegaard/Ritzau Sccanpix

Der er forår, når de hvide anemoner dækker skovbunden. Naturekspeditionen fortæller, at hvid anemone findes i skovbunden, inden træerne får blade og blomstre i april og maj.

- Anemonen er giftig. Den indeholder giftstoffet anemol, hvad der dog ikke skræmmer rådyrene, der ivrigt gnasker løs af den blomstrende skovbund. Den hvide anemone formerer sig ved vandrette jordstængler og kan derfor godt tåle en begrænset plukning - pas blot på ikke at rive hele planten op, lyder det fra Naturekspeditionen.

4 Frøer lægger æg

Det er er forår, når frøerne lægger æg i småsøer og vandhuller.

- Sidst i marts, først i april kan man finde frøæg i småsøer og vandhuller. Æggene er små gennemsigtige klumper med en lille, sort prik i midten. Det tager 85 dage fra ægget er lagt, til en lille frø er færdigudviklet. Allerede efter cirka fire dage kan man se, at den sorte prik har forandret sig, oplyser Naturekspeditionen.

Alle danske padder er fredede, dog er frøæg undtaget, indtil de forvandles til haletudser.

5 Sommerfugl på vingerne

Citronsommerfuglen er en rigtig forårsbebuder.

- De fleste voksne sommerfugle overlever ikke vinteren, men der er nogle hårdføre typer derude. En af dem er citronsommerfuglen, som med sin karakteristiske strålende gule farve overvintrer trods hård frost, fortæller Thor Hjarsen, der er biolog og naturvejleder, til TV2 Lorry.

I marts ses de citrongule hanner, der med den flotte, gule farve er let at få øje på. De hvidgule hunner kommer et par uger senere. Citronsommerfuglen strejfer vidt omkring og kommer hyppigt på besøg i haver for at suge nektar fra de tidlige forårsblomster.

En anden sommerfugl, som kan vågne tidligt op, er en dagpåfugleøje, som netop også overlever om vinteren.

6 Bøgen springer ud

Arkivfoto: Johan Gadegaard

For mange bliver det først rigtigt forår, når bøgen springer ud.

TV 2 Vejret har fulgt bøgens udspring siden 2003 med hjælp fra seerne.

- I 2014 havde vi det tidligste udspring af bøgen, som TV 2 Vejret har registreret. Det skete den 22. marts, fortæller Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

Sidste år sprang bøgen ude den 25. marts, i 2019 den 26. marts og i 2018 var det først den 17. april, at de første, lysegrønne bøgeblade foldede sig ud.

7 Humlebidronningen på udkig

Et af tegnene på forår er, at humlebidronninger tumler rundt og leder efter et godt sted til en rede.

Det fortæller Naturfamilier.dk.

En af de vigtigste fødekilder for humlebier, er de tidligt blomstrende gæslinger fra pil.

- Når dronningens sult er stillet, skal hun ud og finde et sted, der egner sig til at bygge rede. Humlebier er sociale bier; det vil sige, at de bor sammen i en koloni. Generelt finder dronningebier små huller nær jorden – det kunne for eksempel være en forladt muserede, som er lige til at flytte ind i, forklarer Geografisk Have.

8 De røde skovmyrer kommer frem

Det er forår, når de røde skovmyrer kommer frem og varmer sig i flok på myretuerne.

- Om foråret kan vinden være bidende kold, men solen varmer dejligt, når bare man opholder sig, hvor der er lidt læ. Det benytter røde skovmyre sig af specielt om foråret. Hvor solens stråler falder på myretuen, kan man tit se masser af sorte myre klumpet sammen. De fungerer som mobile radiatorer, der når de er varmet op af solen, fragter varme ned i myretuen til dronningerne, forklarer Naturekspeditionen.

9 Svalerne kommer tilbage

Arkivfoto: Mette Mørk

Det er forår, når svalerne kommer tilbage fra deres vinterferie i Afrika.

Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme, fortæller Fugleværnsfonden.dk.

Landsvalerne flyver tilbage fra det sydlige Afrika - en rejse på mere end 10.000 kilometer.

Landsvalen en af de europæiske fugle, som tilbagelægger den længste strækning på deres træk mellem sommer- og vinterkvarteret.

10 Hornfisk bider på krogen

Der er forår, når de første hornfisk bider på krogen ved strande og moler.

- De første hornfisk er allerede at finde midt i april, men det er normalt først i slut af april eller i starten af maj, at de første store stimer af hornfisk er at finde. Et godt gammelt huskeråd er, at når rapsmarkerne springer ud, og er gule, så er hornfiskene kommet, skriver fangenhornfisk.dk

Hornfisken er en ganske god spisefisk - måske lidt tør, men mange afskrækkes af de grønne ben, der skyldes et helt ufarligt farvestof.

11 Brændenælderne titter frem

Det er forår, når brændenælderne titter frem.

Som nogle af de første planter, der stikker næsen op over jorden, er brændenælderne. De første skud brænder særligt kraftigt, men kan til gengæld bruges til madlavning - for eksempel til pesto eller suppe.

- Pluk nælderne på den allernederste del af stænglen, så man undgår den svigende smerte, som deres flaskelignende porrer kan give, når de borer sig ind i huden på os, fortæller naturvejleder Jes Aagaard til DR.

Det handler for planterne om at få erobret terrænet og det gør de brændende nælder meget effektivt. Særligt på næringsrige steder, hvor de bliver altdominererende

12 Sanglærken giver lyd fra sig

Det er forår, når man kan høre sanglærken.

Lærken er en rigtig forårsbebuder, der med sin trille minder os om en varm sommerdag ude i engen eller på heden, fortæller Naturekspeditionen.

- Det er de mest attraktive hanner, der kan holde tonen længst. Selvom lærkerne danner faste par, er de ikke mere faste, end at hunnerne gerne tager sig en parring med andre hanner, mens hendes egen partner er oppe at synge, fortæller DR.

Sanglærken hører i øvrigt til en af de mest udbredte fugle i det danske landskab.

13 Fuglekoret går i gang

Det er forår, når fuglekoret går i gang.

Udover sanglærken, er solsorte og bogfinker de allermest udbredte fugle herhjemme. Og ligesom andre standfugle, som musvitter og mejser og de først ankomne sangere, synger de fra solen står op, fortæller DR:

- De påvirkes af længden på dagen og ved at det er nu, at de skal etablere territorier og partnerskaber. Det styres via fuglenes hormoner og kan høres, når man åbner sit vindue om morgenen. Fuglene synger både for at afmærke territorier og for at tiltrække hunnerne.

De næste måneder vil fuglekoret tage til i takt med, at flere og flere arter vender retur fra vinterkvarterne.

14 Insekter rører for alvor på sig

Det er forår, når det begynder at krible og krable i jorden.

Skolopendre, tusindben, bænkebidere, biller og mange andre vågner op fra vinterens hi.

Insekter bruger to strategier for at overleve vinteren. De fryse-undvigende organismer omdanner noget af deres fedt til glycerol - alkohol og sukker. Og det fungerer som kølervæske, der sikrer insektet mod isdannelse inde i kroppen, forklarer DR

De fryse-tolerante organismer tåler knap så meget frost, men er til gengæld i stand til at tåle frost inde kroppen. De er i stand til at styre, hvor isen skal dannes og kan således gøre det mellem cellerne. Det samme gør sig gældende for en stor del af vores padder, der også kan tåle at fryse til is gennem vinteren.

15 Stenbiderrogn på tallerkenen

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En tidlig forårsbebuder er stenbiderrogn.

Sæsonens første stenbiderrogn landede i fiskebutikkerne allerede midt i januar, og det er lidt tidligere end normalt.

- Sæsonens første røde rogn, der også er kendt som nordisk kaviar, opnåede en kilopris på hele 675 kroner, fortalte Fiskeritidende.

Rognen blev solgt på auktion i Hanstholm, og det var fiskerne ved Thorup Strand, der landede  stenbiderrogn til auktionen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce