Annonce
Holstebro Onsdag

2020 blev et historisk dårligt år for turismen

VisitDenmark er klar til at gennemføre en ekstraordinær markedsføringsindsats i 2021 for at trække turister fra særligt nærmarkederne til hele Danmark. Samtidig vil turismeorganisationen igen i 2021 gennemføre en kampagne i Danmark for at inspirere danskerne til at holde ferie hjemme. Arkivfoto: Morten Stricker
Selv om mange flere danskere holdt ferie i Danmark sidste år, opvejede det ikke tabet af de udenlandske overnatninger. Samlet set faldt overnatningerne med 20,5 procent.

Holstebro/Danmark: Sidste år var der 44,6 millioner overnatninger i Danmark. Det er mere end 11 millioner færre overnatninger sammenlignet med 2019, hvilket svarer til et fald på 20,5 procent.

Det viser de endelige overnatningstal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Det var særligt de udenlandske overnatninger, der med et fald på 44,3 procent trak de samlede overnatninger ned, oplyser VisitDenmark i en pressemeddelelse.

Annonce

De danske overnatninger steg med 4,8 procent, men altså langt fra nok til at opveje faldet i de udenlandske.

- Covid-19 satte en brat stopper for den vækst, dansk turisme har oplevet de seneste syv år, og 2020 endte med at blive det værste år, dansk turisme har oplevet. Desværre tyder meget på, at turismen også i 2021 står til et stort smæk, siger Jan Olsen, der er administrerende direktør i VisitDenmark.

Han er dog også er optimistisk på turismens vegne.

- Vores undersøgelser viser, at rejselysten fra nærmarkederne har været stigende siden efteråret. Hvor hurtigt der kommer gang i rejseaktiviteten igen afhænger blandt andet af antallet af vaccinationer i såvel Danmark som andre lande, så det igen bliver trygt for turisterne at rejse, siger Jan Olsen.


Desværre tyder meget på, at turismen også i 2021 står til et stort smæk.

Jan Olsen, administrerende direktør i VisitDenmark


Tallene er også gjort op for kommuner og regioner. I Holstebro Kommune var der ifølge VisitDenmark i alt 779.123 overnatninger i 2019 mod 747.515 i 2020. Altså et fald på godt 31.600 overnatninger i kommunen.

Ser man udelukkende på hotelovernatningerne i kommunen lå tallet i 2019 på godt 50.000 overnatninger, mens tallet i coronaåret faldt til omkring 36.000 hotelovernatninger - et fald på godt 14.000 hotel-overnatninger.

I Region Midtjylland var der omtrent en million færre overnatninger - af alle typer - i 2020 i forhold til 2019.

Mange tyske gæster

Overnatningstallene fra 2020 viser, at der var markant tilbagegang fra alle dansk turismes prioriterede markeder.

Mindst tilbagegang var der fra dansk turismes største udenlandske marked, Tyskland. Da grænserne åbnede i midten af juni 2020, benyttede mange tyskere sig af muligheden for at rejse til Danmark, og det var medvirkende til, at de tyske overnatninger kun faldt med 23,1 procent sammenlignet med 2019.

Faldet fra de øvrige europæiske markeder var langt større. Tilbagegangen var størst for Italien med et minus på 79,1 procent, Sverige med minus 77,4 procent og Frankrig med minus 75,3 procent.

For markederne uden for EU var faldene i overnatningerne endnu større. Turisterne fra Indien havde 80,2 procent færre overnatninger, mens amerikanerne havde et fald på 83,3 procent og Kina et fald på 90,7 procent.

Selv om både VisitDenmarks markedsmonitor og googlesøgninger peger på en stigende rejselyst i 2021, tyder meget på, at turisterne venter med at booke:

De aktuelle bookinger af feriehuse i Danmark ligger indtil videre under sidste års niveau for april og frem til august.

Også hotelbookingerne for de kommende tre måneder ligger lavere end sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce