Annonce
Holstebro Onsdag

60-årige Tove er den nye præst i Ejsing

- I Ejsing får jeg en havemand. Det bliver så fantastisk, mener Tove, der skal have talt med havemanden om blomster, for hun er vant til at kunne klippe buketter i egen have til et stykke ind i efteråret. Her er hun med sine dahliaer. Foto: Morten Stricker
Efter 35 år som biokemiker skifter Tove Rask Søndergaard spor. Fra 15. september prædiker hun i Ejsing og nabokirkerne.
Annonce

Holstebro/Ejsing: Det hele er gået så hurtigt.

Godt nok har 60-årige Tove Rask Søndergaard, Holstebro, været cand. theol. siden 2012, men hun har beholdt sit arbejde gennem nu 35 år som biokemiker på regionshospitalerne i Holstebro og Herning. Men så sendte hun en ansøgning om at blive præst i Ejsing...

- Fra jeg var til samtale med de tre menighedsråd i Ejsing, Sahl og Vinderup, og til jeg stod og prøvede præstekjole det sted i Sønderborg, hvor de bliver syet, gik der tre uger.

Det var helt surrealistisk, indrømmer Tove Rask Søndergaard. Hun var til samtale på Grundlovsdag, hun prøveprædikede for menigheden den 21. juni - og samme aften blev hun ringet op af provsten, der fortalte, at hun havde fået stillingen.

Annonce

Tempo

Tove tiltræder som præst ved Ejsing Kirke og bipræst i Sahl-Vinderup Pastorat den 15. september. 5. august skal hun til eksamen hos biskoppen, hun skal ordineres i Viborg Domkirke, og så er der lige et hjem gennem 35 år, der skal tømmes, for nu flytter Tove ind i præsteboligen i Ejsing.

Helt uvant med præstegerningen er Tove Rask Søndergaard nu ikke. Hun har i syv år været frivillig, ikke-ordineret natkirkepræst ved Holstebro Kirke.

- Jeg glæder mig utrolig meget til at prøve alle de ting, der er forbundet med at være sognepræst, og til at blive en del af et sogn, siger hun.

Tove Rask Søndergaard stammer fra Aabenraa, og siger selv, at hun kun var 14, da hun første gang tænkte på at blive præst.

Annonce

Firhjulskristne

- Mine forældre var firhjuls kristne... du ved, de fire hjul: Dåb, konfirmation, vielse og begravelse. De gik ikke i kirke hver søndag. Men juleaften var vægten faktisk på det kristne i højtiden, forklarer Tove, der siger, at hun ikke var "en af dem, der blev konfirmeret ud af kirken".

Tværtimod blev hun en del af Aabenraa Kristelige Sangkor, der siden blev til Aabenraa Motetkor, som sang ved udvalgte gudstjenester, gav kirkekoncerter og så videre. Men som 18-årig startede Tove det, hun i dag kalder en "åndelig rejse". Hun lærte i 1978 at dyrke trancendental meditation (TM).

- Det var meget in. Der rendte tynde meditationslærere i jakkesæt rundt over hele landet og underviste i TM, og tre i min klasse begyndte også. Og så gik jeg med. Jeg mediterede i mange, mange år, og det førte mig væk fra kirken, fortæller Tove Rask Søndergaard, der i stedet for at blive præst, tog en uddannelse til farmaceut.

Annonce

Til Holstebro

- Det, jeg bedst kunne lide under uddannelsen var "analytisk kemi", og jeg ville gerne arbejde på et sygehus med laboratorium. Især efter jeg havde prøvet det under et lille praktikforløb på et sygehus på Amager. Så jeg søgte de steder i Jylland, hvor der var den type stillinger, og så fik jeg job i Holstebro, fortæller Tove Rask Søndergaard, der i 1985 flyttede til Holstebro sammen med ægtemanden John.


Fra jeg var til samtale med de tre menighedsråd i Ejsing, Sahl og Vinderup, og til jeg stod og prøvede præstekjole det sted i Sønderborg, hvor de bliver syet, gik der tre uger. Det var helt surrealistisk.

Tove Rask Søndergaard, ny præst i Ejsing


I 2002 havde Tove "et voldsomt år åndeligt set", hvor hun fik gjort op med TM. Efter det vendte tanken om at blive præst tilbage.

- Jeg var 42, og et eller andet sted var det jo vanvittigt og alt for sent. Hvordan skulle det kunne lade sig gøre med tre børn, hus og have? Jeg gik et stykke tid og snakkede med Gud om, hvordan han lige havde tænkt sig, at jeg skulle få det til at hænge sammen, og via hans fantastiske og finurlige veje fik han mig til at indse, at jeg kunne arbejde ved siden af studiet, fortæller Tove.

Annonce

Hjemmestudier

Tove holdt undervejs  kun to ugers sommerferie hvert år. Resten af sine optjente feriedage fordelte hun ud over året, så hun kunne være på universitetet én dag om ugen i studietiden. Resten foregik derhjemme. Når hun var til eksamen, hvoraf nogle af de skriftlige strakte sig over flere dage, holdt hun fri uden løn, for det havde hun ikke feriedage nok til.

Tove Rask Sørensen bliver ordineret midt i august i Viborg og midt i september tilttræder hun som ny præst ved Ejsing Kirke samt deltidspræst i Sahl og Vinderup. Foto: Morten Stricker

- Da jeg havde afsluttet den sidste eksamen, føltes det som om jeg havde ferie. Folk rystede på hovedet af mig, når jeg sagde det, for jeg havde jo stadig mit arbejde som biokemiker, smiler Tove, der blev færdig med pastoralseminariet i 2012.

Lige da Tove var færdig, var hun fyr og flamme og skulle bare ud at have et job som præst.

- Men så havde vi så meget sygdom i familien, at jeg ikke kunne overskue det. Indenfor halvandet år faldt der syv diagnoser fordelt på tre familiemedlemmer, og det fyldte bare så meget, indrømmer hun.

Annonce

Hurtig beslutning

Over årene har hun søgt lidt i perioder, men det var faktisk først den 29. februar i år, at hun for alvor besluttede sig for at prøve seriøst igen.

- Jeg skulle på studietur med stiftsudvalget til "krop-sind-ånd"-messen i Aalborg, og der var opsamling ved Søndermarkskirken i Viborg, hvor jeg har været i praktik. Så jeg gik ind i kirken, og der kom det til mig: "Tove, du skal søge et præsteembede", fortæller hun. Og ja, så fik hun jo sit ønske opfyldt.

Bliver det vemodigt at holde som biokemiker på regionshospitalerne efter 35 års ansættelse? -

Vemodigt? Det bliver ganske skrækkeligt! Det bliver mig, der tuder - nok mest den dag, jeg holder. Men alle var så glade på mine vegne, for de har jo vidst længe, at jeg gerne ville have et præsteembede, fortæller Tove Rask Søndergaard, der på papiret har sidste arbejdsdag på laboratoriet den 14. september - dagen før hun tiltræder i Ejsing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce