Annonce
Holstebro Onsdag

Abstrakt nutidskunst fra Rigmor Yde, der fylder 90 år

Billedkunstneren Rigmor Ryde fylder 90 år og er stadig aktiv med maleriet. Fotos: Morten Stricker
Abstrakt nutidskunst med inspiration fra naturen kendetegner Rigmor Ydes værker, og den runde dag markeres med et særligt arrangement på Hjerm Kunstgalleri lørdag den 14. december, hvor kunstneren naturligvis selv er til stede
Annonce

LOKALT: - Jeg tror, at det er vigtigt at holde sig i gang - at fortsætte med at arbejde med et eller andet, hvis man har helbredet til det - i stedet for bare at sætte sig hen og tænke alt for meget på alderen.

Det har været opskriften for Rigmor Yde Olesen, når snakken falder på, hvordan hun stadig har en meget aktiv hverdag, selv om hun nu - mere præcist den 8. december - fylder 90 år.

Det ene værelse i privatboligen på Lille Struervej i Holstebro er indrettet til atelier, og her arbejder Rigmor Yde ofte med de værker, der bedst kan karakteriseres som abstrakt nutidskunst med tydelig inspiration fra naturen.

Maleriet har fyldt meget i Rigmors tilværelse - ikke mindst efter hun forlod arbejdsmarkedet for snart 30 år siden.

- Allerede som barn havde jeg interesse for at tegne med blyant og farvekridt, men der var i mange år ikke så meget tid til at gøre noget ved den interesse. Det kom først senere, fortæller Rigmor Yde med sit karakteristiske smil på læben.

Hun har et lille atelier i privatboligen, hvor hun dyrker maleriet med acrylfarverne.
Annonce

Stolt af sine rødder

Rigmor Yde Hove, som der står på dåbsattesten, er født og opvokset på en landejendom tæt på Morup Mølle på Thy sammen med sine seks søskende.

I 1954 blev hun gift med Peter Søndergaard Olesen, der stammede fra Bedsted, og samme år købte parret købmandsforretningen i Heltborg, som de drev i ti år. Rigmor og Peter fortsatte så til Brugsen i Lyngs, og efter fem år rykkede de så syd for Limfjorden til Vinderup, hvor Peter blev depotbestyrer for Thor, mens Rigmor fik job på det lokale posthus - et job hun havde i næsten tyve år.

Det var dog først som efterlønsmodtager, at Rigmor for alvor fulgte op på sin store ungdomsinteresse og atter tog fat på malerierne.

- Jeg har ikke nogen decideret uddannelse som kunstmaler, og jeg startede faktisk i huset i Vinderup med noget kogt halm og våde aviser. Det var noget værre rod, men det var også sjovt, og der kom da et værk ud af anstrengelserne, griner Rigmor Yde.

Hun tog dog også fat med penslen, og i starten var det med oliemalerier.

- Jeg har altid hentet inspiration ude i naturen. Hvem elsker ikke de store vidder eller de barske forhold ved den jyske vestkyst? Og netop på Thy har vi jo altid haft masser af flot natur. I det hele taget er min hjemstavn et helt fantastisk område, mener Rigmor Yde.

Inspiration har kunstmaleren også hentet på rejser til blandt andet Norge, Færøerne og Island.

- Peter ville gerne sydpå til solen, mens jeg hellere ville nordpå for at se på naturen. Så vi gjorde begge dele i nogle år, husker Rigmor, der mistede sin Peter for nogle år siden efter knap 60 års ægteskab.

Rigmor og Peter flyttede i 2008 fra Vinderup til Holstebro, hvor de først boede i en lejlighed på Nørregade, herefter på Østerbrogade og så på Lille Struervej, hvor Rigmor nu fylder hverdagen med mange gøremål.

Annonce

Det giver ro i sjælen

Oliemalerierne er de senere år blevet afløst af acrylmalerier, men motiverne kan fortsat karakteriseres som abstrakt nutidskunst med et islæt af natur.

- Nogle gange maler jeg hver eneste dag i en uge, mens jeg andre gange holder pauser. Jeg kan jo heller ikke male hele tiden, men det ville være frygteligt, hvis der ikke var nogle tomme lærreder klar på staffeliet, siger Rigmor.

- Jeg har en stor glæde ved at male - ofte mens der er musik i radioen - og det giver mig en indre ro og en stor tilfredsstillelse. Jeg ved egentlig ikke hvorfor, men sådan er det bare.

Og hun mestrer både de store og de små lærreder, hvor en skarp streg med blyant forandres med acrylfarverne til det udtryk, som Rigmor nu engang har bestemt sig for.

Der skal dog også være tid til andre ting - måske til at tage til foredrag i HK-klubben om onsdagen, og middagssøvnen er endnu ikke indført for Rigmors vedkommende.

- Jeg sover gerne lidt længe, for det kniber med at komme til ro om aftenen - især hvis der er en krimi på tv. Jeg følger gerne med i de serier, der er. Jeg har som sådan ingen favoritter, men jeg tager det, der kommer, fortæller hun med et stort grin.

Annonce

Fast del af Hjerm Kunstgalleri

I mere end 20 år er langt hovedparten af Rigmors kunst solgt via Hjerm Kunstgalleri.

- Det var den tidligere ejer Hans Jørgen Møller, der viste interesse for billederne, da jeg havde en udstilling på Strandgården Kunst i Tranum i Nordjylland - og så lavede vi en aftale, som har eksisteret lige siden, fortæller Rigmor Yde.

Samarbejdet er fortsat, selv om Hjerm Kunstgalleri nu ejes af Karen og Flemming Trelborg og er flyttet tættere på Struer på en ejendom på Rubjerghøj.

- Rigmor er ganske enkelt et fantastisk menneske, og det er en oplevelse, hver gang jeg besøger hende. Der er fortsat stor efterspørgsel på hendes værker, og gæsterne i galleriet bliver altid imponeret, når jeg fortæller dem, at Rigmor er tæt på de 90 år, siger Karen Trelborg.

Hun besøger jævnligt Rigmor for at aflevere tomme lærreder og tage færdige værker med retur.

- Lørdag den 14. december fra klokken 14 til 16 laver vi et særligt arrangement i anledning af Rigmors 90 års fødselsdag. Der bliver en udstilling af hendes seneste værker, og så kan alle interesserede samtidig hilse på fødselaren og hendes nærmeste familie, oplyser galleriejeren.

Selve fødselsdagen den 8. december fejrer Rigmor sammen med de nærmeste - sønnerne Dan og Mogens og deres familier.

- De har arrangeret et weekendophold i Glücksborg i Tyskland, så jeg glæder mig da til god mad og hyggeligt samvær med børn og børnebørn, siger Rigmor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce