Annonce
Holstebro Onsdag

Aftensmad hos præstefamilien: Her sættes der både vegetarretter og kød på bordet

For otte år siden flyttede familien fra Fyn til Mejdal, hvor Irene Kristina Lindegaard fik job som sognepræst ved Mejdal Kirke. - Jeg kunne ikke forestille mig at lave andet end at være præst, siger hun og fortæller, at hun nyder at få lov til at blive lukket ind i folks liv. Her er hun i gang med lave den bønnegryde, som familien er kommet til at holde af, og som en gang om ugen står på madplanen. Her er det Sophia på 18 år, der sidder og underholder sin mor, mens hun laver mad. Foto: Morten Stricker
I serien "Hva' skal vi ha'" går vi i køkkenet i præsteboligen i Mejdal, hvor sognepræst Irene Lindegaard og hendes familie stræber efter at lave sund, grøn mad - men på en dum og træls dag er det tilladt at trække pizzakortet.

Mejdal: - Jeg elsker vegetarmad. Det er faktisk mig, der har indført det her i huset.

Sådan lyder det fra familiens ældste datter, Sophia, der er 18 år og går i 1. g på gymnasiet i Holstebro, da Holstebro Onsdag har inviteret sig selv ind i familiens køkken i præsteboligen  på Liden Kirstens Allé i Mejdal for at kigge og snakke, mens der laves aftensmad.

Hendes mor, Irene Kristian Lindegaard står ved komfuret og rører i gryden, mens Sophia har sat sig med mobiltelefonen på den høje stol ved halvmuren ud til køkkenet for at underholde sin mor, mens maden laves, og for at deltage i snakken om familiens madvaner.

Annonce

Irene Lindegaard har siden maj 2013 haft job som præst i Mejdal, og familien bor i det parcelhus, der er præstens embedsbolig, og hun sagde ja, da hun blev spurgt, om avisen måtte være med i køkkenet en aften, hvor den ret, som man altid vender tilbage til, og som man kan opskriften på i hovedet, skulle tilberedes.

- Jeg ved lige, hvad vi skal have: Bønnegryde, lød det fra præsten i telefonen inden besøget.

- Det er så nem en ret at lave. Det er bare at skære en masse grøntsager i stykker, og jo længere den koger, jo bedre smager den, fortæller præsten, mens hun går i gang med at skærer friske tomater i små stykker på et spækbræt.

- Det er hyggemad, som vi kalder nipsemad, fordi gryderetten serveres sammen med friske agurker, tomater, nachos og guacamole, fortæller hun.

Og ingredienserne til retten er noget, der altid findes i køleskab, skabe og skuffer. Vi er nemlig på besøg hos en familie, der aldrig løber tør for dåser med bønner og kikærter.

Når der spises meget vegetarmad i huset, er det også for at tage hensyn til klimaet.

Bønnegryden, som familien har fået opskriften på fra Aarhus Efterskole, hvor Sophia gik i to år, er på menuen næsten hver uge på den madplan, som familien i fællesskab udarbejder hver søndag aften efter maden.

Opskrift: Mexicansk bønnegryde

Det skal du bruge:

 2 løg, 3 fed hvidløg (eller flere, hvis du tør), 2 spiseskefulde olivenolie, 2 teskefulde stødt spidskommen, 1/2 teskefuld stødt chili, en kanelstang, 1 teskefuld paprika, 1 teskefuld oregano, 1/4 teskefuld røget paprika, to peberfrugter i strimler, 1 dåse hakket tomat, 1 lille dåse tomatpure, 2 dl grøntsags- eller kyllingebouillon, 500 gram kogte bønner (kidneybønner, brune bønner, kikærter eller hvad man godt kan lide), 5 gram mørk chokolade, sukker, salt og peber. Eventuelt frisk koriander til pynt.

Guacamole: 2 modne avokadoer, saften fra en lime eller lidt citronsaft, 1/2 finthakket løg, 1/4 teskefuld paprika, 1/4 teskefuld paprika, 1 knivspids stødt chili, 1 fed hvidløg, 1 finthakket tomat uden indmad, 1 stor teskefuld cremefraiche, salt og peber.

Tortillachips

Tomatsalsa: 3-4 friske tomater skåret i tern, 1/2 hakket rødløg, 1 hakket hvidløg, 1 hakket rød chili uden kerner, 1-2 spiseskefulde olivenolie, saften fra 1 lime, 2/2 teskefuld sukker, salt og peber.

Sådan gør du:

Løget skæres i tynde strimler. Flæk chilien, fjern kerner og hak den fint sammen med hvidløget. Olien varmes op i en gryde. Læg, chili og hvidløg svitses i den varme olie uden at tage farve.

Tilsæt krydderier og svits et par minutter.

De hakkede tomater, tomatpure, peberfrugter og bouillon tilsættes, og retten koger herefter videre i ti minutter.

Bønner og peberfrugter tilsættes, og retten koger videre i fem til syv minutter, hvorefter man tilsætter den mørke chokolade, som smelter i retten.

Smages til med sukker, salt og peber. Varmes godt igennem. Serveres med guacamole, tomatsalsa og tortillachips.

Guacamole: Alle ingredienser kommes i en skål og blendes.

Tomatsalsa: Ingredienserne vendes sammen og smages til. Salsaen må gerne trækker en halv til en hel time inden serveringen.

Her får alle familiens fem medlemmer mulighed for at komme med forslag til, hvad der skal skrives på tavlen i køkkenet, og hvis der er tavshed lidt for længe, er Irene hurtig til at foreslå pitabrød. Det er nemlig hendes livret.

Flere retter på bordet

Familien Lindegaard består også af far, Michael, der er 45 år og arbejder som lærer på Halgaard Skole, Rosa på 16 år, der går i 9. klasse på Tvis Skole, og efternøleren, Alfred på ni år, der går i 2. klasse på Halgaard Skole.

Sophia er som nævnt begejstret for vegetarmad, som hun fik øjnene op for på efterskolen i Aarhus. Hendes lillesøster er knap så dedikeret, når det gælder de helt grønne retter.

- Hun kan ikke undvære bacon, konstaterer storesøster med et stort smil.

Alfred kan bedst lide pomfritter og kyllingefilet, mens faderen - og til dels også moderen i huset - også gerne vil have kød på tallerkenen.

- Vi har ingen regel om, at vi alle skal spise det samme, siger Irene, der dog ikke altid går med til, at der er frit valg på alle hylder i køleskabet, hvis man ikke lige har lyst til det, der står på menuen.

Når der for eksempel denne aften står bønnegryde på menuen, må Alfred ty til rugbrød med leverpostej, men det sker ofte, at der bliver lavet to til tre forskellige retter, så alle kan få deres sær-ønsker opfyldt.

Præstefamilien går op i at leve sundt, og i fasten - fra fastelavn til påske - leves der ekstra sundt - uden kød og kaffe. - Når man bliver taget ud af sin hverdagstrummerum, og der bliver fjernet noget, bliver der rusket op i én, lyder filosofien bag de 40 dage med ekstra sundhed. Her et kig ned i bønnegryden. Foto: Morten Stricker

Der er heller ingen regel om, at familiens medlemmer skal spise op.

- For hvad nu, hvis man er blevet mæt og er kommet til at øse for meget op på tallerken, spørger Irene retorisk.

Annonce

Snak efter maden

Til gengæld er det kutyme, at familien sidder ved spisebordet og spiser sammen - næsten hver aften. Uden mobiltelefoner - men også kun næsten, for hvis der nu opstår et ubesvaret spørgsmål i snakken rundt om bordet, er man jo nødt til google på mobilen.

- Hvis jeg nu absolut skal udlevere en, så er det far, der har sværest ved ikke at tage mobiltelefonen frem, siger Irene med et lille smil om sin mand, der er kørt et ærinde.

Sådan har familien det med ....

Økologi:

- Jeg ville gerne sige ja til, at vi altid køber økologiske varer, siger Irene.

Mælkeprodukter og frugt er som oftest økologisk, og når der ryger noget i indkøbskurven uden det røde ø-mærke, er det enten, fordi de økologiske varer er for dyre eller af en for dårlig kvalitet.

- Vi spiser gerne økologisk, men der skal også tages hensyn til økonomien, lyder familiens madfilosofi.

 Madspild:

Familien er i de senere år begyndt at gå op i at smide så lidt mad ud som muligt.

Der står med jævne mellemrum rester på madplanen.

- Far siger også altid, at skyr kan holde sig meget længere, end der står på bøtten, konstaterer husets ældste datter.

Økonomi:

Familien køber stort ind en gang om ugen, og klarer resten med små ture til supermarkederne.

Familien bruger omkring 7000 kroner om måneden på mad og drikkevarer.

- Vi har ikke et madbudget, men køber det, vi har brug for. Vi kunne sagtens skære ned på indkøbene, men vi har valgt at købe det, vi gerne vil have, fortæller Irene Lindegaard.

Ansvar:

Det er primært de to voksne, der laver mad til familien. Det sker også, at det er Sophia, der rører i gryderne, mens familiens to yngste helst ikke står for madlavningen.

Bordbøn:

Der bedes ikke en bøn, inden der bliver sagt værsgo.

På et tidspunkt blev der sunget en sang inden måltidet.

Når Alfred fik lov til at vælge sangen, faldt valget på "Mariehønen Evigglad," men sang er ikke en fast del af familiens bordskik.

Familien har også en aftale om, at man lige bliver siddende, efter at maden er spist og snakker sammen om, hvad der er sket i løbet af dagen.

- Det er så hyggeligt lige at få vendt tingene, mener Irene.

Og her er det Alfred, der har sværest ved at blive siddende, selv om det ikke er computeren, der trækker. Den må han nemlig ikke spile på efter aftensmaden, lyder husreglen.

Hver søndag udarbejder familien i fællesskab en madplan for den kommende uge. Retterne skrives på tusch på tavlen i køkkenet. Foto: Morten Stricker


Jeg ville gerne sige, at vi aldrig får take away, men vi har en ordning med, at man gerne må trække pizzakortet på en dag, hvor det har været op ad bakke hele dagen.

Irene Kristina Lindegaard, sognepræst


Madplanen ligger altså fast hos familien Lindegaard - og så alligevel ikke helt.

- Jeg ville gerne sige, at vi aldrig får takeaway, men vi har en ordning med, at man gerne må trække pizzakortet på en dag, hvor det har været op ad bakke hele dagen, fortæller præsten.

To til tre gange om måneden hentes aftensmaden derfor hjem i en flad papkasse.

Ny serie

I dag tager din ugeavis hul på en ny serie om hverdagsmad.

Op til spisetid tager vi i den kommende tid på besøg rundt om i køkkenerne for at høre mere om holdningen til blandt andet økologi, madspild og spisevaner.

Hver gang bringer vi opskriften på den ret, der tilberedes.

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Ferieaktivitet for hele familien: Løs gåden om branden i Holstebro

Annonce
Annonce
Holstebro Onsdag

Friplejehjem har fået sit eget klaver

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nabo-rally med loppemarked og havebesøg

Holstebro Onsdag

Stresscoach: Find huller i dit liv, hvor du får fyldt energibarometeret op

Holstebro Onsdag

Tidligere solgte hun smykker i Nørreport Centret: Nu sigter hun efter medaljer til OL i Tokyo

Holstebro Onsdag

Farmand har ansvaret for aftensmaden og madplanen

Holstebro Onsdag

Maren-statuette, kage og 150 års fødselsdag

Holstebro Onsdag

Lærlingen har overtaget butikken

Holstebro Onsdag

Særudstilling åbner, men trækplasteret mangler

Holstebro Onsdag

Karin vil gøre nyt friplejehjem til et hjem for beboerne

Holstebro Onsdag

Brødre åbner vinbutik med spisested i gågaden

Holstebro Onsdag

Græsset er grønt, hvor du vander det, men gider du overhovedet at vande det forbandede græs?

Holstebro Onsdag

Efter 30 år: Skibet Bro og blodbøgen fik et messingskilt

Holstebro Onsdag

Prisregn over roklubben: Babyerne fra Vandkraftsøen er nu blevet voksne

Holstebro Onsdag

Børn og unge inviteres til at kaste snøren ud

Holstebro Onsdag

Historieoplæsning til håndarbejde

Holstebro Onsdag

Peter Schmeichel som inspiration for kunstnerblik

Holstebro Onsdag

Livredderne åbner for badesæsonen

Holstebro Onsdag

Pift sankthans-menuen op med disse retter

Holstebro Onsdag

I Holstebro dækkes der bord som aldrig før

Holstebro Onsdag

Krigsfotograf viser billeder og fortæller historier i Big Bio

Holstebro Onsdag

Bøfkæde tilbyder lykkebokse med overskudsmad

Holstebro Onsdag

To egnsteatre går sammen om forestilling

Annonce