Annonce
Holstebro Onsdag

Ansættelsesstop hjalp årsregnskab i mål

Holstebro Kommune kom ud af 2019 med et overskud på fem millioner kroner i årsregnskabet. Men det skyldes en engangsindtægt fra salg af naturgasselskab - og kassebeholdningen er fortsat i bund. Foto: Holstebro Kommune
Det var et ansættelsesstop og salg af naturgasselskab, som sikrede, at Holstebro Kommunes regnskab for 2019 kom i mål med et ganske lille overskud.

Holstebro: Kommunens økonomi var under pres i 2019. Alligevel lykkedes det kommunen at komme i mål med et regnskab, som viste et overskud på fem millioner kroner.

Det er et beskedent beløb i regnskab med indtægter på 3477 millioner kroner. Og medvirkende til regnskabet var salget af HMN Naturgas til staten.

- Uden denne engangsindtægt på 22,4 millioner kroner, havde der i stedet været et underskud på 17 millioner kroner, sagde byrådsmedlem Pernille Bloch (K) på det virtuelle byrådsmøde i sidste uge.

Dermed dryppede hun lidt malurt i bægeret.

- Kommunen har i forvejen en lille kassebeholdning, så vi kan ikke fortsætte med underskud, sagde Pernille Bloch.

Byrådet godkendte regnskabet i skyggen af coronakrisen, som har vendt op og ned på samfundet, og sat mange ting i stå.

- 2019 er langt væk, og det var før corona. Vi kan konstatere, at indbyggertallet steg sidste år, og der blev bygget 25 procent flere huse end forventet. Men samtidig er kommunens økonomi presset efter flere år med store investeringer, sagde borgmester H.C. Østerby (S).

- Samtidig har vi været presset af, at der har været flere både unge og borgere inden for psykiatri, som har behov for støtte. Men det rammer også andre kommuner, sagde han.

I oktober var økonomien så stram, at kommunaldirektør Lars Møller gennemførte et ansættelsesstop, så alle ledige stillinger skulle igennem et nåleøje på øverste sted, før de eventuelt kunne genbesættes.

Det initiativ roste Svend Ørgaard, der er gruppeformand for Socialdemokratiet.

- Det sikrede, at vi kom i mål, sagde han.

Også Jens Kristian Hedegaard, gruppeformand for Venstre, er bekymret for kommunens økonomi.

- Vi er udfordret økonomisk både indenfor børn og unge og inden for social og sundhed. Og det er vigtigt, at vi nu holder gang i hjulene, så vi sikrer skatteindtægter, sagde Jens Kristian Hedegaard.

Optager ekstra lån

På samme møde godkendte byrådet, at der bliver optaget et ekstra lån på 42 millioner kroner, som skal bruges til at fremrykke en række mindre investeringer inden for byggeri og anlæg forskellige steder i kommen. Det er et lån, som kommunen har fået dispensation til på grund af coronakrisen og stigende arbejdsløshed.

Det er slidte tag og vinduer på skoler og andre kommunale bygninger, som nu bliver repareret lidt før planlagt. Og hvor det største projekt er ni millioner kroner til næste etape af en ny belægning på Enghavens P-plads.

- Dermed er vi med til at holde hånden under erhvervslivet her under krisen, sagde borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

En vatpind i halsen

Holstebro Onsdag

Kom ud at gå i skoven

Annonce