Annonce
Holstebro Onsdag

Berøringsfrit armatur kan holde smitten nede

Ved det berøringsfri armatur aktiveres vandstrålen af en fotocelle. Fotos: Lars Rask Vendelbjerg
VVS-installatør foreslår at udskifte vandhaner med nye styret af fotoceller. Toiletter kan også betjenes berøringsfri.
Annonce

VVS: - Husk at vaske hænder. Tit.

Sådan lyder et af de råd, som sundhedsmyndighederne prioterer allerhøjest her i coronatiden.

Men betjeningen af vandhanen kan i sig selv være en smittekilde.

- Myndigheder advarer blandt andet mod, at smitte kan overføres fra en elevatorknap. Det samme kan naturligvis også ske fra et armatur på et toilet, badeværelse eller køkken, siger Søren Mogensen, indehaver af VVS Mogensen Comfort A/S med afdelinger i Holstebro og Struer.

Derfor finder han det indlysende at investere i berøringsfri armaturer til håndvaskene. Her løbet vandet, så snart man sætter hænderne under armaturet - styret af en fotocelle.

- Sparede sygedage kan formentlig mere end betale meromkostningen, siger han.

Et berøringsfrit armatur koster typisk kun 50 procent mere end et traditionelt, oplyser han.

I forbindelse med renoveringsopgaver vælger stadig flere at erstatte de traditionelle armaturer med de berøringsfrie.

- Og for både virksomheder og institutioner vil det være en indlysende idé for at begrænse en smitterisiko og opnå en bedre hygiejne, rådgiver Søren Mogensen.

Han mærker også øget interesse for de såkaldte hygiejne- eller douche-toiletter, hvor en vandstråle aktiveres efter toiletbesøg. Nogle har også tørrefunktion. Denne type toiletter er meget udbredt i Japan og andre egne af Asien.

- De efterspørges især af private, der ønsker ekstra hygiejne eller er kommet op i alderen. Og af nogle af dem, der husker de gammeldags bidet-toiletter, fortæller han.

Selv om douchetoiletterne endnu er forholdsvis dyre, så kan de vække stor begejstring.

- Vi havde en kunde, hvor omkostningen med montering løb op i 45.000 kroner, men han fortalte, at det var en af de bedste investeringer, han havde foretaget, siger Søren Mogensen.

Mogensen VVS Comfort forhandler douchetoiletter fra omkring 11.000 kroner og opefter.

En langt mere økonomisk overkommelig løsning er at købe et traditionelt toilet med en berøringsfri betjeningsplade. Her er merprisen cirka 2000 kroner.

- Hemmeligheden bag betjeningspladen er små LED-dioder, der nemt aktiveres uden berøring. Før blot hånden hen foran pladens lysfelter og vælg en af to skyllemængder. Det er en meget hygiejnisk måde at skylle på, da skylleknappen ofte er det sted, hvor der samles flest bakterier, forklarer salgs- og indretningskonsulent Charlotte Mejlby Fogt, Mogensen VVS Comfort

Sparede sygedage kan formentlig mere end betale meromkostningen

Søren Mogensen, VVS-installatør, om investering i berøringsfrie armaturer

Corona-krise øger hygiejnen

Salget af håndfri armaturer, berøringsfri toiletter og papir- og sæbedispensere stiger som følge af coronakrisen. Det skarpe fokus på håndhygiejne har for alvor åbnet danskernes øjne for smittekilder og bakteriespredere, der i særlig grad findes på toiletter og badeværelser. I mange virksomheder, storcentre, skoler og offentlige institutioner, men også private hjem er man i gang med at udskifte de gammeldags armaturer, toiletter og andet udstyr med berøringsfri alternativer.

Det er en udvikling, landets største grossist på VVS og Vand & Kloak Brødrene Dahl kan aflæse direkte i salgstallene. I løbet af den seneste måned har virksomheden oplevet en voldsom stigning i salget af berøringsfri produkter.

- Det startede lidt før påske, og siden da er salget steget dag for dag. Vi kan nu notere en fremgang på mere end 50 procent inden for berøringsfri produkter. Det er især erhvervsvirksomheder, offentlige institutioner og skoler, der efterspørger berøringsfri vandhaner, toiletter og tilbehør, som ud over hygiejnen også er vand- og energibesparende og dermed bedre for miljøet, siger salgsdirektør i Brødrene Dahl, Tommy Vestergaard.

Han forventer, at de berøringsfri løsninger også vil brede sig efterhånden i de private hjem.

Douche-toilettet har indbygget vaskefunktion.
Via en fjernbetjening aktiveres vandstrålen i hygiejnetoilettet, viser Søren Mogensen.
Investering i berøringsfrie armaturer er en god idé til at minimere smittesirisikoen i institutioner og virksomheder, siger Søren Mogensen.
Man fører blot hånden hen over betjeningspladens lysfelter og vælger en af to skyllemængder, forklarer Charlotte Mejlby Fogt.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro Onsdag

Nordens Lund blev indviet

Annonce